Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vad ska jag göra om jag blir fästingbiten?
En kvinna med en hund i famnen.

Vad ska jag göra om jag blir fästingbiten?

3.4.2024

Hjälp, en fästing! Ingen av oss vill hitta en fästing på huden, men alla bör vara beredda på det. Hur kan man förebygga fästingbett och vad ska man göra om man redan har fått ett? Och vilken roll spelar sjukkostnadsförsäkringen i allt detta? Det ska vi reda ut.

Fästingen är en listig besökare: medan den intet ont anande människan njuter av naturen och den friska luften, klättrar fästingen obemärkt upp till knävecket och gör sig hemmastadd. Vad ska man göra nu?

Fästingvaccinet är värt att ta, men det räcker inte

I Finland sprider fästingar i praktiken två sjukdomar: borrelios och fästingburen hjärnhinneinflammation. Borrelios är vanligare och orsakas av en bakterie, och kan behandlas med antibiotika. Om borrelios inte behandlas kan symtomen visa sig flera månader eller till och med över ett år efter bettet, till exempel i huden, lederna, musklerna, hjärtat eller ögonen. Ansiktsförlamning är till exempel ett ganska vanligt symtom på borrelios.

Det finns ingen egentlig behandling av fästingburen hjärnhinneinflammation som orsakas av virus, men den kan förebyggas med ett receptbelagt vaccin. Vissa personer som insjuknat i hjärnhinneinflammation får långvariga, till och med permanenta symtom i det centrala nervsystemet, till exempel muskelsvaghet och minnes- och koncentrationssvårigheter.

Fästingbett kan förebyggas genom att bära skyddande kläder, dvs. långbyxor och långärmade tröjor när du är ute i naturen. Det viktigaste är att kontrollera hela kroppen omedelbart efter att du har varit utomhus, särskilt hudvecken. Fästingmedel kan också hjälpa.

Om du hittar en fästing på din hud ska du agera omedelbart. Gör så här:

  • Ta tag i fästingen med en pincett eller en fästingborttagare som finns på apoteket så nära huden som möjligt och dra långsamt ut fästingen.

  • Anteckna datumet för bettet, ifall du skulle behöva informationen senare.

  • Du behöver inte uppsöka läkare enbart för ett fästingbett, och en antibiotikakur ordineras inte automatiskt.

  • Följ upp bettstället: om det efter någon vecka uppstår en ringformad rodnad med en diameter på minst 5 cm som blir större runt bettstället ska du uppsöka läkare.

  • Var uppmärksam på ditt tillstånd under de följande tre veckorna: om du drabbas av feber, huvudvärk eller illamående kan du behöva uppsöka läkare.

Sjukkostnadsförsäkringen ger stöd på många sätt

Förutom fästingmedel och skyddande kläder bör du förbereda dig på ett fästingbett genom att teckna en sjukkostnadsförsäkring. Som kund hos Fennia med en Skydd för hälsa-sjukkostnadsförsäkring får du hjälp om fästingbettet kräver vård. Sjukkostnadsförsäkringen ersätter både undersökningar och behandling som överstiger självriskandelen.

Som vår kund kan du också kontakta FenniaVårdaren, en utbildad sjukskötare, antingen via telefon eller chatt varje dag kl. 7–22. FenniaVårdaren ger dig råd, bokar en tid hos en läkare åt dig och gör vid behov en ersättningsansökan för din räkning.

Kom ihåg att även kontrollera dina husdjur för fästingar

Kontrollera också huden på husdjur som rör sig utomhus för fästingar varje dag, eftersom ett fästingbett också kan göra ditt husdjur sjukt, antingen i borrelios eller anaplasmos. Båda sjukdomarna kräver endast att fästingen håller sig kvar i ungefär ett dygn för att infektera djuret.

Ett husdjur kan också skaka av sig fästingen från pälsen inomhus, vilket kan leda till att den hamnar på en människas hud. Det enklaste sättet att förhindra fästingbett hos husdjur är att använda ett förebyggande fästingmedel. Det finns olika typer, så fråga först din veterinär om råd.

Lue lisää

SjukförsäkringDjurförsäkringHundförsäkringKattförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor