Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Koti on siellä missä sydän on

Koti on siellä missä sydän on

12.6.2019

Vajaan kymmenen vuoden ajan matkalaukkuelämää viettänyt Jonna Haataja seuraa sydäntään ja tekee matkoillaan ekologisesti kestäviä valintoja.

Kimmeltävä meri, varpaiden upottaminen rantahiekkaan ja hiuksiin tarttuva merituuli saavat Jonna Haatajan mielen rauhoittumaan. On 29-vuotias maailmanmatkaaja sitten Balilla tai Helsingissä, meri tekee olon kotoisaksi. Hyvinvointivalmentajana ja markkinoinnin parissa työskentelevä Jonna on asettunut vajaan kymmenen vuoden reissuelämän jälkeen paikoilleen pääkaupunkiseudulle, ainakin toistaiseksi.

– Olen kulkenut unelmieni perässä pitkään, omapäisesti lähtenyt matkaan kun on siltä tuntunut. Olen saanut kokea matkan varrella paljon. Nyt minulla ei ole, pitkästä aikaa, pakottavaa tarvetta päästä liikkeelle, Jonna kertoo.

Helsingistä Lontooseen, Balille ja Australiaan

Vuonna 2008 Jonna istui taksissa ja valitsi äitinsä numeron. Juuri Suomen maankamaralle laskeutunut Jonna kertoi äidilleen, että muuttaisi takaisin Englantiin kahden viikon päästä.

– Olin ollut Englannissa ensin au pairina ja sitten kahvilassa töissä, kun au pairin hommat eivät tuntuneetkaan omalta jutulta. Kodin tuntu Lontoossa oli niin vahva, että Suomeen jääminen ei tuntunut oikealta valinnalta.

Taksissa tehty päätös aloitti vuosia kestävän matkalaukkuelämän.

Lontoon jälkeen Jonnan tie vei hetkeksi Suomeen, jossa hän aloitti opinnot. Opintojen kautta Jonna päätyi Balille vaihtoon. Matka trooppiselle saarelle kulki Aasian kautta, jossa Jonna matkusteli yksin ensin pari viikkoa tutustuen paikalliseen kulttuuriin, ihmisiin ja ruokaan.

– Mulla oli hyvä suunnitelma matkustaa kolme viikkoa pitkin Aasiaa ennen vaihdon alkamista. Suunnitelmat menivät aivan uusiksi kun viihdyin niin hyvin Phi Phi -saarella. Ennakkoon ostetut lentoliput Krabille jäivät käyttämättä.

Myöhemmin matkan aikana, viidakkoteemaisissa juhlissa, Jonna törmäsi mieheen, joka oli hänelle ennestään tuttu. Kaksikon välille syntyi jännite.

– Muutin Australian Perthiin rakkauden perässä vaihdon jälkeen. Yhä edelleen osa omaisuudestani on ympäri Länsi-Australiaa, sillä palasin Suomeen pikaisesti vain yhden matkalaukun kanssa, Jonna kertoo.

Asenne ratkaisee matkaillessa

Päättäväisyys ja oikeanlainen mielentila ovat Jonnan mukaan vieneet hänet maailmalle kerta toisensa jälkeen. Tunteet ovat nousseet pintaan useampaan otteeseen, kun Jonna on tehnyt lähtöä, mutta ratkaisu on aina tuntunut oikealta.

– Vaatii kylmäpäisyyttä ja hampaan puremista jättää rakkaat ja läheiset taakseen, kun lähtee pitkälle matkalle, mutta se on tehtävä, jos seuraa unelmaansa ulkomaille.

Intohimoisella matkailijalla on ollut onneksi takanaan aina ystävien ja perheen tuki. Yhteydenpitokin sujuu nykyään helposti maailman kolkasta toiseen.

– Enemmän sitä on kyselty, että minne seuraavaksi. Kukaan ei ole yllättynyt, kun olen kerta toisensa jälkeen kantanut tavarani äidin luokse, pakannut matkalaukun ja lähtenyt.

Kun elämä on mahtunut matkalaukkuun, ei ylimääräistä tavaraa ole kertynyt taakaksi. Matkavakuutus, rokotukset ja töistä kertyneet säästöt ovat tehneet matkustamisen mahdolliseksi, aivan maapallon toiselle puolelle asti.

Muistot kuljettavat tuttuihin maisemiin

Vuodet 2012–2018 Jonna asui Australian auringon alla ja lensi vuosittain Balille. Saaren vetovoimaa Jonnan on vaikea selittää, sillä elämä saarella ei ole ollut aina ruusuista.

– Olen iskenyt jalkani tulikoralliin, saanut toisen asteen palovamman surffatessa ja joutunut sairaalaan tiputukseen. Kaiken lisäksi kerran sain Balilta trooppisen viruksen, jonka ansiosta vietin Suomeen tullessani useamman päivän karanteenissa Jorvin sairaalassa.

Maailmanmatkaajalle on sattunut ja tapahtunut Balilla paljon, ja tärkeitä muistoja on ympäri saarta. Jonna on toiminut Balilla olkapäänä ystävän sydänsuruille, pakahtunut onnesta ja vapauden tunteesta, ymmärtänyt itse haluavansa erota suhteesta ja kuullut isänsä menehtymisestä.

– Balilla olen pystynyt kohtaamaan tunteita laidasta laitaan. Ehkä se sen takia vetää yhä puoleensa, Jonna pohtii.

Vastuulliset valinnat seuraavat kaikkialle

Julkinen keskustelu vastuullisuudesta ja matkustelun ekologisuudesta on saanut myös Jonnan harkitsemaan matkustamisen tapoja entistä tarkemmin.

– Aikaa tarvitaan enemmän, jos matkustaa junalla. Kerran matkasin bussilla ja laivalla Englantiin. Haaveilen myös junamatkasta Siperian halki Aasiaan. Myös kotimaan kohteet ja järvimaisema houkuttelevat.

Julkisen liikenteen käytön lisäksi Jonna on tarkka ostopäätöksistään.

– Mietin paljon tekemiäni valintoja. Olen esimerkiksi pitkään ollut tarkka vaatteista, joita ostan. Kun matkustaa vain yhden laukun kanssa, tulee suosineeksi kestäviä materiaaleja ja hyvin valmistettuja vaatteita. En myöskään ostele reissussa mitään, mitä en muuten ostaisi.

Oli sijainti mikä hyvänsä, Jonnan elämänarvot ovat pysyneet samoina.

– Omia arvoja ei tule hylätä romukoppaan, vaikka onkin matkan päällä. Valinnoilla on vaikutusta kaikkialla.

Turvaa matkoillesi saat matkavakuutuksesta.

Lue lisää

MatkavakuutusArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet