Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Två barn hoppar in i vattnet.

Ska du åka på solsemester? Läs expertens tips för hur du skyddar barnets hud mot solen

31.5.2023

Ska du äntligen åka på semester eller annars bara vistas mycket i solen? Underbart! Om ett barn är med på resan ska barnets hud skyddas mot solen. Men hur? Vi frågade en expert.

Doften av solkräm tar många av oss på en tidsresa tillbaka till barndomens solsemestrar. En och en annan minns också att hen bränt sig i solen någon gång i sitt liv, vanligtvis redan i barndomen.

Det sägs att det viktigaste för hudens hälsa är att undvika att huden bränns just i barndomen – stämmer det, och hur ska man då skydda barnets hud? Det här och ett par andra saker frågade vi av Tea Lassila, specialist på hudsjukdomar och allergologi.

Huden glömmer inte

Enligt Meteorologiska institutet är ultraviolett strålning, det vill säga UV-strålning, elektromagnetisk strålning mellan synligt ljus och röntgenstrålning. Man talar ofta om UV-strålning som UV-A-, UV-B- eller UV-C-strålning, varav UV-C filtreras bort i atmosfärens ozonlager.

UV-index avser den mängd strålningsenergi som bränner huden. Bränd hud rodnar, känns varm och öm. Både rodnad och solbränna är tecken på att huden är skadad. Till råga på allt kommer huden ihåg UV-strålningens skadeverkningar under hela livet. Det är alltså mycket viktigt att skydda sig mot solen.

Vi satte oss ner med Tea Lassila, läkare på ett hudsjukhus. Vi ställde de viktigaste frågorna om hur man skyddar barns hud.

UV-indexet anger när risken för att bränna sig är som störst

Tea Lassila, är det sant att det viktigaste för hudens hälsa är att undvika att huden bränns just i barndomen?

– Barns hud är tunnare, så den tål inte UV-strålning lika bra som en vuxens hud. Upprepad bränning av barns hud kan öka risken för hudcancer som vuxen. Därför är det viktigt att skydda huden mot UV-strålning särskilt i barndomen.

När ska ett barns hud skyddas mot solen?

– Barnets hud och ögon bör skyddas mot solen när barnet vistas utomhus. Särskilt när det UV-index som Meteorologiska institutet anger för strålningens intensitet är 3 eller högre, lönar det sig att vara extra noggrann med skyddet. UV-indexet stiger under dagen till över 3 i södra Finland ungefär från maj till augusti. På utlandsresor kan strålningen vara mycket starkare – upp till 10 eller högre beroende på destination.

Enligt Meteorologiska institutet är UV-indexet en molnfri dag mitt i sommaren och mitt på dagen i södra Finland 5–7. I norr varierar indexet i stora drag mellan 4 och 5. Vid Medelhavet är UV-strålningen under dagen i genomsnitt 8, och vid ekvatorn minst 10 mitt på dagen under hela året.

Å andra sidan kan strålningen vara stark också i Finland vid gnistrande vårsnö eller när man rör sig ute på vattnet, eftersom snö och vatten reflekterar strålningen. Det är bäst att även skydda huden vid molnigt väder.

Skydda med kläder och skugga

Vilka konkreta åtgärder rekommenderar du för att skydda barns hud mot solen?

– Det är bra att tänka på att solkräm inte rekommenderas för barn under sex månader. Långbyxor och långärmade bomullskläder samt vistelse i skuggan eller inomhus är med andra ord det bästa sättet att skydda spädbarn mot UV-strålning. Använd hatt med brätte och solglasögon för spädbarn och en skyddande duk i barnvagnen. Håll spädbarnet i skuggan så mycket som möjligt.

Hur skyddar man då småbarns hud från solen?

– Även om jag rekommenderar att barnet i första hand skyddas med skugga, kläder, hattar med brätten och solglasögon, kan man smörja in barn över sex månader med solkräm på områden som inte kan skyddas med kläder, som i ansiktet och på handryggarna. Strålningen är som starkast mellan klockan 11 och 15 på dagen, och då bör man helt undvika att vara i solen. Ett bra tips är att schemalägga barnets lunch och middagssömn inomhus så här dags. Det är bäst att också leka i skuggan.

Vilken solkräm ska man välja för ett barn?

– Om du använder solkräm på ett barn ska du välja en som är speciellt utformad för barn. De innehåller vanligen färre irriterande ingredienser, till exempel doftämnen. Om barnet har känslig hud bör du först testa krämen på ett litet hudområde för att se om huden reagerar på den.

Tips för att skydda barnets hud med solkräm:

  • Välj en solkräm som är utformad för barn med både UV-A- och UV-B-skydd och hög skyddsfaktor, till exempel 50.

  • Smörj in huden ungefär en halvtimme före ni går ut så att den hinner absorberas i huden.

  • Smörj in ordentligt med solkräm och stryk inte bara på ett tunt lager.

  • Smörj in mer solkräm med ett par timmars mellanrum, eftersom svett sköljer bort den från huden.

  • Hudens motståndskraft mot strålningen har överskridits om huden börjar bli röd. Flytta då barnet inomhus.

Vad ska man göra om barnets hud har bränts i solen?

– Se till att barnet går in. Barnet får inte heller vistas längre i solen med mer solkräm. Smörj in huden med en bassalva från apoteket eller mild hydrokortisonkräm. Hettande hud kan lindras med svala förband eller ljummet vatten. Också receptfria smärtstillande läkemedel kan användas vid behov.

Tips! Skaffa ett praktiskt parasoll till barnvagnen.

Tips för utlandsresor

Kom ihåg att packa med UV-skyddande simdräkter med långa armar och ben för barn redan i hemlandet. I badortens simdräktsbutik kan urvalet nämligen vara snävare.

Med en reseförsäkring får du enkelt läkarvård även utomlands, eftersom Fennias Reseassistans 24h bokstavligen hjälper dig dygnet runt. Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka utomlands hjälper Reseassistansen dig, men tjänsten hjälper dig även till exempel med researrangemang om resan avbryts.

Kom alltså ihåg att se till att alla familjemedlemmars reseförsäkringar är i ordning när resan närmar sig, så att hela din familj kan njuta av semestern till fullo.

Ha en trevlig semester!

Lue lisää

ReseförsäkringSjukförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor