Hur ser en återhämtande semester ut? Arbetshälsoinstitutets expert svarar
29.11.2023
Om semestern innebär en hektisk tid för dig och det känns som att du behöver en andra semester efteråt, är den här artikeln för dig. Det lönar sig nämligen inte att göra semestern till en prestation, under vilken man huvudlöst rusar omkring från en sak till en annan.
Psykolog Anniina Virtanen arbetar som expert på Arbetshälsoinstitutet och är specialiserad på mental återhämtning från arbetsbelastning. Till Anniinas arbete hör bland annat att utbilda arbetsgemenskaper i teman som återhämtning från arbetet och stressreglering.
Vi frågade Anniina hur en bra semester ser ut och hur man kan undvika att göra pausen från vardagen till en prestation. Läs expertens tips för en semester som ger återhämtning och beundra hennes somriga semesterbilder!
Hur ser en bra semester ut?
– Till exempel en sådan, där man hinner göra en lagom mängd saker som är viktiga för en själv. Vad det här betyder varierar förstås för var och en. Det viktigaste är att man lyckas släppa taget om arbetet och tänka på annat, säger Anniina Virtanen.
En lyckad semester innebär alltså inte bara att göra roliga saker utan också tid för återhämtning, det vill säga att inte göra någonting så att kroppen och sinnet hinner vila.
– Behovet av återhämtning beror på den egna belastningsnivån när semestern börjar: om man är helt slutkörd bör man planera in tillräckligt med tid för att göra ingenting. Om semestern börjar i en mer energisk anda kan man planera in ett modigare program om man vill. Det viktigaste är att lyssna på sig själv.
Det låter enkelt. Vad innebär det då att ”klara av” semestern som det pratats om allt mer under de senaste åren, och varför är det värt att försöka komma bort från det?
Satsa på en personlig semester
Att ”klara av” semestern har att göra med en överdriven tidsplanering av den. I praktiken innebär det att man tar på sig alltför mycket att göra: släktträffar, stugliv och resor så att det inte finns tillräckligt med tid för återhämtning. Det är lätt att bli utmattad om man tänker att man ska hinna med allt det som man inte har tillräckligt med tid för i vardagen.
Ett tecken på en lyckad semester kan vara att man inte vet exakt vilken veckodag det är – det betyder att man har lösgjort sig från vardagens tidtabell. Det funkar inte om man följer klockan som en hök.
Till semesterprestationen hör till exempel påtryckningar från sociala medier att tillbringa semestern på ett visst sätt – känslan av att andra har det trevligare och mer tid och möjligheter att göra roliga saker. I sådana situationer rekommenderar Anniina att logga ut från sociala medier och undvika jämförelser.
– Stereotypen av en ”bra” semester betyder kanske inte samma för dig som för någon annan. Satsa alltså på en personlig semester.
Man får planera semestern
Även på semestern kan prestationer och stränga tidtabeller leda till stress som påverkar kroppen och hjärnan på samma sätt oavsett vad som orsakar den. Å andra sidan kan kortsiktig stress, till exempel i samband med en resa, komma och gå utan att orsaka någon större belastning för en i grunden frisk person.
Stressen blir problematisk när den blir bestående och man inte kan återhämta sig från den. Därför är det viktigt att koppla av mellan semesteräventyren. Också roliga saker kan ge återhämtning, men vi behöver också göra absolut ingenting.
– Att det finns planer för semestern handlar inte automatiskt om att prestera på semestern. Det är en fråga om balans: en semester som ger återhämtning innehåller lagom mycket roliga aktiviteter och tid för lättja.
Om helgen går åt till släktträffar, ta dig då tid i början av veckan för att återhämta dig om du känner för det. Om familjemedlemmarna vill göra olika saker på semestern, kom då överens om en kompromiss: det finns kanske inte tid för allt. När man reser tillsammans är det helt okej att göra saker på var sitt håll i ett par timmar om den ena till exempel vill besöka ett museum och den andra shoppa.
Stängt för semester – tröstande ord för en upptagen företagare
– Det kan vara svårt för en företagare att ta semester, men också de behöver tid att återhämta sig. Det är dock inte en dålig sak om semestern blir kort – undersökningar visar att även en kortare tid bidrar till återhämtning. I slutändan handlar det om vad som händer mellan semestrarna, det vill säga i vardagen. Det är också viktigt för företagare att se till att vila i vardagen och att regelbundet släppa tankarna på arbetet. Därför är det bra att planera in stunder för återhämtning i arbetsdagen, det vill säga pauser av olika längd. Det går inte att skjuta undan återhämtningen, påminner Anniina.
Och hur ser drömsemestern ut för en person som är specialiserad på återhämtning från arbetsbelastning?
– För mig är det avgörande att semestern innehåller en lagom mängd roliga aktiviteter och spontan tid att bara vara. Jag gillar att glömma bort tiden med en kompis och ta en kaffe, det balanserar upp den rutinfyllda vardagen. Det bästa med semestern är att jag inte behöver följa någon tidtabell.
Anniinas fem tips för en bra semester
1. Prioritera. Tänk på vad som är allra viktigast för dig, för du hinner troligtvis inte göra allt. Prata med familjen om vad som är viktigt för var och en och fundera på en kompromiss tillsammans.
2. Tänk tillbaka på tidigare semestrar. Tänk på vad som har varit mest givande under tidigare semestrar? Kommer du ihåg att du var stressad efter någon semester och vad var i så fall orsaken? Ofta är de bästa minnena mycket små stunder av samvaro.
3. Jämför inte. Om du märker att du jämför din semester med andras semestrar via sociala medier, överväg att stänga av mobilen för en dag eller ta bort sociala medie-appar. Det är helt okej att ta en paus från dem också.
4. Skuldbelägg inte dig själv. Får du skuldkänslor om du inte träffar släktingar som bor långt borta? Fundera på om du kan träffa dem under en vanlig helg. Eller är det möjligt att hitta ett nytt sätt att träffas? Du får också lov att säga om din tid inte räcker till eller om du är för trött för att resa.
5. Kom ihåg balansen. Man får absolut göra upp semesterplaner om man vill. Se dock till att du har tillräckligt med tid för återhämtning mellan dina äventyr. Och kom ihåg att det viktigaste av allt är att ta hand om återhämtningen i den helt vanliga vardagen.
Lue lisää
- Är du morgon- eller kvällsmänniska? – Identifiera din egen kronotyp och optimera din arbetsdag
- Inspiration och energi för vardagen genom att stajla jobbet
- Tillbaka efter utmattning
- Supermänniskan är bara en illusion
- Företagarens semesterlista: Den som är väl förberedd får en stressfri semester
- Vi samlade föräldrarnas bästa tips för resor med barn
- En sjukförsäkring kan hjälpa dig som lider av psykiska besvär – läs expertens tips för mer positivt tänkande
Dela