Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Inbrott i bilen under semesterresan, vad ska man göra?

Inbrott i bilen under semesterresan, vad ska man göra?

1.6.2020

Bilen är packad för semesterresan. I bagaget finns utöver byteskläder också kära föremål och värdesaker, som kamera och laptop. Vad ska man göra vid bilinbrott, i Finland och utomlands?

Enbart bilförsäkring ger inget skydd för bagage. Föremål i bilen är i huvudsak lösöre. Bilförsäkringen omfattar endast fastmonterad utrustning, som navigator eller radio. Allt annat lösöre behöver försäkras separat.

Då är en reseförsäkring lösningen. Kontrollera omfattningen på din försäkring före avfärden.

Som resa räknas att man är på över 50 kilometers avstånd från hemmet eller fritidsbostaden. Om du är osäker på vilka försäkringar du behöver för resmålet eller resgodset, kontakta Fennias kundtjänst. Har du till exempel husbil, kan den egendom du tar med dig vara värdefull och behöva försäkras.

Förutse risker

Det bästa sättet att undvika stölder är att förutse riskerna. Före resan lönar det sig att ta reda på hur stora riskerna är i resmålet. Finns det till exempel risk för att tjuvar observerar turister som går till stranden och passar på att tömma deras obevakade bilar?

Det lönar sig också att i förväg planera hur man ska agera i problemsituationer. När du reser utomlands kan du ta reda på de lokala myndigheternas kontaktinformation på förhand.

Och när du packar lönar det sig att fundera över vad du på riktigt behöver på resan. Är det nödvändigt att ta med både laptopen och pekplattan? Kan du lämna din dyra klocka hemma?

Man kommer långt med sunt förnuft. Lämna alltid bilen på en trygg plats och lås den. Om du till exempel stannar bara för ett ögonblick för att fotografera en vacker solnedgång, kan någon tömma bilen bakom din rygg.

Lämna inga föremål synliga och inga värdeföremål överhuvudtaget i bilen om den inte är bevakad. Försäkringarna inkluderar föreskrifter för hur man effektivt skyddar sin egendom mot stöld. Enligt säkerhetsföreskriften för resgods ska elektroniska och optiska apparater, smycken, verktyg och andra föremål eller anordningar som är värda över 350 euro, och som förvaras i bilen, övervakas oavbrutet. Lämna alltså till exempel inte din telefon på instrumentbrädan när du går in på en bensinstation.

Hur ska man göra vid inbrott?

Allt går inte att förutse. Under en lång resa blir man lätt trött och den främmande miljön gör att man inte är helt skärpt. Även den mest försiktiga resenär kan råka ut för inbrott. Du behöver ändå inte vara orolig, reseförsäkringen skyddar dig.

Gör alltid en anmälan till polisen. Om du är utomlands, kontakta den lokala polisen. Om det fanns id-bevis i bilen, till exempel pass, ska du också göra en anmälan till polisen i Finland med tanke på risken för identitetsstöld.

Det är bra att dokumentera det inträffade så noggrant som möjligt. Om du har kvar din telefon, ta bilder av bilen och brottsplatsen med den. Skriv upp allt som stulits.

Du kan ringa Fennias Reseassistans 24h som ger dig råd i olika problemsituationer under resan. Om hela din egendom är stulen, får du hjälp för att klara dig under resten av resan.

Du kan också göra en skadeanmälan i efterhand genom att logga in på Mitt Fennia. Anmälan ska göras senast inom tre månader.

Lue lisää

FordonBilförsäkringReseförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor