Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Kom ihåg Green Card om du bilsemestrar utanför EES

Kom ihåg Green Card om du bilsemestrar utanför EES

16.6.2021

Semesterplanerna är fastspikade och semestern står inför dörren. Om du planerar en semesterresa med bil eller motorcykel utanför Norden, kom ihåg att beställa Green Card i god tid.

Vad är Green Card?

Green Card, eller det gröna kortet som ges av ett försäkringsbolag, är ett internationellt intyg över en giltig trafikförsäkring.

Green Card ska vid behov visas upp för gränsmyndigheterna vid gränsen till ett annat land eller i samband med en trafikolycka. Kortet gäller ett år i taget.

När behöver jag Green Card?

Om ditt fordon har en finsk registreringsskylt, behöver du inte Green Card i Norden eller i andra länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) – i dessa länder gäller en finsk trafikförsäkring automatiskt.

Utöver i EES gäller en finsk trafikförsäkring utan separata åtgärder också i Monaco, San Marino, Schweiz och i Vatikanstaten.

I icke EES-länder som anslutit sig till det allmänna Green Card-avtalet ska du ha Green Card för att visa att du har en giltig trafikförsäkring. Om du alltså kör bil eller motorcykel utanför EES, som i Storbritannien, ska du ha Green Card.

Utöver Green Card behöver du fullmakt om du inte äger eller är innehavare av det fordon du kör. I den ger ägaren föraren fullmakt att använda fordonet utomlands. Skriv ut fullmakten via bifogade länk, fyll i den och be ägaren underteckna den.

Vid en trafikolycka kan du med Green Card enkelt redogöra för dina försäkringsuppgifter.

Kom ihåg att beställa Green Card i god tid innan du ger dig av på nättjänsten Mitt Fennia under Anmälningar, så skickar vi kortet till dig per post. Tänk på att leverans med posten kan ta upp till en vecka.

Trevlig resa!

Lue lisää

FordonTrafikförsäkringNyhetPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor