Lähdössä aurinkoon? Lue asiantuntijan vinkit lapsen ihon suojaamiseksi auringolta
31.5.2023
Vihdoinkin lähdössä lomalle, tai muuten vaan aurinkoon? Ihanaa! Jos jälkikasvu on matkassa mukana, kannattaa suojata lapsen iho auringolta. Mutta miten? Kysyimme asiaa asiantuntijalta.
Aurinkorasvan tuoksu vie monet meistä aikamatkalle lapsuuden rantalomiin. Yksi sun toinen myös muistaa palaneensa auringossa jossain vaiheessa elämäänsä, yleensä jo lapsuudessa.
Sanotaan, että ihon terveyden kannalta olennaisinta on välttää ihon palaminen juuri lapsuudessa – onko tämä totta, ja miten lapsen ihoa sitten kannattaa suojata? Kysyimme tätä ja paria muuta asiaa ihotauteihin ja allergologiaan erikoistuvalta lääkäriltä Tea Lassilalta.
Iho ei unohda
Ilmatieteenlaitoksen mukaan ultraviolettisäteily, eli UV-säteily, on näkyvän valon ja röntgensäteilyn välissä olevaa sähkömagneettista säteilyä. UV-säteilystä puhutaan usein UV-A-, UV-B- tai UV-C -säteilynä, joista UV-C suodattuu pois ilmakehän otsonikerroksessa.
UV-indeksi tarkoittaa ihon palamisen kannalta merkityksellistä säteilyenergian määrää. Kärähtänyt iho punoittaa, kuumottaa ja tuntuu aralta – sekä punoitus että rusketus ovat merkkejä siitä, että iho on vaurioitunut. Kaiken kukkuraksi iho “muistaa” UV-säteilyn haitat koko eliniän ajan. Auringolta suojautuminen on siis oikeasti tärkeää.
Istuimme alas Ihosairaalassa työskentelevän lääkärin Tea Lassilan kanssa. Kysyimme häneltä tärkeimmät kysymykset lapsen ihon suojaamiseen liittyen.
UV-indeksi kertoo milloin palamisen riski on suurimmillaan
Tea Lassila, onko totta, että ihon terveyden kannalta olennaisinta on välttää ihon palaminen juuri lapsuudessa?
– Lapsen iho on ohuempi, joten se ei kestä UV-säteilyä yhtä hyvin kuin aikuisen iho. Lapsen ihon palaminen toistuvasti voi lisätä riskiä sairastua ihosyöpään aikuisena. Varsinkin lapsuudessa ihon suojaaminen UV-säteilyltä on siis tärkeää.
Milloin lapsen iho pitää suojata auringolta?
– Lapsen iho ja silmät kannattaa suojata auringolta ulkoillessa. Erityisesti, kun Ilmatieteen laitoksen ilmoittama säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi on 3 tai enemmän, kannattaa suojautumisen kanssa olla tarkkana. UV-indeksi nousee päivisin yli kolmeen Etelä-Suomessa suurin piirtein toukokuulta elokuulle, ulkomaanmatkoilla säteily voi olla paljon voimakkaampaa – kohteesta riippuen jopa 10 tai yli.
Ilmatieteenlaitoksen mukaan keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5–7 välillä, pohjoisessa indeksi vaihtelee karkeasti 4–5 välillä. Välimerellä säteily on päivällä keskimäärin 8, päiväntasaajalla keskipäivän UV-säteily on vähintään 10 koko vuoden.
Toisaalta säteily voi olla voimakasta Suomessa myös keväthangilla tai vesillä liikkuessa, sillä lumi ja vesi heijastavat säteilyä. Iho kannattaa suojata pilviselläkin säällä.
Lue lisää sairauskuluvakuutuksestaSuojaa vaatteilla ja varjolla
Millaisia konkreettisia tapoja suosittelet suojaamaan vauvan ihoa auringolta?
– On hyvä ottaa huomioon, että aurinkovoiteita ei suositella alle puolivuotiaille lapsille. Pitkähihaiset ja -lahkeiset puuvillavaatteet ja oleskelu varjossa tai sisätiloissa ovat toisin sanoen parhaita tapoja suojata vauva UV-säteilyltä. Käytä vauvalla lierihattua, aurinkolaseja ja vaunuissa suojaharsoa. Pidä vauva varjossa niin paljon kuin mahdollista.
Entä miten taaperon ihoa tulee suojata auringolta?
– Edelleen suosittelen suojaamaan lasta ensisijaisesti varjolla, vaatteilla, lierihatuilla ja aurinkolaseilla, mutta yli puolivuotiaille voi lisätä pienille lapsille tarkoitettua aurinkovoidetta alueille, joita ei pysty vaattein suojaamaan, kuten kasvoille ja kämmenselkiin. Säteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä klo 11–15, jolloin auringossa olemista kannattaa välttää kokonaan. Hyvä vinkki on ajoittaa lapsen lounas ja päiväunet sisätiloihin tähän aikaan. Myös leikit kannattaa tehdä varjossa.
Millainen aurinkovoide lapselle pitää valita?
– Jos käytät lapsella aurinkovoidetta valitse nimenomaan lapsille tarkoitettu voide. Ne sisältävät yleensä vähemmän ärsyttäviä ainesosia, esimerkiksi hajusteita. Jos lapsella on herkkä iho, kokeile voidetta ensin pienelle ihoalueelle ja tarkkaile reagoiko iho voiteeseen.
Vinkit lapsen ihon suojaamiseen aurinkovoiteella:
- Valitse lapsille tarkoitettu voide, jossa on sekä UV-A että UV-B -suoja ja korkea suojakerroin, esimerkiksi 50.
- Lisää voide iholle noin puoli tuntia ennen ulos menoa, jotta se ehtii imeytyä.
- Laita aurinkovoidetta iholle kunnolla, älä siis sipaise voidetta ohuesti.
- Lisää voidetta parin tunnin välein, sillä hikoilu huuhtoo sitä iholta.
- Ihon säteilynsietokyky on ylittynyt jos se alkaa punoittaa. Siirrä lapsi tällöin sisätiloihin.
Mitä tehdä jos lapsen iho pääsee palamaan?
– Pidä huolta, että lapsi siirtyy sisätiloihin – auringossa vietettyä aikaa ei saa pidentää aurinkovoiteen avulla. Lisää iholle apteekista saatavaa perusvoidetta tai mietoa hydrokortisonivoidetta. Kuumottavaa oloa voi lievittää viileillä kääreillä tai haalealla vedellä. Myös ilman reseptiä saatavaa kipulääkettä voi käyttää tarvittaessa.
Vinkki! Hanki lapsen rattaisiin näppärä aurinkovarjo.
Vinkkejä ulkomaanmatkalle
Muista pakata lapsille pitkähihaiset ja -lahkeiset, UV-suojatut uima-asut mukaan jo kotimaassa. Lomakohteen uikkariputiikissa valikoima saattaa nimittäin olla suppeampi.
Matkavakuutuksen turvin matkustaessasi pääset vaivatta lääkärin hoitoon myös ulkomailla, sillä Fennian Reissuapu 24h auttaa kirjaimellisesti vuorokauden ympäri. Reissuapu auttaa jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma ulkomailla, mutta palvelu on apunasi myös esimerkiksi matkajärjestelyissä jos matkasi keskeytyy.
Lue lisää ja osta matkavakuutusMuista siis varmistaa, että kaikkien perheenjäsenten matkavakuutukset ovat kunnossa kun matka lähestyy, näin koko perheesi nauttii lomasta täysin rinnoin.
Hyvää lomaa!
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa