Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Företagarens semesterlista: Den som är väl förberedd får en stressfri semester

4.5.2020

Sträva efter att tömma huvudet på arbetstankar när du semestrar. För att du ska lyckas med det, gäller det att förbereda sig väl.

Fundera först på om du ska hålla företaget stängt eller öppet under semestern. Vår riskchef Petteri Sistonen uppmuntrar att fundera på vad allt man ska göra för att företagets verksamhet ska rulla på utan problem.

– Vilka resurser krävs och hur ska du förbereda dig på dem?

När du vet ditt mål är det bara att finslipa planen och genomföra den.

Människor, egendom, affärsverksamhet

Det väsentliga i planeringen är riskbedömning och riskhantering. Enligt Sistonen lönar det sig att fördela riskerna i tre klasser: risker förknippade med människor, egendom och affärsverksamhet.

Ta väl hand om dig själv och andra

På sommaren kommer sommarjobbarna till företagen. Har du försäkrat dem och arrangerat företagshälsovård? Det är viktigt att upprätta skriftliga arbetsavtal med de anställda. Dessutom är det företagarens plikt att se till att de anställdas löner och semestrar är i ordning.

Sistonen påminner företagaren om att ta hand om sig själv även under semestern.

– Företagaren är liksom personalen företagets viktigaste resurs. Du ska komma tillbaka från semestern välmående.

Medel för att hantera personrisker:

 • företagshälsovård

 • gemensamma spelregler

 • ordentlig introduktion i arbetet

 • försäkringar

Skydda egendom och affärsverksamhet

På sommaren kan olika naturfenomen ställa till det för företaget och dess egendom. Till exempel häftiga åskskurar kan leda till läckageskador, elavbrott och bränder.

Sommaren kan också locka tjuvar. Då är det ju högsäsong för egendomsbrott, som inbrott och fickstölder.

Sistonen påminner om att se till att avtalet med till exempel vaktbolaget är i ordning. Hur har egendom skyddats om verksamhetsstället är stängt under semestern?

På sommaren förekommer mer datasäkerhetshot, som nätfiske. Risken att man faller offer är större under sommaren än på vintern, eftersom det på arbetsplatsen då kan finnas fler oerfarna arbetstagare.

Medel för att skydda egendom och affärsverksamhet:

 • gemensamma instruktioner

 • datasäkerhetsanvisningar

 • försäkringar

Säkerställ smidigt arbete

Företagaren ska se till att arbetet flyter utan problem även under sommaren. Sistonen betonar vikten av introduktion av arbetstagare. Kan sommarjobbarna sitt jobb? Om någon annan tar hand om jobbet som företagaren i normala fall sköter, finns det tillräckligt tydliga och aktuella instruktioner om uppgifterna i fråga? Det är viktigt att gå igenom ansvaren och behövliga telefonnummer.

Det lönar sig att komma överens om arbetsplatsens spelregler och trygga datasäkerheten även vid distansarbete. Enligt Sistonen är det bäst att företagaren sätter sig in i tryggt distansarbete: den lagstadgade olycksfallsförsäkringen kan utvidgas att omfatta raster och arbetstagarnas övriga fritid.

Lue lisää

ArbetarskyddArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor