Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Millainen on palauttava loma? Työterveyslaitoksen asiantuntija vastaa
Perhe viettämässä aikaa yhdessä sisätiloissa.

Millainen on palauttava loma? Työterveyslaitoksen asiantuntija vastaa

29.11.2023

Jos loma tarkoittaa sinulle kiireistä aikaa, jonka jälkeen tarvitsisit toisen samanmoisen, tämä juttu on sinulle. Lomailusta ei nimittäin kannata tehdä suoritusta, jonka aikana juostaan pää kolmantena jalkana paikasta toiseen.

Työterveyslaitoksella työskentelevän erityisasiantuntija ja psykologi Anniina Virtasen erikoisalaa on mielen palautuminen työkuormituksesta. Anniinan työhön kuuluu muun muassa työyhteisöjen kouluttaminen teemoista kuten työstä palautuminen ja stressin säätely.

Kysyimme Anniinalta millainen on hyvä loma ja miten voi välttyä suorittamasta tuota taukoa arjesta. Poimi asiantuntijan vinkit palauttavaan lomaan ja ihastele hänen kesäisiä lomakuviaan!

Millainen on hyvä loma?

– Esimerkiksi sellainen, jonka aikana ehtii tekemään sopivasti itselle tärkeitä asioita. Riippuu tietysti ihmisestä mitä tämä kenellekin tarkoittaa. Tärkeintä on, että onnistuu päästämään työasioista irti ja saa muuta ajateltavaa, Anniina Virtanen sanoo.

Onnistunut loma sisältää siis kivan tekemisen lisäksi myös aikaa palautua, eli olla tekemättä mitään, jotta keho ja mieli ehtivät levätä.

– Palautumisen tarve riippuu omasta kuormitustasosta loman alkaessa: jos on rättipoikkipuhki, kannattaa aikatauluttamatonta aikaa varata runsaasti. Jos taas loma alkaa energisemmissä tunnelmissa niin voi rohkeammin suunnitella ohjelmaa jos niin haluaa. Tärkeintä on kuunnella itseään.

Kuulostaa yksinkertaiselta. Mitä sitten tarkoittaa loman “suorittaminen”, josta viime vuosina on puhuttu enenevissä määrin, ja miksi siitä kannattaa pyrkiä eroon?

Anniina Virtanen lomalla.

Panosta omannäköiseen lomaan

Loman suorittaminen liittyy sen liialliseen aikatauluttamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että haalitaan liikaa tekemistä: sukuloimista, mökkeilyä ja matkoja niin, että palautumiselle ei jää riittävästi aikaa. Uupumus seuraa helposti jos ajattelee, että lomalla kuuluu tehdä kaikki mahdollinen, jolle ei arjessa ole riittävästi aikaa.

Yksi onnistuneen loman merkki voi olla se, ettei tarkalleen tiedä mikä viikonpäivä on – se tarkoittaa, että on irtaantunut arjen aikatauluista. Tämä ei onnistu jos seuraa kelloa kuin haukka.

Lomasuorittamiseen liittyy myös esimerkiksi sosiaalisen median luomat paineet viettää loma jollain tietyllä tavalla – olo, että muilla on kivempaa ja enemmän aikaa ja mahdollisuuksia tehdä kivoja asioita. Näissä tilanteissa Anniina suosittelee sulkemaan somen ja välttämään vertailua.

– Stereotyyppinen “hyvä loma” ei ehkä tarkoita sinulle sitä, mitä se tarkoittaa jollekin muulle. Panosta siis omannäköiseesi lomaan.

Lomaa saa suunnitella

Suorittaminen ja tiukat aikataulut voivat aiheuttaa lomallakin stressiä, joka vaikuttaa kehoon ja mieleen samalla tavalla riippumatta siitä, mikä sen stressin aiheuttaa. Toisaalta lyhytaikainen, vaikkapa matkustamisen synnyttämä stressi tulee ja menee aiheuttamatta perusterveelle ihmiselle sen suurempaa kuormitusta.

Ongelmalliseksi stressi muodostuu silloin, kun se jää päälle, eikä siitä pääse palautumaan. Siksi on tärkeää rentoutua lomaseikkailujen välissä. Kivakin tekeminen voi tuntua palauttavalta, mutta ihan puhdasta tekemättömyyttä tarvitaan myös.

– Se että loman varalle on suunnitelmia ei tee siitä automaattisesti suorittamista. Kyse on tasapainosta: palauttava loma sisältää sopivasti innostavaa tekemistä ja aikaa laiskottelulle.

Jos siis viikonloppu kuluu sukuloimassa, varaa alkuviikkoon aikaa palautua jos siltä tuntuu. Jos perheenjäsenet kaipaavat erilaista tekemistä lomalla, sopikaa yhdessä kompromissistä: kaikkea ei välttämättä ehdi tekemään. Yhdessä matkustaessa on ihan ok erkaantua puolison kanssa pariksi tunniksi tekemään eri asioita, jos toinen haluaa vaikka museoon ja toinen kauppoja kiertelemään.

Anniina Virtanen nauttii lomalla luonnosta.

Lomalle lompsis – lohdullisia sanoja kiireiselle yrittäjälle

– Yrittäjälle lomailu saattaa olla vaikeaa, mutta hänkin tarvitsee aikaa palautua. Ei ole kuitenkaan huono juttu vaikka loma jäisi lyhyeksi – tutkimusten mukaan lyhyempikin pätkä auttaa palautumaan. Loppupeleissä kyse on siitä mitä lomien välissä, eli ihan normaaliarjessa tapahtuu. Myös yrittäjän on tärkeää huolehtia levosta arjessa ja irrottautua työstä säännöllisesti – työpäiviin on siis hyvä mahduttaa palauttavia hetkiä, eli eri mittaisia taukoja. Palautumista ei voi tehdä varastoon, Anniina muistuttaa.

Entä millainen unelmaloma on ihmisellä, jonka erikoisalaa on mielen palautuminen työkuormituksesta?

– Itselleni olennaista on, että lomalla on sopivasti kivaa tekemistä ja spontaania aikaa vain olla. Tykkään unohtua vaikkapa kaverin kanssa kahvittelemaan, se tasapainottaa rutiininomaista arkea. Parasta lomassa on, ettei tarvitse huolehtia aikatauluista.

Anniinan viisi vinkkiä hyvään lomaan

1. Priorisoi. Mieti mikä sinulle on kaikkein tärkeintä, sillä kaikkea et luultavasti ehdi tekemään. Keskustele perheen kanssa mikä kenellekin on tärkeää ja miettikää kompromissi yhdessä.

2. Muistele aiempia lomia. Mieti mikä aiemmissa lomissa on ollut antoisinta? Muistatko olleesi stressaantunut jonkun loman jälkeen, ja jos, niin mikä sen aiheutti? Usein parhaat muistot liittyvät hyvin pieniin yhdessäolon hetkiin.

3. Älä vertaa. Jos huomaat vertaavasi omaa lomaasi muiden lomiin somen kautta, harkitse kännykän sulkemista päivän ajaksi tai poista sosiaalisen median sovellukset. Niistäkin voi ottaa taukoa.

4. Älä syyllistä itseäsi. Koetko syyllisyyttä jos et näe kaukana asuvia sukulaisia? Mieti voisiko heitä nähdä vaikka jonain arkiviikonloppuna. Tai olisiko mahdollista keksiä jokin uusi tapa nähdä heitä? Sinulla on myös lupa sanoa jos aikasi ei riitä tai olet liian väsynyt matkustamaan.

5. Muista tasapaino. Lomasuunnitelmia saa ehdottomasti tehdä jos haluaa. Huolehdi kuitenkin, että palaudut riittävästi seikkailuidesi välissä. Ja muista, että tärkeintä on huolehtia palautumisesta ihan tavallisessa arjessa.

Lue lisää

YrittäjyysSairausvakuutusArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet