Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Mitä tehdä, jos punkki puree?
Nainen koira sylissään.

Mitä tehdä, jos punkki puree?

3.4.2024

Iik, punkki! Punkkia ei kukaan meistä halua löytää iholtaan, mutta siihenkin pitää varautua. Miten ehkäistä punkin puremaa ja mitä tehdä, jos sellainen on jo ehtinyt tapahtua? Ja millainen rooli sairauskuluvakuutuksella on tässä kaikessa? Me kerromme.

Punkki, eli puutiainen on viekas vierailija: kun pahaa aavistamaton ihminen nauttii luonnosta ja raittiista ilmasta, punkki kiipeää huomaamatta polvitaipeeseen ja asettuu kodiksi. Mitä nyt pitää tehdä?

Punkkirokote kannattaa ottaa, mutta se ei riitä

Suomessa punkit levittävät käytännössä kahta eri sairautta: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Näistä bakteerin aiheuttama borrelioosi on yleisempi, ja siihen on olemassa antibioottihoito. Hoitamattomana borrelioosi voi oireilla kuukausien, jopa yli vuoden kuluttua puremasta: esimerkiksi iholla, nivelissä, lihaksistossa, sydämessä tai silmissä. Esimerkiksi kasvohermohalvaus on kohtuullisen tavallinen borrelioosin oire.

Viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen taas ei ole varsinaista hoitokeinoa, mutta sitä voi ehkäistä ottamalla reseptillä saatavan rokotteen. Puutiaisaivotulehduksen sairastaneista osalle jää pitkäkestoisia, jopa pysyviä keskushermosto-oireita, kuten lihasheikkoutta ja muisti- ja keskittymisvaikeuksia.

Punkinpuremaa voi ehkäistä pukeutumalla suojaaviin, eli pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin luonnossa liikkuessa. Tärkeintä on tarkistaa koko keho heti ulkoilun jälkeen, erityisesti taipeet ja ihopoimut. Myös punkkikarkotteista saattaa olla apua.

Jos löydät iholtasi kiinnittyneen punkin, kannattaa toimia heti. Tee näin:

  • Tartu punkkiin apteekista saatavilla pinseteillä tai punkinpoistajalla mahdollisimman läheltä ihoa ja poista punkki hitaasti vetämällä.

  • Merkitse puremapäivä muistiin siltä varalta, että tarvitset tietoa myöhemmin.

  • Pelkän punkinpureman takia ei tarvitse hakeutua lääkäriin, antibioottikuuria ei siis määrätä automaattisesti.

  • Seuraa puremakohtaa: jos sen ympärillä on reilun viikon kuluttua yli 5 cm:n läpimittainen rengasmainen punoitus, joka laajenee, kannattaa käydä näyttämässä ihoa lääkärillä.

  • Tarkkaile oloasi seuraavat kolme viikkoa: jos kärsit kuumeesta, päänsärystä tai pahoinvoinnista tänä aikana, voi olla syytä suunnata lääkärille.

Sairauskuluvakuutus tukee monella tapaa

Punkkikarkotteiden ja suojaavan pukeutumisen lisäksi punkinpuremaan kannattaa varautua hankkimalla sairauskuluvakuutus. Fennian asiakkaana Terveyden turva -sairauskuluvakuutus on tukenasi, jos punkinpurema vaatii hoitoa, korvaten sekä tutkimukset että hoidon mahdollisen omavastuun ylittävältä osuudelta.

Asiakkaanamme voit olla yhteydessä myös FenniaHoitajaan, koulutettuun sairaanhoitajaan, joko puhelimitse tai chatissa joka päivä klo 7–22. FenniaHoitaja neuvoo, varaa ajan puolestasi lääkärille ja tekee tarvittaessa korvaushakemuksen puolestasi.

Muista tarkistaa myös lemmikit punkkien varalta

Tarkista myös ulkona liikkuvien lemmikkien iho punkkien varalta päivittäin, sillä punkinpurema voi sairastuttaa myös lemmikin borrelioosiin tai anaplasmoosiin. Kumpikin sairauksista vaatii vain noin vuorokauden mittaisen kiinnittymisen, jotta voi tarttua eläimeen.

Lemmikki voi sisällä liikkuessaan myös karistaa punkin turkistaan, jolloin se voi päätyä ihmisen iholle. Helpoin tapa ehkäistä punkin puremaa lemmikillä on käyttää ennaltaehkäisevää, punkkien häätöön tarkoitettua lääkettä. Näitä on erilaisia, joten konsultoi eläinlääkäriäsi aiheesta.

Lue lisää

SairausvakuutusEläinvakuutusKoiravakuutusKissavakuutusArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet