Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Är det dags att byta ut den gamla hushållsmaskinen?
En man fyller i bykmaskinen.

Är det dags att byta ut den gamla hushållsmaskinen?

23.8.2023

Vi lever i en tid då hushållsmaskinernas funktion, säkerhet och effektivitet är avgörande för att vardagen ska fungera smidigt. Förnyelse av hushållsmaskiner kan vara en investering förutom i säkerhet och komfort i ditt hem även i miljön.

Har du en årtionden gammal mikrovågsugn eller tvättmaskin av den enkla anledningen att den fortfarande fungerar? Det kan vara förståndigt att överväga att byta ut den gamla hushållsmaskin mot en ny, eftersom tekniken ständigt utvecklas och nya hushållsmaskiner kan ha egenskaper som den gamla inte har. Till exempel kan ugnen erbjuda extra funktioner för att påskynda matlagningen och tvättmaskinen särskilda program för vissa typer av textilier. En ny diskmaskin kan rengöra kärlen med lägre energiförbrukning.

Läs nedan tre bra skäl att överväga att byta ut den gamla hushållsmaskinen mot en ny, modernare version.

1. En ny apparat kan spara på elen

Vet du hur mycket el din gamla hushållsmaskin förbrukar? Nyare apparater är ofta mer energieffektiva än gamla, så att skaffa en ny hushållsmaskin kan på lång sikt vara en ekonomiskt förnuftig lösning.

2. En ny hushållsmaskin är troligen säkrare

Med åldern kan hushållsmaskinernas säkerhet försämras. Till exempel slitna elledningar eller sköra rörsystem kan leda till tråkiga skador. Sannolikheten för detta är lägre för nya hushållsmaskiner som är tillverkade enligt moderna standarder.

3. Du kan återvinna den gamla apparaten samtidigt

Att byta ut en gammal hushållsmaskin mot en ny är ett bra tillfälle att återvinna den gamla maskinen på rätt sätt. Gör ditt liv lättare och utnyttja installationstjänsten som tillhandahålls av vitvarubutiken – installatörerna tar den gamla apparaten till återvinningen samtidigt.

Enligt lagen kan små apparater med ett yttermått på högst 25 cm returneras till butiker som säljer elektronik utan skyldighet att köpa en ny apparat.

Intelligent teknik förändrar också hur vi använder och kontrollerar våra hushållsmaskiner, vilket medför många nya möjligheter att göra vardagen smidigare. Intelligenta hushållsmaskiner kan också bidra till att spara energi: ett smart kylskåp kan skicka ett meddelande till dig om du har glömt dörren öppen, medan en smart tvättmaskin kan räkna ut den optimala mängden vatten beroende på tvättmängden och graden av smutsighet. Intelligenta hushållsmaskiner har ofta också funktioner som gör det möjligt att hantera apparater på distans, till exempel via en smarttelefon eller surfplatta.

Nästa gång du funderar på om det är dags att byta ut en gammal hushållsmaskin mot en ny bör du tänka på följande – din vardag kan bli smidigare, säkrare och miljövänligare.

Om en apparat går sönder hjälper Vitvaruassistansen, som ingår i Fennias hemförsäkring:

 1. Vitvaruassistansen betjänar mån–fre kl. 8–18 på 010 503 5040. När du ringer får du direkt tydliga anvisningar för att ta hand om skadan och information om skadan kan ersättas, om det lönar sig att reparera apparaten och om vilken ersättningsform som är lämpligast för situationen.

 2. Om det är fråga om en skada som ska ersättas när tvättmaskinen går sönder, kan du via Fennias vitvaruassistans få en ny maskin som levereras direkt till ditt hem och installeras på plats.

 3. Om du vill tar vi med den gamla apparaten. Fennias vitvaruassistans genomförs i samarbete med Gigantti. Även om försäkringen inte skulle ersätta skadan, får du reparationen eller en ny apparat från Gigantti till Fennias avtalspris.

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor