Hyppää sisältöön
Henkilöasiakkaat
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Hitsauskone on käsillä työskentelevän yrittäjän tärkein työkaveri

Hitsauskone on käsillä työskentelevän yrittäjän tärkein työkaveri

21.10.2019

Nordic Special Weldingin konepajalla korjataan niin kuormaajan kauhoja kuin kuljetusautojen lavojakin. Hitsausyrittäjä Jari Räisäsen leipä syntyy raa’alla työllä ja oikeilla työvälineillä – ilman hyvää hitsauskonetta ei töistä tule mitään.

Valo hiipii isosta oviaukosta hämärään halliin ja radiosta virtaa Suomi-iskelmää tasaisena mattona. Pikkulintu lennähtää sisään, tekee kierroksen konepajahallin korkean katon rajassa ja melkein törmää ketjunosturin koukkuun. Alempana tummaa tilaa täplittävät värikkäät, isot hitsauskoneet, joita näkyy lojumassa ympäri hallin lattiaa.

Ollaan Kokkolan liepeillä Koivistossa, tyhjällä teollisuusalueella. Ympäröivästä hiljaisuudesta ei voisi aavistaa, millaisella tahdilla tässä hallissa hitsataan joka arkipäivä. On hitsattu jo kaksi ja puoli vuotta.

Niin kauan on siitä, kun Jari Räisänen, 33, toteutti pitkään muhineen unelmansa ja heittäytyi palkollisesta yrittäjäksi.

Intohimona käsillä tekeminen

Jarin yritys on hitsaus- ja kokoonpanopalveluja alihankintana metalliteollisuudelle tarjoava Nordic Special Welding Oy. Parin vuoden aikana sen pajalla on muun muassa korjattu kaivosautojen lavoja, kunnostettu satamalastauksessa käytettävien pellettikahmareiden kauhoja ja hitsattu teollisuusputkistoja.

– Me tehdään kaikkea, mihin kädet ja tekniikka taipuu. Hitsaamisessa tulosta ei tule kuin pistämällä tunteja sisään, Jari sanoo.

Käsillä tekeminen on kiinnostanut Jaria aina. Ennen armeijan käymistä hän hankki levyseppähitsaajan tutkinnon oppisopimuskoulutuksella, koska se oli käytännönläheisin tapa saada itselleen ammatti.

– Kävin lukiossa, mutta en lukiota. Välitunnithan siellä lähinnä innostivat. Lukuinto tuli vasta myöhemmin, Jari nauraa.

Aikuisiällä lukuinto on johtanut siihen, että kymmenen vuoden työuran ja viime vuosien yrittäjyyden ohella Räisänen on ehtinyt sekä opiskella kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi että hankkia kansainvälisen hitsauskoordinaattorin IWS-tutkinnon. Yritystoiminnassa hyödylliset kontaktit syntyivät, kun Räisänen toimi hitsaussaumojen tarkastajana viiden vuoden ajan.

Nyt Nordic Special Welding työllistää Jarin lisäksi neljä miestä. Osa yrittäjän ajasta kuluu hallinnollisissa töissä toimiston puolella, mutta aito intohimo ovat pajalla hitsauskoneen äärellä vietetyt päivät.

Tarkkaan työhön tärkeät välineet

Naamari kasvoille, kone käteen ja kipinämeri pulppuamaan. Jarin tottuneissa käsissä muotonsa saavat niin pellettikauhojen kuin kaivosautolavojenkin hitsaussaumat.

Hitsaamisen perusmekanismi on yksinkertainen. Hitsauskone työntää ulos teräslankaa eli hitsiä ja hitsauskoneen luoma lämpö sulattaa langan, joka siirtyy pisaroina hitsattavaan tuotteeseen. Lopputuloksena on siisti sauma. Hitsaaminen on tarkkaa työtä, jonka ehdoton edellytys on hyvä silmä–käsi-koordinaatio.

– Erityisesti TIG-hitsaus, jossa hitsilanka syötetään käsin, vaatii vakaata otetta. Siinä lähennellään jo kirurgin työn tarkkuutta. Tämä on todellakin taitoa vaativa käsityöläisammatti.

Nordic Special Weldingin pajalta hitsauskoneita löytyy kuusi, osa uudempia, osa 80-luvulta asti. Hitsauskone on hitsausyrittäjän tärkein työkaveri. Hyvällä huollolla ja viikoittain tehtävällä, huolellisella puhdistuksella laite kestää käytössä vuosikymmeniä. Jarin luottomerkki on ruotsalainen ESAB, tuttavallisemmin ”Esappi”.

– Konetta pitää huoltaa vähän kuin autoakin. Hitsauskoneella se meidän leipä tehdään.

Turvaa työhön ja työvälineille

Melu, savu ja pöly kuuluvat pajassa vietettyjen päivien arkeen ja suojalasien käyttö on lakisääteinen pakko. Usein käytössä on myös vaarallisilta kaasuilta suojaava, aktiivihiilisuodattimella varustettu puhallinmaski, joka muistuttaa scifi-elokuvan puvustusta.

– Hitsatessa savua tulee kuin Lontoossa, Jari summaa.

Tarkka työ vaatiikin myös turvaa. Sekä laitteet että ihmiset pitää vakuuttaa vahinkojen varalta. Jos hitsauskone hajoaa, ei töitä voi tehdä. Siksi omaisuusvakuutus on Jarille elintärkeä. Sen, ja muutkin yrityksensä vakuutukset hän on hankkinut Fenniasta. Tutun työntekijän kanssa vakuutusasioiden hoitoon on löytynyt yhteinen sävel.

– Vakuutusyhtiötä en lähde vaihtamaan, vaikka joku tarjoaisikin halvempaa. Se, että saa oikean kaverin kiinni silloin, kun apua tarvitsee, on tärkeintä.

Tutustu tästä yrittäjien vakuutuksiin.

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista HenkilöasiakkaatMedialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja