Visste du att du bör byta cykelhjälm regelbundet?
28.3.2024
Cykelhjälmen är huvudsaken! Men innan du hoppar på cykeln finns det några grundläggande saker du bör tänka på för att starta säsongen med tillförsikt. En av dessa är förstås cykelhjälmen, och den andra är olycksfallsförsäkringen – alla vägtrafikanters basförsäkring.
Rätt typ av hjälm är det absolut bästa sättet att skydda huvudet från skador: enligt en studie om cykelåkning kan en cykelhjälm minska risken för huvudskador med upp till 51 %. Men vilken typ av cykelhjälm ska man då ha?
Tips för att välja och använda rätt cykelhjälm
1. Vilken är rätt typ av cykelhjälm?
Cykelhjälmen ska vara CE-godkänd, enkel att använda och lätt. Användaren ska kunna bära hjälmen med glasögon och höra trafikljuden obehindrat.
2. Välj rätt hjälm för ditt huvud
Att välja rätt hjälm för ditt huvud är ytterst viktigt. En bra hjälm skyddar också pannan och sitter tätt på huvudet tack vare justeringsdelarna. När du spänner fast hjälmen ska remmarna kännas bekväma och samtidigt vara stadiga.
3. Hjälmen är också ett viktigt hjälpmedel för elsparkcyklister
Elsparkcyklar har blivit allt vanligare under de senaste åren och de har varit inblandade i många olyckor. För att undvika allvarligare olyckor är det viktigt att bära hjälm även på en elskoter. Så om du planerar att använda till exempel en hyrd elskoter på din rutt ska du ta med dig en hjälm.
4. Byt ut hjälmen med 3–5 års mellanrum
Du känner kanske till att du bör byta ut din hjälm mot en ny om den skadas, eftersom dess stötdämpande förmåga förmodligen har försämrats. Men visste du att hjälmens försämrade skydd inte nödvändigtvis är synligt från utsidan? Som tumregel bör du därför byta ut din hjälm med 3–5 års mellanrum, även om den ser ut att vara i gott skick.
Läs mer om olycksfallsförsäkringen5. Bonustips: teckna en olycksfallsförsäkring
En olycksfallsförsäkring är alla vägtrafikanters så kallade basförsäkring, eftersom den skyddar dig på jobbet, under studierna och på fritiden. Om olyckan är framme kan du söka vård hos en privatläkare och samtidigt veta att också den ekonomiska biten är under kontroll. Olycksfallsförsäkringen ser till att du snabbt får bra vård om du behöver det.
Psst! FenniaVårdaren är en tjänst som ingår i vår olycksfallsförsäkring, där en utbildad sjukskötare finns tillgänglig via telefon eller chatt varje dag kl. 7–22.
Ytterligare tre tips för en säker start på cykelsäsongen:
- Börja cykelsäsongen med vårunderhåll av cykeln: kontrollera däckens skick, rengör och smörj kedjorna och kontrollera bromsarnas skick.
- Kontrollera också att cykelns belysning och reflexer fungerar som de ska. Enligt den finska vägtrafiklagen är ett rött bakljus nuförtiden obligatorisk utrustning i mörker och andra förhållanden med dålig sikt.
- Kontrollera låsets skick och byt ut det vid behov. Förutom cykelns eget lås bör du använda ett robust hänglås för att koppla cykelramen till ett fast föremål.
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela