Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Resor med tåg eller bil ger stressfria dagar och lokal atmosfär

Resor med tåg eller bil ger stressfria dagar och lokal atmosfär

17.6.2020

I stället för att åka till de traditionella turistmålen är det nu dags att ta tåget. Genom att resa med tåg eller bil får du uppleva en ny slags semesterlyx.

Solen värmer ansiktet och du känner den ljusa sanden under dina bara tår. Under semestern blåser den ljumma vinden bort alla bekymmer och sinnena är öppna för nya upplevelser. Många tänker att ju enklare och billigare researrangemangen är, desto bättre. Enligt Booking.coms undersökning anser ändå 72 procent av resenärerna att man bör göra miljövänliga val när man reser för att framtida generationer också ska kunna leva på denna jord.

Avstressat resande är 2020-talets lyx

Under åren 1990–2019 har flygresorna ökat med 300 procent och mängden flygresenärer förväntas inte minska framöver, trots att coronaviruset tillfälligt hämmar flygtrafiken. Även om människorna är medvetna om de utsläppsproblem som flygresorna orsakar ändrar de inte i första taget sina konsumtionsvanor; att snabbt kunna ta sig fram till resmålet är alltför lockande.

– Vi har vant oss vid en viss standard och lätthet när vi reser. De alternativa sätten att resa måste vara minst lika lockande, eller ännu bättre, för att konsumenterna ska förändra sitt beteende och avstå från att flyga. Resebranschen måste både utveckla sina tjänster och ge begreppet lyx en ny innebörd, konstaterar Arto Sivonen som grundat planeringsbyrån Måndag, som specialiserat sig på samhällelig marknadsföring och påverkan.

Tåget är den mest miljövänliga konkurrenten till flyget, men också resor med bil och cykel blir allt populärare. Efter en paus på tiotals år har resor i hemlandet, husbilar och campingområden igen blivit attraktiva.

En delorsak till detta är att dessa sätt att resa är avstressande.

– Att inte ha bråttom är numera en lyx som alla längtar efter som motvikt till den stressiga vardagen. När vi färdas med tåg eller bil har vi mer tid redan under själva resan.

Under semestern vill vi slippa ifrån både stress och bekymmer. För att man inte ska behöva oroa sig under bil- och tågresor är det bäst att kolla upp sitt försäkringsskydd före avfärden. Läs vad du ska göra om någon bryter sig in i din bil under resan.

Nya erfarenheter under resan

Tåg- och bilresor kan i stället för snabbhet bjuda på upplevelser som man inte får ombord på ett flyg eller i kön till säkerhetskontrollen.

– Att resa med tåg är förknippat med romantik. Dunket från rälsen och de förbiilande landskapen gör en lyrisk. När man åker tåg och väntar på stationerna uppstår fler möten mellan människor. Våra mor- och farföräldrar har upplevt detta sätt att resa, nu har de unga på nytt blivit intresserade av att resa med tåg.

Enligt en rapport som Stiftelsen för Helsingfors Turism har tagit fram om turismens framtid (Matkailun tulevaisuus) är autenticitet en trend på uppgång. I stället för traditionella turistmål vill resenärerna ha genuina upplevelser och möjlighet att få en inblick i det lokala livet. När man reser landvägen är det lättare att ta del av lokalinvånarnas liv, man färdas långsammare och det är enklare att göra avstickare till intressanta platser.

Tänk på tågresor ur ett nytt perspektiv

På EU-nivå förs ständigt diskussioner om hur spårtrafiken kunde utvecklas. I många länder, såsom Tyskland och Sverige, har man satsat på nattåg på ett helt nytt sätt. Också här i Finland är det enkelt att åka tåg. Servicen utvecklas hela tiden och gör resandet både enklare och bekvämare.

– Det är bra att komma ihåg att tågresor förvisso kan innebära att man reser med ryggsäck, men lika väl att man övernattar på lyxhotell. Tågresor passar bra för barnfamiljer men också för unga och dem som reser i jobbet, konstaterar Sivonen.

Den som vill byta till ett annat färdmedel måste först ändra sin egen inställning. Själva resandet är inte något obligatoriskt och trist, utan en del av semestern. Man kan ta ut allt av resan eftersom man själv väljer rutten och landskapen samt resans längd. På tåget eller landsvägen kan man få helt nya upplevelser.

Har du redan din reseförsäkring i skick? Läs om Fennias reseförsäkringar.

Lue lisää

ReseförsäkringDesignBilförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor