Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Sinituote Johanna Hamro-Drotz, Ilkka Brotherus

Det riksomfattande företagarpriset 2020: Hållbara produkter för finländska hem

15.10.2020

Sinituote Oy är ett finländskt företag, som är mest känt för sina städredskap. Tack vare aktiv produktutveckling och god kundservice är företaget nu ledande inom sin bransch i Norden.

När Ilkka Brotherus 1988 köpte Sinituote, som startade sin verksamhet på 1940-talet, fanns bara två gamla oljeläckande plastmaskiner, några verktyg och fyra anställda kvar.

– Det var den tidens start up, minns Brotherus.

Efter produktinnovationer och företagsköp är Sinituote nu Nordens främsta koncern inom städredskap, klädvård och biltillbehör.

Utöver moderbolaget Sinituote Oy hör till SINI-koncernen dotterbolaget Lundia Oy, Rörets Industrier Ab, VS-harja Oy och Junttan Oy.

Produkter med lång livslängd

Tanken om produkter som håller upp till tiotals år fanns med i Sinituotes verksamhet från början. Ilkka Brotherus idé var redan i starten att man inte säljer onödiga prylar till konsumenter.

De långlivade produkterna för hem är en värdering som värnas i företaget redan i en andra generation. Ilkkas dotter Johanna Hamro-Drotz utsågs till verkställande direktör 2018. Hon arbetade sedan 2010 med andra uppgifter i företaget.

– Vi vet att det finns konsumenter som än i dag använder skaft till städredskap som vi har tillverkat och som kan vara upp till 20–30 år gamla. Därför tillverkar vi fortfarande delar som passar ihop med dem. Det är en del av Sinituotes kundlöfte, säger Hamro-Drotz.

Returmaterial i viktig roll

Returplast har en viktig roll i Sinituotes historia. För närvarande utgör returplast närmare 40 procent av råvarorna som används.

Plast som blir över på fabriken i Kokemäki används också. På fabrikens tak finns ett solkraftverk och spillvärme tas tillvara. Därför är Sinituote ett kolneutralt företag.

– Vi är föregångare i Europa vad gäller både kolneutralitet och användning av returmaterial inom vår målgrupp. Ett stort tack går till våra anställda som aktivt gett idéer om miljöansvar, säger Hamro-Drotz.

Finländskt DNA

För Sinituote var det självklart från början att företaget är finländskt.

– Det ger oss en identitet och en värdegrund kring vilka vi kan bygga vårt arbete, säger Brotherus .

Sinituotes fabrik i Kokemäki tillverkar 80 procent av SINI-produkterna. Där och på huvudkontoret i Hausjärvi arbetar nu ett hundratal personer. Man vill ha kvar produktionen i Finland också framöver. Största delen av produkterna har fått nyckelflaggan för inhemska produkter.

– Vi vill utveckla våra produkter uttryckligen för finländska hem. Vi har bastu, våtutrymmen, slaskväder på hösten och annat som inte finns på andra håll i världen. Vår produktutveckling utgår ifrån att vi tar fram bästa möjliga redskap för att hålla hemmet rent under dessa omständigheter, säger Brotherus.

Se på videon (på finska): Sinituote - Kestäviä tuotteita suomalaisiin koteihin

Text: Johanna Flinkkilä
Foto: Numi Nummelin

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor