Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Sommaren kommer, resor i tankarna… Vad ska du tänka på nu när du planerar en semesterresa?

12.5.2021

Under den kommande sommaren väntas turismen ta ett steg tillbaka mot det normala igen. Vilka är resetrenderna sommaren 2021? Hur lönar det sig att planera sin resa för att slippa överraskningar? Ta del av experternas tips så att du kan åka på semester utan oro.

Tältet i bakluckan för att fira retrosemester i skärgården

Resor i hemtrakten har varit en stigande trend redan länge. Men efter pandemin blir de ett bestående fenomen, förutspår Anne-Margret Hellén, ordförande för Föreningen Finlands turistorganisationer rf.

– Många saknar ett avbrott i vardagen, och antalet staycations, det vill säga att man firar semester i sin egen stad, ökade under året som gått. Osäkerhet om vart man kan resa har fått finländarna att vända blickarna till hemlandet: man söker upplevelser nära, säger Hellén.

Allt fler går ut i naturen för att få nya upplevelser. Antalet besökare i nationalparker ökade med upp till 23 procent 2020, och trenden kommer knappast att avta den här sommaren. Det är vanligt att kombinera stad och natur på semestern. Favoritmål för resor nästa sommar är sannolikt städer med centrum som har nära till naturen.

– Retro är pop nästa sommar! Finländarna packar med sig sitt tält och åker på traditionell bilsemester. Det är enkelt att göra en dagsutflykt till naturstigen antingen med egen eller hyrbil och återvända till staden för kvällsevenemang. Vid sidan av nationalparkerna kommer skärgården säkert att bli ett nytt trendigt resmål, säger Hellén.

Bleisure vanligare på sommaren

Eftersom distansarbete har blivit normen ger det nya möjligheter också för semesterperioden. Man kan åka på sommarresa redan innan den egentliga semestern börjar eller förlänga sin vistelse på resmålet och jobba där.

– Det att man kombinerar distansjobb och semester är i linje med bleisuretrenden, som har blivit allt vanligare de senaste åren och som går ut på att man slår ihop arbets- och fritidsresor, säger Katarina Wakonen, Head of Business Intelligence hos Visit Finland.

Utomlands lockar bekanta resmål – stadssemestrar är bannlysta

En del finländare väntar redan ivrigt på att resmål ska öppnas utomlands. Det är möjligt att man kan semestra på traditionella favoritorter i södra Europa redan i sommar. Den som planerar att resa utanför hemlandets gränser ska ta del av Utrikesministeriets resemeddelanden och till exempel researrangörens eller flygbolagets anvisningar.

– Till exempel Mallorca och Grekland har förberett coronasäkert resande och är därför bland de
första som lockar semesterfirare. Resor till storstäder kommen man säkert att undvika länge ännu, funderar Wakonen.

Hälsosäkerhet är en viktig konkurrensfaktor nästa sommar. Resenärer vill vara säkra på att de kan fira sin semester på orten tryggt och utan oro.

– Just nu börjar vissa länder utveckla och ta i bruk digitala system, som kan användas för att kontrollera om en resenär har vaccinerats mot corona, tillfrisknat från sjukdomen eller om personen har testats. Dessa system hjälper för sin del att öppna turismen tryggt, säger Wakonen.

Vad ska jag tänka på när jag planerar en semesterresa på sommaren? Ta del av våra tips här!

  1. Läs avbokningsvillkoren noga. Välj en tjänsteleverantör som har flexibla bokningsvillkor. Då är det enklare att avboka eller flytta resan, om du inte kan resa på grund av en yttre orsak. Försäkringen ersätter till exempel inte om resan ställs in på grund av skärpta coronarestriktioner.

  2. Kolla att reseförsäkringen gäller också i Finland. Om du planerar en lång semester i Finland med många bokningar är det bra att alltid ha en försäkring till exempel om du måste ställa in resan på grund av en sjukdom. En sjuk- och olycksfallsförsäkring omfattar kostnader för vård i Finland, men kostnader som beror på att semestern avbryts eller ställs in på grund av insjuknande kan bara ersättas från en reseförsäkring.

  3. Om du inte får en stuga, överväg hotell. Stugor kommer att ha svindlande åtgång också i sommar, men på hotell får du antagligen ett rum också med kort varsel.

  4. Förbered dig på fart och farliga situationer. Vanliga hobbyer, som utflykter och cykling, ersätts i allmänhet av reseförsäkringen och skyddet för hälsa. Men till exempel klättring, motorsport eller dykning kan kräva tilläggsskydd. Kolla på förhand hur din försäkring ersätter om du tänker pröva på nya grenar på semestern.

  5. Visst är hemförsäkringen i skick? Hemförsäkringen skyddar din egendom på resor i Finland också under semestern. Lösöreförsäkringen ersätter inbrott i en hyrd stuga eller bil. Om du reser med bil, kolla att bilförsäkringen är i ordning, och om du ger dig av utomlands, se till att reseförsäkringen gäller.

Lue lisää

ReseförsäkringHemförsäkringArtikelPå väg
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor