Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Tre frågor om elcyklar
En man och en kvinna cyklar i skogen.

Tre frågor om elcyklar

15.6.2023

Det är roligt att cykla med en elcykel och det sänker tröskeln för en längre utflykt, oavsett ålder och kondition. Samtidigt är det också en investering som det lönar sig att ta hand om. Men hur håller du din elcykel säker och i gott skick?

Elcyklarna kom till butikerna för några år sedan och syns allt oftare i gatubilden. När du tar hand om din elcykel på rätt sätt ger den dig många trygga kilometrar. Läs våra tips!

1. Hur låser man en elcykel?

En elcykel kan vara ett lockande byte för tjuvar, så satsa på ett bra lås. Ett ramlås är ett praktiskt baslås, men det rekommenderas därtill att man använder ett hänglås för att låsa fast cykeln vid en ställning. Cykeln ska alltid vara låst när du inte använder den.

2. Klarar elcykeln regn?

En regndroppe skrämmer inte elcykeln. Den är utformad för att motstå normalt regn, men långvarig exponering för kraftigt regn eller nedsänkning i vatten kan skada de elektriska komponenterna. Om cykeln utsätts för kraftigt regn ska du låta den torka inomhus före du använder den igen.

3. Hur ska man förvara en elcykel under vintern?

På vintern bör man förvara elcykeln på ett torrt och helst varmt ställe. Batteriet ska tas bort och förvaras i rumstemperatur. Batteriet ska laddas fullt ungefär en gång i månaden. Om du använder cykeln på vintern ska du komma ihåg att kallt väder kan påskynda urladdningen av batteriet.

Det är bra att vara medveten om att eldrivna cyklar med en motoreffekt på mer än 250 watt eller en hastighet på mer än 25 km per timme inte ingår i hemförsäkringen – de måste ha en trafikförsäkring och registreras.

Visste du att en eldriven cykel precis som en vanlig fillare ingår i hemförsäkringen? Undantaget är elcyklar som drivs utan trampor, det vill säga med enbart en motor – de kräver alltid en trafikförsäkring och registrering. Dessutom lönar det sig att skaffa en frivillig kaskoförsäkring för elcykeln.

Trevlig cykeltur!

Lue lisää

HemförsäkringTrafikförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor