Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

”Jag ville testa om jag ännu kunde lära mig något nytt” – Pia studerade till ett nytt yrke i vuxen ålder

21.9.2020

Pia Honkala gjorde en helomvändning i sin karriär och studerade till ett nytt yrke i vuxen ålder. Vad fick henne att byta bransch och följa sin nya passion, trots att hon hade en lång karriär och gedigen yrkeskompetens bakom sig?

Pia Honkala från Helsingfors hann jobba i många år som företagare inom frisörbranschen innan hon i fyrtioårsåldern beslöt sig för att helt sadla om och utbilda sig till tandhygienist.

– Tanken på att byta bransch hade funnits där i flera år. Ibland mer vid ytan och emellanåt fanns den mer med någonstans i bakhuvudet. I slutet av 2015 fick jag sedan en känsla av att det är nu eller aldrig, säger Pia.

Studierna vid yrkeshögskolan Metropolia inledde hon i januari 2016. Pia avregistrerade sitt firmanamn och började studera på heltid. Hon tog examen som tandhygienist i april 2019 och har nu arbetat inom sitt nya yrke i ungefär ett år.

Viljan att utmana sig själv ledde till ett nytt yrke

Efter studentdimissionen hade Pia klara planer: att söka till en yrkesutbildning och bli frisör.

– Jag har fått berättat för mig att jag drömde om att bli frisör redan som liten flicka. Och eftersom jag i princip alltid hade tänkt att jag skulle bli frisör funderade jag inte ens på några andra alternativ i det skede när det var dags att börja studera.

Pia, som har arbetat som företagare ända sedan hon tog examen, berättar att hon alltid tyckt om sitt jobb. Det var alltså inte det att hon hade tröttnat på yrket i sig som fick henne att byta bransch, utan en vilja att utmana sig själv.

– Trots att jag hade en etablerad kundkrets och njöt av mitt arbete ville jag testa om jag ännu hade förmågan att lära mig något nytt. Kunde arbetslivet ännu ha något annat att erbjuda?

När Pia väl hade fattat beslutet att det var nu eller aldrig som hon skulle ge sig i kast med att studera började hon fundera över vad denna nya inriktning kunde vara. Pia bollade idéer med sina vänner och bekantade sig med olika utbildningsprogram. Det som lockade med tandhygienistens yrke var sist och slutligen ganska samma aspekter som tilltalar Pia i frisöryrket.

Också jobbet som tandhygienist är i mångt och mycket kundbetjäning, där man dagligen träffar olika människor. Även om jag nu inte pratar lika mycket med mina nya kunder som jag gjorde med de förra, skrattar Pia.

– Jag är också van vid att arbeta väldigt nära människor, så det kändes också genast välbekant och naturligt.

”Sjutton också, man är nog aldrig för gammal för att lära sig!”

De första månaderna som studerande var utmanande. Senast Pia gick i skolan var i mitten av 90-talet och sedan dess har studiemetoderna förändrats helt.

– Allt gjordes på dator och det var mycket självledda distansstudier samt grupp- och projektarbeten. Det var helt nytt för mig. Det första halvåret gick åt till att lära sig studera.

Motivationen tog henne igenom den första sega tiden, och trägen vinner.

– När jag väl hade tagit beslutet att jag skulle börja med det här så tog jag det på fullaste allvar. Och när jag sedan kom in på utbildningen så började det bara rulla på. Och jag märkte att sjutton också, man är nog aldrig för gammal för att lära sig!

Att studera tillsammans med unga upplevde Pia som givande.

– Generationen som har vuxit upp med datorer är så snabba på att ta till sig saker. På det hela taget var det jätteinspirerade att umgås med unga och det gav mig själv också väldigt mycket energi. Jag fick lära känna fantastiska nya människor och en del av ungdomarna har fortsatt vara mina vänner också efter att vi tog examen.

Pias familj – hennes make och nioårige son – sporrade henne i karriärbytet. Också från sina vänner fick hon enbart positiv respons.

– När jag berättade om mina planer fick jag mest kommentarer i stilen ”wow, vad du är modig” och ”väldigt coolt att du vågar”. Också min make fanns framför allt där som stöd, så att vi tillsammans kunde ro det här projektet i hamn.

Språnget ut i det okända lönade sig

När Pia inledde sina studier 2016 var sysselsättningsläget för tandhygienister gott och många av hennes studiekamrater fick jobb direkt efter skolbänken. På tre år hann situationen dock förändras och det stod klart för Pia att hon inte nödvändigtvis skulle hitta jobb genast efter examen.

– Arbetssituationen fick ju nog en lite betänksam, när det bara fanns tidsbundna anställningar. Och lite funderade jag också om det är såhär som ungdomarna kör om till vänster, och om det månne råder åldersrasism på arbetsmarknaden?

Pia hade dock tur och fick jobb. Redan under studietiden fick hon jobb vid Helsingfors stad, först i form av praktik och sommarjobb och efter det en visstidsanställning. Nu i höst fick Pia fast anställning.

I och med karriärbytet har Pia nu erfarenhet av både företagande och lönearbete, och hon ser bra och dåliga sidor med båda.

– Som företagare har du ju nog en viss frihet. Som företagare kunde jag själv planera mitt eget schema och mina semestrar. Men som företagare är semestern å andra sidan i praktiken alltid obetald och det var först nu i sommar som jag hade min första betalda semester. Lönearbete är på det viset mer bekymmersfritt, eftersom du vet att du varje månad kommer att få in en viss lönesumma på kontot.

Först och främst är Pia tacksam över att hon vågade lämna sin bekvämlighetszon och ta steget att byta riktning.

– Jag har varit väldigt nöjd med mitt val och trivts jättebra med mitt nya arbete.

Nu när hon ännu är i början av sin nya karriär stöter hon dagligen på nya saker. Vid horisonten hägrar fortfarande många intressanta möjligheter.

Fennias försäkringar tryggar din vardag så att du djärvt kan leva livet genom att pröva på nya saker och lyssna till din kreativitet.

Lue lisää

DesignArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor