Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • När ersätter försäkringen om man missar flyget?

När ersätter försäkringen om man missar flyget?

6.10.2020

Den som reser på egen hand bokar allt själv, både flyg och inkvartering. Hur går det om man försenar sig från flyget – ersätter försäkringen?

När man bokar flyg och hotell har man sällan missöden och problem i tankarna. Ändå är det mycket bekvämare att resa på egen hand om man redan före resan har berett sig på eventuella överraskningar. När du skaffat en reseförsäkring i god tid före avfärden kan du semestra i lugn och ro – till och med om taxin får motorstopp och du missar ditt flyg.

Vädret och tekniken ställer till med problem

Från försäkringen betalas ersättning när du missar flyget om orsaken är väderförhinder eller att det fordon som du åkte med till flygplatsen – bil, tåg, ett annat flyg eller något annat färdmedel – får ett tekniskt fel eller råkar ut för en trafikolycka.

Om bilen får ett tekniskt fel på vägen till flygplatsen, eller det första flyget på din resa blir försenat till exempel på grund av vädret och du missar ditt anslutningsflyg, kan du söka ersättning för kostnaderna för en ny flygbiljett. Det väsentliga i fråga om ersättning är alltså att du använt minst två olika transportmedel, såsom taxi och flyg, eller ett första flyg och ett anslutningsflyg.

Kompensation eller ersättning?

Låt oss säga att din flygresa från Helsingfors till Chicago inkluderar en mellanlandning i New York och ett anslutningsflyg därifrån. I Helsingfors drabbas planet av ett tekniskt fel och blir försenat vid start. Du anländer till New York så sent att du missar ditt flyg till Chicago. På grund av förseningen blir du tvungen att köpa en ny biljett för att komma till din slutdestination, Chicago.

Om du av flygbolaget får kompensation för den nya flygbiljetten, har du inga utgifter som du kan söka ersättning för. Om du däremot köpt separata flygbiljetter, kan det hända att du inte får någon kompensation från flygbolaget. I sådana fall kan du söka ersättning från försäkringsbolaget. Då ersätts dina extra utgifter för det nya flyget. Övre gräns för ersättningen är den ursprungliga flygbiljettens pris, dock högst 2 000 euro.

Sök ersättning elektroniskt genom att logga in på Mitt Fennia. Förklara orsaken till förseningen och spara kvitton över allt du betalat.

Om din resa består av endast ett direktflyg som försenas exempelvis på grund av ett tekniskt fel, finns det inget att ersätta för förseningen – du har inte missat något anslutningsflyg som du kunde begära ersättning för.

Hur går det om jag försover mig?

Den dag du ska resa lönar det sig att ställa väckarklockan tillräckligt tidigt och ta sig till flygfältet i god tid, eftersom försäkringen inte ersätter förseningar som beror på dig själv.

Kontakta flygbolaget om du missar flyget på grund av rusning eller strejk vid incheckningen eller om ditt flyg ställs in eftersom flygbolaget gått i konkurs. Försäkringen ersätter inte sådana kostnader som flygbolaget redan ersatt.

Kom ihåg följande

Våra tre tips till resenärer:

 1. Det är alltid bra att teckna en reseförsäkring när man åker utomlands, oavsett om man reser på egen hand eller inte. Det lönar sig att teckna försäkringen genast när resan bokats. Då får du ersättning också om du måste avboka resan t.ex. till följd av sjukdom.

 2. Fennias reseassistans 24h hjälper dig över hela världen

 3. Teckna en reseförsäkring före avfärden och se till att den är tillräckligt omfattande (behöver du t.ex. en idrottsutvidgning?) och gäller under hela resan.

Ta del av Fennias reseförsäkring

Lue lisää

ReseförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor