Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Autoon murtauduttiin lomareissulla, miten toimia?
Auton takaikkuna.

Autoon murtauduttiin lomareissulla, miten toimia?

1.6.2020

Auto on pakattu lomamatkaa varten: vaihtovaatteiden lisäksi kyydissä on rakkaita esineitä ja arvotavaroita, kuten kamera tai läppäri. Miten toimia, jos autoon murtaudutaan reissussa, Suomessa tai ulkomailla?

Pelkkä autovakuutus ei riitä matkatavaroiden kattamiseen. Autossa olevat tavarat ovat pääosin irtaimistoa. Ainoastaan siihen kiinteästi asennetut esineet, kuten navigaattori tai radio, katsotaan osaksi auton vakuutusta. Kaikki muu irtaimisto pitää turvata erikseen.

Pakatun reissuauton avuksi astuu matkavakuutus. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa oman vakuutuksen sisältö.

Matkaksi lasketaan se, että olet yli 50 kilometrin päässä kodistasi tai vapaa-ajan asunnostasi. Jos olet epävarma matkakohteen tai -tavaroiden vakuutustarpeesta, voit kysyä apua Fennian asiakaspalvelusta. Esimerkiksi matkailuauton mukana saattaa kulkea suuri omaisuus, joka kannattaa huomioida.

Ennakoi riskit

Paras tapa välttyä varkaudelta on ennakointi. Ennen reissua on hyvä miettiä, kuinka riskialtis alue on kyseessä. Onko esimerkiksi mahdollista, että varkaat havaitsevat rannalle suuntaavat turistit ja tyhjentävät vartioimattoman auton?

Kannattaa pohtia etukäteen, miten toimia ongelmatilanteissa. Jos matka kohdistuu ulkomaille, voi paikallisten viranomaisten yhteystiedot selvittää valmiiksi.

Pakatessa kannattaa miettiä, mitä matkalla oikeasti tarvitsee. Onko läppärin lisäksi myös tabletti tarpeellinen tai voisiko kalliin kellon jättää kotiin?

Maalaisjärjellä pärjää reissussa pitkälle. Auto kannattaa jättää vain luotettaviin paikkoihin, ja se pitää aina muistaa lukita. Jos esimerkiksi pysähdyt vain hetkeksi ottamaan kauniista auringonlaskusta kuvaa, joku voi selkäsi takana tyhjentää auton.

Tavaroita ei saa jättää autossa näkyville, eikä autoon ylipäätään kannata jättää arvoesineitä vartioimatta. Vakuutuksissa on suojeluohjeet, eli vaatimukset tavaroiden huolelliseen suojaamiseen varkaudelta. Matkatavaroiden suojeluohjeen mukaan, jos ajoneuvossa säilytetään elektronisia tai optisia laitteita, koruja, työkaluja tai muita yli 350 euron arvoisia esineitä, niitä on valvottava jatkuvasti. Älä siis jätä esimerkiksi puhelinta kojelaudalle, kun käväiset huoltoasemalla.

Miten toimia murron sattuessa?

Kaikkea ei voi ennakoida. Pitkällä reissulla väsymys ja vieras ympäristö saavat helposti herpaantumaan. Huolellisinkin matkailija voi joutua murron kohteeksi. Ei ole kuitenkaan syytä hätääntyä, sillä matkavakuutus on turvanasi.

Tee murrosta rikosilmoitus aina poliisille. Jos olet ulkomailla, ota yhteys paikalliseen poliisiin. Jos autossa oli henkilödokumentteja, kuten passi, tee rikosilmoitus myös kotimaan poliisille identiteettivarkauden varalta.

Tapahtunut kannattaa dokumentoida huolella. Jos puhelimesi säilyi tallessa, ota sillä kuvat autosta ja tapahtumapaikasta. Kirjaa myös ylös, mitä kaikkea on viety.

Voit soittaa Fennian Reissuapu 24h -palveluun, josta saat neuvoa erilaisiin ongelmatilanteisiin matkallasi. Jos esimerkiksi koko omaisuutesi vietiin, saat apua loppumatkasta selviytymiseen.

Voit tehdä vahinkoilmoituksen myös jälkikäteen kirjautumalla Oma Fenniaan. Ilmoitus on tehtävä kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden sisällä.

Lue lisää

AjoneuvotAutovakuutusMatkavakuutusArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet