Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Fennian rahoituspalvelut, kuvituskuva

Hindras tillväxten av brist på finansiering? Fennia erbjuder också företagslån

27.11.2020

Ett företagslån kan sätta fart på företagets tillväxt eftersom de populäraste externa finansieringsbehoven handlar om investeringar, olika utvecklingsprojekt och rörelsekapital. Det är också vanligt att ansöka om lån. Enligt smf-företagsbarometern har nästan hälften av de finländska bolagen extern finansiering.

Fennia får årligen hundratals finansieringsansökningar och -förfrågningar fastän ett försäkringsbolag i allmänhet inte upplevs som finansiär. Det är främst smf-företag som hör av sig om företagslån.

– Inom smf-fältet känner man rätt bra till att vi också är en finansiär. Att hjälpa företag är djupt rotat i vårt dna. Vi strävar inte efter att vara en bank, utan erbjuder kompletterande finansiering, säger Fennias finansieringschef Antti Sormunen.

Han ger ett exempel.

– Om ett företag har behov av ett litet eller enkelt företagslån, är den egna banken den snabbaste vägen att gå. I ett större projekt kan företaget behöva fler finansiärer. Då kan till exempel banken stå för hälften av summan, Fennia för andra hälften och Finnvera vara borgenär, säger Sormunen.

Fennias företagslån brukar variera från några hundratusentals euro till några miljoner euro. Finansieringen används för allt från rörelsekapital till investeringar och företagsarrangemang.

Enligt Sormunen är kriterierna för ett beviljat lån liknande som hos bankerna.

– På Fennias kundfinansieringsenhet görs en kreditbedömning där man bland annat ser på företagets soliditet, balans och utsikter för framtida kassaflöden, säger han.

Också annan finansiering än företagslån erbjuds

Fennia erbjuder också borgensförsäkringar till företag. De behövs framförallt inom byggbranschen och industrin. Försäkringen omfattar en garanti, alltså en förbindelse om att uppfylla ett avtal.

Utöver det har Fennia anslutit sig till Europeiska investeringsfondens lånegarantiprogram InnovFinn vars målsättning är att förbättra finansieringsmöjligheter för innovativa smf-företag. Om ett företag uppfyller kriterierna för innovation och tillväxt, delar Europeiska investeringsfonden projektets finansieringsrisk genom att ge en lånegaranti på upp till 50 procent.

– Fennias kundfinansieringstjänster kan bara användas av Fennias försäkringskunder. Vi kan på kort varsel få igång en diskussion om den bästa finansieringslösningen. Snabbast fortskrider ärendet via den egna kontaktpersonen eller så att man direkt kontaktar Fennias kundfinansiering, säger Sormunen.

Lue lisää

FinansieringArtikelPengar

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor