Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Kuljetusliike Ville Silvasti.

Det riksomfattande företagarpriset 2020: Toppexpert på specialtransporter på väg ut i världen

15.10.2020

Transportföretaget Kuljetusliike Ville Silvasti Oy erbjuder sina kunder hela logistiken för krävande transporter enligt nyckel i handen-principen. Företaget som bland annat transporterar vindkraftverksdelar verkar inom hela Europa och Ryssland.

Företagaren Ville Silvasti satt redan som barn på en bra utsiktspost i transportbranschen. Under sin barndom följde Silvasti med verksamheten i sin pappa Jukkas specialtransportföretag och 2002 bestämde han sig för att starta eget inom samma bransch. Företaget som pappan redan tidigare sålt blev efter en företagsaffär en del av Kuljetusliike Ville Silvasti 2015.

De första åren i det egna företaget körde Ville Silvasti själv långtradare men skötte också det administrativa. Efterfrågan på krävande transporter medverkade dock till att företaget växte snabbt.

Transport av vindkraftverksdelar inleddes 2007 i Finland, och sedan några år senare utgjorde det en viktig del av Silvastis affärsverksamhet.

Kräver stor noggrannhet och stresstålighet

Utmaningar i arbetet medför utöver specialtransporternas storlek också platserna där vindkraftverken byggs. Byggplatserna ligger ofta avsides, uppe på höga berg och ibland mitt i skogen.

Därför planeras transporterna systematiskt och med stor noggrannhet.

– Arbetarskyddet får en helt ny dimension i det här jobbet. Jag är dagligen personligen ansvarig för mina anställdas säkerhet i arbetet, säger Silvasti.

Företagaren har mycket nytta i ledarskapet av sin egen bakgrund i transportbranschen.

– Jag vet vilken press våra chaufförer kämpar med varje dag. Det är säkert en faktor som medverkar till att förtroendet mellan de anställda och ledningen är så gott, säger han.

Internationalisering i fokus

Kuljetusliike Ville Silvasti öppnade verksamhetsenheter i Sverige och Tyskland redan vid början av 2010-talet.

Som det bästa beslutet under sin företagarbana ser Silvasti dock ett företagsköp 2017, där en dansk konkurrent blev en del av hans företag. Samtidigt ökade omsättningen till nästan 50 miljoner euro och danska anställda övergick i företagets tjänst.

Tack vare internationaliseringen kom företaget med i den globala energitransformationen.

– Just nu transporterar vi förnybar energi, som ungefär motsvarar ett stort kärnkraftverk. Vårt jobb börjar ha samhällelig betydelse, konstaterar Silvasti glatt.

Nycklarna till framgång

Silvasti anser framgången vara ett resultat av att företaget lyckats med den ena topprestationen efter den andra.

– I fjol gjorde vi över 5 000 krävande specialtransporter. Det är ett evigt maraton. Nyckeln till framgång är snabba reaktioner och flexibel strategi. Och inte är det någon tillfällighet att de som klarar av sådant ofta är familjeföretag, summerar företagaren.

Text: Johanna Flinkkilä
Foto: Numi Nummelin

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor