Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Rahoitus siivittää kansainväliseen kasvuun
Tenho Koponen, toimitusjohtaja, TMK Energiakoura Oy.

Rahoitus siivittää kansainväliseen kasvuun

21.10.2020

TMK Energiakoura Oy on vahvassa kasvussa oleva keskisuomalainen yritys, jonka oma tuotantotehdas valmistui Hankasalmelle viime vuodenvaihteessa. Tuotannon kausivaihteluita tasoittava käyttöpääomarahoitus järjestyi pitkäaikaiselta vakuutuskumppanilta Fennialta.

Ensin yrittäjän omaan tarpeeseen suunniteltua, sittemmin kansainväliseksi menestystuotteeksi noussutta energiakouraa valmistetaan koronakevään notkahduksen jälkeen nyt lähes normaaliin tahtiin. Energiakoura on kaivinkoneen lisälaite, jonka ansiosta talviaikaan muutoin vähälle käytölle jäävää konetta voidaan hyödyntää energiapuun keräämiseen.

– Talvisin meiltä lähtee parikymmentä, kesä- ja syyskaudella puolestaan neljä–viisi kouraa viikossa, TMK Energiakouran toimitusjohtaja Tenho Koponen laskee.

Youtubesta vauhtia myyntiin ja markkinointiin

Vuonna 2013 perustetun Energiakouran toiminta pyöri aluksi oman perheen voimin, mutta vähitellen mukaan rekrytoitiin lisää ammattilaisia.

Asiakas- ja jälleenmyyjäverkosto alkoi rakentua Koposen ja hänen poikiensa kuvaamien Youtube-videoiden siivittämänä.

– Olen huomannut, että hyvä tarina on tärkeä – se kiinnostaa sekä asiakkaita että rahoittajia. Myös markkinointi on tärkeää, mutta monelle suomalaiselle haastava paikka, niin meillekin. On jouduttu opettelemaan ja miettimään, voiko näin sanoa ja tehdä – miten olla vakuuttava, mutta ei liian lennokas, Koponen pohtii.

Kansainvälistyminen on elinehto

Seitsemässä vuodessa Energiakoura on kasvanut yhden miehen ideasta kansainväliseksi vientiyritykseksi. 3,6 Meurin liikevaihdosta (2019) noin 70 prosenttia tulee viennistä.

– Meidäntyyppiselle erikoistuotteiden valmistajalle Suomen markkinat ovat lopulta hyvin pienet. Pitää olla valmis kansainvälistymään. Tulevaisuutta pitää myös suunnitella.

Tämä näkyy siinä, ettei kasvua haluta jättää yhden tuotteen varaan, niin hyvä kuin se onkin.

– Business Finlandin kehittämistuella on koronakesän aikana syntynyt kaksi uutta tuoteperhettä, joista toinen, TMK Multikoura on jo testausvaiheessa. Niinikään kaivinkoneen lisälaitteena sillä voi esimerkiksi nostella kiviä ja kantoja, Koponen kuvailee.

Onnistuminen on tiimityötä

Vuonna 2018 Energiakoura osallistui Kasvu Openiin ja voitti Keski-Suomen Kasvupolun. Koposen mukaan jokaisen yrittäjän kannattaisi kulkea tämänkaltainen polku muutaman vuoden välein. Oman toiminnan tarkastelu ulkopuolisen – kuten rahoittajan – silmin on hyvin avartavaa.

– Kasvu Open pakotti meidät miettimään asioita: yrityksen perusteita, miksi tehdään, kelle tehdään, mitä ovat yrityksen kiintopisteet. Ja tärkeimpänä: mikä on oma tiimisi – ketä ovat ne ihmiset ympärilläsi, joiden kanssa onnistutaan. Monelle yrittäjälle on vaikea palkata ympärilleen itseään parempia työntekijöitä. On tärkeää ymmärtää, että jokaisella on tiimissä toisiaan täydentävä rooli, hän pohtii.

– Kasvu Openin ajatusjumppa valmisti meidät hyvin myös tuleviin rahoitusneuvotteluihin.

Rahoitus mahdollistaa kasvun ja tasaa kausivaihtelut

TMK Energiakouran tavoitteena on nousta maailman johtavaksi energiapuukourien valmistajaksi. Päätös rakennuttaa omat tuotantotilat Hankasalmelle synnytti tarpeen ulkopuoliselle rahoitukselle.

– Tulorahoituksella kasvaminen oli mahdollista vielä silloin, kun ostimme tuotannon alihankintana, mutta oman tehtaan rakennuttaminen ja uusien tuotteiden kehittäminen vaati ehdottomasti ulkopuolista rahoitusta. Keskeiseksi nousi, miten saamme rahoittajat vakuuttuneiksi – lähtemään mukaan ja uskomaan tähän meidän juttuun. Rahoituksella on meidän toiminnalle ihan ratkaiseva merkitys, Koponen painottaa.

Pankin tuella on rakennettu tuotantotilat ja hankittu laitteet.

– Fennian käyttöpääomarahoituksella puolestaan tasataan tuotantoon liittyvää kausivaihtelua.

Pitkät yhteistyösuhteet ovat tärkeitä

Moni yrittäjä ei tiedä, että Fenniasta saa vakuutusten lisäksi rahoitusta. Myös Koposelle tämä oli positiivinen yllätys, sillä se mahdollisti jo parikymmentä vuotta Fennian kanssa kestäneen asiakassuhteen syventämisen.

– Pitkät suhteet ovat minulle ja meidän perhekunnalle tärkeitä. Jos jonkun kanssa yhteistyö pelaa, sitä ei kovin herkästi vaihdeta, Koponen sanoo.

Fennian ja erityisesti pitkäaikaisen yhteyshenkilön Katja Kuntsin kanssa kaikki on sujunut hyvin.

– Fennia todella on yrittäjien Fennia, se näkyy heidän toiminnassaan meidän suuntaan. Heidän lupauksensa toteutuu käytännössä. Heistä näkee, että he haluavat auttaa meitä tuomaan mahdollisimman meidän näköistä tuotetta ja palvelua markkinoille, Koponen kiittää.

Lue lisää

RahoitusArtikkeliRaha

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet