Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • 7 fakta om startpeng
Mies ravintolassa

7 fakta om startpeng – se upp för vanliga misstag

22.4.2022

Startpengen fungerar som stöd för nya företagare, men beviljas inte automatiskt.

Startpengen hjälper nya företagare att komma i gång. Tanken med startpengen är att trygga företagarens grundläggande utkomst tills företagsverksamheten är etablerad. Företagaren ska med andra ord inte behöva gå hungrig när det nya företaget tar upp all hens tid och arbetsinsats, men ännu inte är ekonomiskt lönsamt.

Alla företag får inte stödet automatiskt, utan startpengen beviljas av arbets- och näringsbyrån efter prövning. De flesta sökande beviljas stödet, men det finns vissa villkor för det. Johanna Ojaranta, företagsrådgivare på Turku Science Park Oy, berättar vad du bör beakta när du ansöker om startpeng.

1. Ansök om startpeng innan du inleder verksamheten

Startpeng kan betalas som stöd för ny företagsverksamhet och sysselsättning.

Regel nummer ett för nya företag är att man ska ansöka om startpeng innan man inleder företagsverksamhet. Det innebär att ett nytt företag inte bör skaffa sig ett FO-nummer innan företaget har ansökt om startpeng. Enligt Ojaranta kommer det som en överraskning för många.

Sökanden kan vara en arbetslös arbetssökande eller bli företagare på heltid exempelvis efter lönearbete, hemarbete eller studier. Företagare som bedriver sin verksamhet som bisyssla kan också ansöka om startpeng, om planen är att utvidga verksamheten till ett heltidsarbete.

– Bisyssla kan till exempel innebära en liten business som man tidigare haft som hobby vid sidan om det egentliga lönearbetet, men som man nu planerar att göra till sitt yrke, det vill säga att övergå från lönearbete till företagsverksamhet på heltid, säger Ojaranta.

2. Gör en realistisk plan

En lönsam affärsidé är ett villkor för att startpeng ska kunna beviljas. Lönsamheten ska framgå av en affärsplan och en lönsamhetskalkyl vilka ska lämnas in till arbets- och näringsbyrån. Planerna bör göras upp noggrant.

Av kalkylerna ska det till exempel framgå om det nya företaget behöver extern finansiering. Om svaret är ja, bör det framgå vilka som står för finansieringen.

– Om behovet av lån är stort, så råder jag företagaren att vända sig till banken. Vid behov är exempelvis Finnveras begynnelseborgen ett bra alternativ. För mindre inköp räcker eventuellt ett kreditkort som är anslutet till ett företagskonto, säger Ojaranta.

Arbets- och näringsbyrån utvärderar också om sökanden har tillräckliga färdigheter att bedriva den planerade företagsverksamheten.

3. Har du andra inkomster?

Startpeng beviljas inte om det inte är nödvändigt med tanke på företagarens utkomst. Det innebär att företagaren inte beviljas startpeng om hen till exempel får lön någon annanstans eller lyfter studiestöd eller andra förmåner.

– Startpeng beviljas inte heller om arbets- och näringsbyrån bedömer att verksamheten genast kommer i gång bra, till exempel om företagaren redan har flera kunder, berättar Ojaranta.

4. Verksamhetsområdet kan utgöra ett hinder

En något krångligare regel är att startpeng inte beviljas om risken är att det förvränger konkurrensen avsevärt.

– Därför får nya frisörer, kaféföretagare och massörer ytterst sällan ett positivt stödbeslut. Stödet kan eventuellt beviljas om det till exempel handlar om en liten ort och en första frisersalong på orten, säger Ojaranta.

5. Kom ihåg fortsatt startpeng

Startpengen är 34,50 euro per dag (under 2022). Pengen betalas för vardagar och i två perioder: först under en sexmånadersperiod och, om det är motiverat, under en sexmånadersperiod till.

Enligt Ojaranta beviljas startpeng för den första sexmånadersperioden ganska lätt, men fortsatt startpeng beviljas bara sällan.

– Fortsatt startpeng kan till exempel beviljas när företagsverksamheten har kommit i gång bra under den första sexmånadersperioden, men några försäljningsinkomster ännu inte strömmat in. I detta avseende finns det inga begräsningar för olika verksamhetsområden.

Observera att startpengen är en beskattningsbar inkomst.

6. Reservera tid för ansökningen

Det är bra att reservera minst några veckor för ansökningen av startpeng och behandlingen av ansökan.

Det finns avgiftsfri hjälp att tillgå på flera ställen, såsom på arbets- och näringsbyråerna och FöretagsFinland-telefontjänsten. Bland annat nyföretagarcentralerna hjälper med sammanställningen av en affärsplan och nödvändiga kalkyler.

Ojaranta uppmanar alla att djärvt be företagsrådgivningen om hjälp om man har funderingar kring affärsidén eller ansökningskriterierna. Man förlorar inget på att fråga.

7. Förlita dig inte på startpengen

Startpengen är en bra hjälp i starten, men det handlar inte om någon större summa och pengen räcker inte så länge. Startpengen ensam gör inte ett enda företag lönsamt, det ska företagaren ansvara för själv.

Förlita dig alltså inte för mycket på startpengen i din företagsverksamhet.

– För att ny affärsverksamhet verkligen kan uppstå ska man ha en hurtig attityd och vara redo att jobba ända från start, säger Ojaranta.

Text: Eveliina Kangasniemi

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor