Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Tuloslaskelmia lomamatkalla ja kannukset alalle ravintolan tiskihuoneesta – Jenni ja Joonas Keskinen kasvoivat perheyrityksen johtoon

2.7.2021

Omistajanvaihdos – ja sukupolvenvaihdos perheyrityksistä puhuttaessa – on iso asia yrityksen elinkaaressa. Joskus yrityksen jatkaja löytyy omasta perhepiiristä ja joskus taas ei. Niin kuin elämässä yleensäkin, kaikki ei välttämättä mene aina suunnitelmien mukaan. Keskisen sisarusten tarina osoittaa, että avainasemassa onnistuneessa sukupolvenvaihdoksessa on avoin keskustelu sekä pyrkimys ymmärrykseen ja joustavuuteen kaikkien osapuolten välillä.

Sisarukset Jenni ja Joonas Keskinen siirtyivät muutama vuosi sitten tehdyn sukupolvenvaihdoksen kautta perheyritys Ravintolakolmio-konsernin johtoon. Jenni vastaa tänä päivänä perheyrityksen taloushallinnosta, ja Joonas puolestaan hoitaa operatiivista johtoa sekä markkinointia. Keittiötoimenjohtajana toimii perheen ulkopuolinen henkilö, Sami Hiltunen, ja kolmikko muodostaa yhdessä konsernin hallituksen.

Vaikka Keskisten tapauksessa sukupolvenvaihdos piti lopulta toteuttaa vauhdikkaammin kuin perheessä oli ajateltu, auttoi tiukassa tilanteessa se, että uudet omistajat olivat käytännössä kasvaneet ravintolassa.

Oppimisen kulttuuri tasoitti tietä sukupolvenvaihdokselle: ”Virheitä on saanut tehdä”

Ravintolakolmio Oy:n tarina juontaa juurensa vuoteen 1979, jolloin sisarusten isä Heimo Keskinen perusti ensimmäisen ravintolansa Tampereen kupeeseen Valkeakoskelle. 80-luvun alussa Pirkanmaa alkoi tuntua pieneltä ja Keskinen päätti lähteä valloittamaan pääkaupungin markkinoita. Tällä hetkellä 42-vuotiaaseen Ravintolakolmio-konserniin kuuluu yhteensä 12 ravintolaa Helsingissä, ja yritys työllistää yli 100 työntekijää.

Joonas ja Jenni Keskiselle perheyritys on toiminut myös kasvattajana ravintola-alalle.

– Oma työurani alalla alkoi 7-vuotiaana tiskarina ravintola Weeruskassa. Siitä etenin ensin tuhkakupin tyhjentäjäksi ja myöhemmin tarjoilijaksi ja kokiksi. Töitä tehtiin koulujen lomilla ja viikonloppuisin. Myös Jennin yrittäjätarina sai alkunsa tiskarin työpisteeltä – tosin hänellä ravintola Wenlassa, Joonas Keskinen muistelee.

Ravintola-alan oppiminen ruohonjuuritasolta lähtien osoittautui perheyrityksen myöhemmässä vaiheessa kullanarvoiseksi. Isän äkillinen vakava sairastuminen vauhditti osaltaan Keskisten sukupolvenvaihdosprosessia, jolle onneksi oli luotu pohjaa jo vuosien ajan.

– Tuttavaperheiltä sai välillä kummeksuvia katseita, kun perhelomilla kävimme läpi isän kanssa eri ravintoloiden tuloslaskelmia. Talousluvut tarjosivat hyvää lomalukemista niin lentomatkoille kuin uima-altaallekin, Keskinen naurahtaa.

– Oli hyvä juttu, että pääraamit ehdittiin linjata jo hyvissä ajoin, jolloin polku tuntui selkeältä, kun sukupolvenvaihdos vihdoin virallisesti suoritettiin. Meillä on perheessä vallinnut aina oppimisen kulttuuri: tilaa on annettu ja virheitäkin on saanut tehdä. Niitä on kyllä matkan varrella tehtykin – ja niin pitääkin olla. Isän tärkeä perintö meille lapsille oli, että hän perehdytti meidät mahdollisimman hyvin jatkamaan yrityksen toimintaa, Keskinen toteaa.

Omistajanvaihdosta suunniteltaessa myös kumppaneiden ja asiantuntijoiden aktiivinen hyödyntäminen kannattaa. Esimerkiksi Fennia voi auttaa tiedonhaussa ja rahoitusjärjestelyissä. Estääkö rahoituksen puute kasvun? Yrityslaina löytyy myös Fennian valikoimista.

Tärkeimpänä arvona työntekijöiden hyvinvointi

Pitkän linjan perheyrityksenä Ravintolakolmio Oy:ssä vallitsevat myös selkeät arvot ja toimintatavat. Niihin kuuluu, että yhtiön johdolla on kasvot, Joonas ja Jenni.

– Henkilökunnan hyvinvointi on aina ollut yksi tärkeimmistä arvoistamme. Olemme itse rivissä mukana ja autamme aina, kun tarvitaan. Koronapandemian aikana otimme ravintoloissa käyttöön esimerkiksi niin sanotut lomautuslounaat: koronan vuoksi lomautettuna ollut henkilökunta sai veloituksetta käydä lounastamassa ravintoloissamme, Keskinen kertoo.

Koronapandemia vaikutti konkreettisesti myös liiketoiminnan strategiseen suunnitteluun:

– Korona käänsi asiat aika lailla päälaelleen. Ennen kevättä 2020 laadittu viisivuotisstrategia on vielä tällä hetkellä jäissä. Normaalimpien aikojen lähestyessä voimme toivottavasti pian alkaa taas suunnitella tulevaa, Keskinen summaa.

Lisää aiheesta: Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon voittaja Sinituote valmistaa siivousvälineitä toisessa polvessa

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet