Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Hemma är där hjärtat bor
Grön växt.

Hemma är där hjärtat bor

12.6.2019

Jonna Haataja, som levt kappsäcksliv i nästan tio år, följer sitt hjärta och gör ekologiska val under sina resor.

Vid det glittrande havet, med tårna i sanden och havsvinden i håret känner Jonna Haataja sig lugn i sinnet. Vare sig den 29-åriga globetrottern är på Bali eller i Helsingfors, känner hon sig hemma vid havet. Jonna, som jobbar som wellness coach och med marknadsföring, har efter nästan tio år på resande fot slagit sig ner i huvudstadsregionen, åtminstone tills vidare.

– Jag har följt mina drömmar länge och egensinnigt rest iväg när jag har känt för det. Jag har fått uppleva mycket under resorna. Nu har jag, för första gången på länge, inte något behov av att åka iväg, säger Jonna.

Från Helsingfors till London, Bali och Australien

År 2008 satt Jonna i en taxi och ringde upp sin mamma. Jonna, som nyss landat i Finland, berättade för sin mamma att hon skulle flytta tillbaka till England om två veckor.

– Jag jobbade i England, först som au pair och sedan på kafé, när jag kände att au pair-jobbet inte passade mig. Känslan av hemma var så stark i London att jag inte kunde stanna i Finland.

Beslutet i taxin var början på en många år lång period av kappsäcksliv.

Efter London återvände Jonna för en tid till Finland, där hon inledde studier. Via studierna åkte Jonna på utbyte till Bali. Resan till den tropiska ön gick via Asien, där Jonna först reste ensam i ett par veckor och lärde känna den lokala kulturen, människorna och maten.

– Jag hade en bra plan, jag skulle först resa runt i Asien i tre veckor före utbytet. Planerna ändrades totalt då jag trivdes så bra på Phi Phi-ön. De förhandsbokade flygbiljetterna till Krabi blev outnyttjade.

Senare under resan, på en fest med djungeltema, mötte Jonna en man som hon redan kände. En spänning uppstod mellan dem.

– Efter utbytet följde jag kärleken till Perth i Australien. En del av mina ägodelar finns fortfarande på olika håll i västra Australien, eftersom jag återvände snabbt till Finland, med bara en resväska, berättar Jonna.

Attityden avgör när man reser

Beslutsamhet och rätt inställning har enligt Jonna gång på gång fört henne ut i världen. Känslorna har ofta varit starka när Jonna ska åka, men beslutet har alltid känts rätt.

– Det krävs att man håller huvudet kallt och biter ihop för att kunna lämna sina nära och kära och resa långt bort, men man måste göra det för att följa sin dröm utomlands.

Den passionerade resenären har till all lycka alltid fått stöd av sina vänner och sin familj. Nuförtiden är det också lätt att hålla kontakt från alla världens hörn.

– De har snarare frågat mig vart jag ska resa härnäst. Ingen har blivit överraskad när jag gång på gång burit mina saker till mamma, packat väskan och rest iväg.

Då livet får plats i en resväska, samlar man inte på sig onödiga saker. Reseförsäkringen, vaccinationerna och pengarna hon sparat när hon jobbat har gjort resandet möjligt, ända till andra sidan jordklotet.

Minnena tar henne till bekanta landskap

Under åren 2012–2018 bodde Jonna under Australiens sol och flög varje år till Bali. Hon har svårt att förklara öns dragningskraft – livet på ön har inte alltid varit en dans på rosor.

– Jag har slagit foten i en eldkorall, fått en andra gradens brännskada när jag surfade och blivit inlagd på sjukhus med dropp. Dessutom smittades jag en gång av ett tropiskt virus på Bali, som gjorde att jag fick tillbringa flera dagar i karantän på Jorvs sjukhus när jag återvände till Finland.

Globetrottern har råkat ut för mycket på Bali men hon har också många viktiga minnen därifrån. På Bali har Jonna stöttat en vän med hjärtesorger, känt sig sprickfärdig av lycka och frihet, förstått att hon själv måste lämna ett förhållande och fått höra att hennes pappa gått bort.

– På Bali har jag upplevt alla slags känslor. Kanske det är därför ön fortfarande lockar, funderar Jonna.

Ansvarsfulla val överallt

Den offentliga debatten om ansvar och miljövänligt resande har också fått Jonna att fundera mer på sina resvanor.

– Det behövs mer tid om man reser med tåg. En gång reste jag med buss och båt till England. Jag drömmer också om att åka tåg genom Sibirien till Asien. Också inrikes resmål och insjölandskapet lockar.

Vid sidan av att använda kollektivtrafik är Jonna noga med sina köpbeslut.

– Jag tänker mycket på de val jag gör. Jag har till exempel länge varit noga med vilka kläder jag köper. När man reser med bara en väska, föredrar man hållbara material och välgjorda kläder. Jag köper inte heller något på resan som jag inte annars skulle köpa.

Oberoende var hon befinner sig har Jonna samma livsvärderingar.

– Man behöver inte skrota sina värderingar bara för att man är på resa. Det är viktigt att välja rätt var man än befinner sig.

Trygghet under dina resor med reseförsäkring.

Lue lisää

ReseförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor