Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Kvinna som målar med pensel.

Minneslista för dig som renoverar – vad kan du fixa själv hemma och vad är bäst att lämna åt ett proffs?

26.8.2020

Dags att förnya badrummet – sparar du på att göra det själv? Eller är det bättre att anlita en renoveringsfirma? Du kan gott göra små ytrenoveringar själv, men lämna alltid el- och vvs-arbeten åt proffsen.

Innan du kavlar upp ärmarna lönar det sig att noggrant överväga hur långt dina egna kunskaper räcker och när du borde anlita en fackman. En misslyckad gör-det-själv-renovering kan bli dyr, eftersom hemförsäkringen inte ersätter skador som beror på eventuella bygg-, planerings- eller installationsfel. Sådana fel är till exempel en felaktigt ansluten diskmaskin som orsakar en vattenskada, en felaktig elinstallation som orsakar en eldsvåda eller att du kapar en vattenledning inne i väggen i samband med en badrumsrenovering.

Krävande rör- och elarbeten och till exempel rivning av väggar ska alltid göras av proffs. Mindre arbeten kan du däremot göra själv, till exempel tapetsera eller måla väggar, lägga golvlister eller byta dörrar. Planera också små ytrenoveringar omsorgsfullt på förhand så slipper du obehagliga överraskningar.

Tänk på det här innan du börjar renovera

1. Se till att alla tillstånd och anmälningar är i skick

Om du bor i ett radhus eller flervåningshus, ska du ansöka om alla nödvändiga tillstånd och göra alla behövliga anmälningar till bostadsaktiebolaget innan du börjar renovera. Om du bor i ett egnahemshus, ska du ta reda på när du behöver bygglov, när det räcker med åtgärdstillstånd och när du kan renovera utan anmälningar. Om du hyr din bostad, behöver du hyresvärdens tillstånd också för små ytrenoveringar.

2. Väl planerat är hälften vunnet

Planera på förhand vad du tänker göra under renoveringen, hur du ska gå tillväga och vilka verktyg du behöver. Då minimerar du överraskningarna och klarlägger vilka arbeten renoveringsfirman ska utföra och vad du kan göra själv.

3. Låt proffsen sköta vatten-, el- och rörarbeten

Hemförsäkringen täcker inte nödvändigtvis skador som orsakas av din egen oaktsamhet, till exempel på grund av dina egna installations-, arbets- eller byggfel. Det är arbeten som oftast kräver specialkompetens och därför behöver utföras av yrkesmänniskor. Kom ihåg att alltid ingå ett skriftligt avtal med entreprenören, så att ni inte i efterhand blir oense om vad ni egentligen kommit överens om.

4. Spara pengar genom att underlätta entreprenörens arbete

Du kan sänka renoveringskostnaderna genom att själv göra enkla, men tidskrävande arbeten. Du kan till exempel förbereda rummet så väl som möjligt, städa bort renoveringsavfall eller assistera vid renoveringen. Kom ihåg att du också kan dra av kostnaderna i beskattningen genom hushållsavdraget om renoveringen utförs av ett utomstående företag eller en entreprenör.

5. Kom ihåg försäkringarna

När du låter ett proffs göra renoveringen ansvarar utföraren också för planerings-, bygg- och installationsfel och skador till följd av dem. Kom ändå ihåg din egen hemförsäkring som under renoveringen täcker andra skador. Om du renoverar med talkokrafter, lönar det sig att försäkra dina talkoarbetare med en talkoförsäkring.

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor