Gå till innehållet
Jenni och Joonas Keskinen.

Resultaträkningar på semesterresor och sporrar för branschen från restaurangdisken – Jenni och Joonas Keskinen växte upp för att leda familjeföretaget

2.7.2021

Ägarbyte – och i fråga om familjeföretag generationsväxling – är en stor fråga i ett företags livscykel. Ibland hittar man någon inom familjen som tar över företaget, ibland inte. Det är som livet i övrigt, allt går inte alltid enligt plan. Syskonen Keskinens historia visar att det avgörande för en lyckad generationsväxling är öppen diskussion och att alla strävar efter att förstå varandra och vara flexibla.

Syskonen Jenni och Joonas Keskinen tog för några år sedan över ledningen i familjeföretaget Ravintolakolmio genom generationsväxling. I dag ansvarar Jenni för familjeföretagets ekonomiförvaltning och Joonas för operativ ledning och marknadsföring. Köksfunktionerna leds av en utomstående person, Sami Hiltunen. Tillsammans utgör de tre koncernens styrelse.
Även om generationsväxlingen i Keskinens fall måste genomföras snabbare än vad familjen hade planerat, var det till hjälp i den svåra situationen att de nya ägarna i praktiken har vuxit upp på restaurang.

Inlärningskultur banade väg för generationsväxlingen: ”Vi har fått göra fel”

Ravintolakolmio Oy:s historia går tillbaka till 1979, då syskonens pappa Heimo Keskinen startade sin första restaurang i Valkeakoski, nära Tammerfors. I början av 1980-talet började Birkaland kännas för litet, och Keskinen bestämde sig för att börja erövra restaurangmarknaden i huvudstaden. Nu har den 42-åriga koncernen Ravintolakolmio sammanlagt 12 restauranger i Helsingfors och antalet anställda är över 100.

För Joonas och Jenni Keskinen har familjeföretaget varit en skola in i restaurangbranschen.

– Jag började min arbetsbana som diskare på restaurang Weeruska när jag var 7. Därifrån avancerade jag till att tömma askkoppar och vidare till servitör och kock. Jag jobbade på skollov och veckoslut. Jennis företagarhistoria började också som diskare – men på restaurang Wenla, minns Joonas Keskinen.

Senare har det visat sig vara guld värt för familjeföretaget att de båda fick lära sig restaurangbranschen från gräsrotsnivå. Pappans plötsliga svåra sjukdom medverkade till att generationsväxlingen hos Keskinen gjordes snabbare, men som tur är hade de förberett den i flera år.

– Familjebekanta kastade undrande blickar på oss ibland, när vi gick igenom de olika restaurangernas resultaträkningar med pappa på våra familjesemestrar. De ekonomiska siffrorna var god semesterläsning både på flygresor och vid poolen, skrattar Keskinen.

– Det var bra att vi hann gå igenom huvuddragen i god tid, så att stigen kändes bekant när generationsväxlingen officiellt genomfördes. Vi har alltid haft en inlärningskultur i familjen: vi har fått ta plats och också göra fel. Och visst har vi gjort fel på resan – men det ska man få göra. Pappas viktiga arv till oss barn var att han gav oss så bra introduktion som möjligt, så att vi kan fortsätta företagsverksamheten, konstaterar Keskinen.

När ett ägarbyte planeras lönar det sig att utnyttja partner och experter aktivt. Fennia kan till exempel hjälpa med information och finansiering. Hindras tillväxten av brist på finansiering? Fennia erbjuder också företagslån

Arbetstagarnas välbefinnande är viktigast

Som ett familjeföretag med mångårig historia har Ravintolakolmio Oy tydliga värderingar och tillvägagångssätt. Ett sådant är att Joonas och Jenni fungerar som företagsledningens ansikte utåt.

– Personalens välbefinnande har alltid varit en av våra viktigaste värderingar. Vi står själva med i leden och hjälper när det behövs. Under coronapandemin började vi till exempel med så kallad permitteringslunch: anställda som var permitterade på grund av corona fick äta lunch gratis i våra restauranger, säger Keskinen.

Coronapandemin inverkade konkret också på den strategiska planeringen av affärsverksamheten:

– Coronan vände upp och ner på nästan allt. Femårsstrategin som gjordes upp före våren 2020 ligger fortfarande på is. När situationen normaliseras hoppas jag att vi kan börja planera för framtiden igen, summerar Keskinen.

Läs mer: Sinituote, som vunnit det riksomfattande företagarpriset, tillverkar städredskap i andra generationen.

Hjälpte det här dig?

Dela