Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Du som renoverar, se till att uppdatera din hemförsäkring!
En kvinna bär flyttkartonger.

Du som renoverar, se till att uppdatera din hemförsäkring!

9.9.2022

Är det dags att göra verklighet av drömmarnas kök eller terrass? Det är bra att beakta försäkringsfrågorna redan när du planerar en renovering. Kontrollera samtidigt att din hemförsäkring motsvarar värdet på ditt hem även efter renoveringen.

När man beundrar kökskataloger eller väljer ny parkett är försäkringar ofta inte något man tänker på. Visste du att hemförsäkringen omfattar förutom lösöre även fast inredning i hyres- eller aktielägenheter? Fast inredning innebär möbler och ytmaterial som är fästa i bostaden, såsom golvmaterial, tapeter, köksskåp och bänkskåp.

Innan du sätter igång med en renovering uppmanar Fennias produktchef Miramari Sahakoski till att kalkylera hur renoveringen påverkar värdet på bostaden och därigenom hemförsäkringen.

– Ändrings- och förbättringsarbeten, såsom byte av köksskåp och arbetsytor, påverkar värdet på den fasta inredningen, säger Sahakoski.

Sahakoski påminner även om att ta kontakt med disponenten före renoveringen. Om ändringsarbeten som inte hör till bostadsbolagets ansvar görs i en aktielägenhet, så är det aktieägaren själv som ansvarar för försäkringen av dem.

– Typiska exempel på sådana ändringsarbeten är terrasser och balkongglas som aktieägaren installerar i efterhand, nämner Sahakoski.

Inkludera arbetskostnaderna i värdet på ditt hem

När du räknar ut värdet på den fasta inredningen i ditt renoverade hem ska du inkludera både materialen och arbetskostnaderna för renoveringen i beräkningarna.

– När du räknar ut värdet bör du beakta alla material för renoveringen och alla arbetsfaser från planering till genomförande. Det lönar sig att uppdatera hemförsäkringen redan innan renoveringen inleds, så att till exempel de material som beställts för renoveringen har försäkrats i händelse av skador, säger Sahakoski.

En renovering i ett egnahemshus påverkar försäkringen för byggnaden

De som renoverar egnahemshus bör beakta att hemförsäkringen för egnahemshuset inte separat omfattar fast inredning, utan byggnaden försäkras i sin helhet.

– När du planerar en renovering i egnahemshus bör du i god tid kontakta försäkringsbolaget och kontrollera att försäkringarna är uppdaterade.

En omfattande hemförsäkring täcker mer så att du kan oroa dig mindre

Fast inredning upp till 5 000 euro ingår i Fennias alla hemförsäkringar för hyres- och aktielägenheter. Vad försäkringen slutligen ersätter beror på försäkringen som du valt och på hur skadan har inträffat.

– Våra hemförsäkringsalternativ är brandförsäkring, bashemförsäkring och omfattande hemförsäkring. Till exempel brandförsäkringen ersätter skador på lösöre och byggnad till följd av en brand, men inte skador till följd av ett vattenläckage. Därför rekommenderar vi en omfattande hemförsäkring, eftersom den är mest bekymmersfri och mest omfattande, säger Sahakoski.

Enligt Sahakoski är en vanlig skada på fast inredning till exempel en vattenskada orsakad av bostadsbolagets rörnät, som skadar parkettgolvet som aktieägaren lagt själv.

– Då ersätter bostadsbolaget golvbeläggningen enligt det ursprungliga materialet och aktieägaren får vid behov betala det lagda parkettgolvet själv. Om försäkringen är uppdaterad kan aktieägaren ansöka om ersättning för ny läggning av parkettgolv från försäkringen.

Kom också ihåg att försäkra talkoarbetarna

Många renoverar på egen hand med hjälp av vänner och släktingar. Det är bra att också se över talkoarbetarnas försäkringar.

– Det händer både ett och annat när man renoverar. Om personer som inte bor i samma hushåll som aktieägaren och som inte får någon lön bistår vid renoveringen, bör man försäkra dem med en talkoförsäkring, säger Sahakoski.

Talkoförsäkringen omfattar FenniaVårdaren, som snabbt ger hjälp och anvisningar per telefon om en personskada inträffat på renoveringsplatsen.

Läs mer om olika hemförsäkringar och räkna ut priset!

Visste du?

De vanligaste skadorna som ersätts från hemförsäkringen är

 • mobiltelefonen har gått sönder

 • cykelstölder

 • en hushållsmaskin (t.ex. diskmaskin eller tvättmaskin) har gått sönder

 • tv:n har gått sönder.

Källa: produktchef Miramari Sahakoski, Fennia

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor