Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • ”Allt detta gjorde att vi ville flytta till en mindre ort”
Kvinnan hänger upp en kattmask på väggen.

”Allt detta gjorde att vi ville flytta till en mindre ort”

8.2.2024

Minna och hennes nyzeeländske make flyttade från staden till en mindre ort för att kunna ge sina barn mer plats och möjligheten att växa upp nära naturen. Hur påverkade flytten deras fritidsintressen och vardagen överlag?


Minna och hennes make packade sina tillhörigheter i en flyttbil 2015 och flyttade med sin fyraårige son från Åbo till Vahto, Minnas barndomstrakter. Det andra barnet var redan på väg, så paret bestämde sig för att uppfostra sina barn på landsbygden, mitt i naturen. Ett alternativ för familjen var också att flytta till Nya Zeeland och makens hemknutar, men Egentliga Finland drog det längre strået.

Vinterbilder på vandring till en vindskydd.

Den hektiska vardagen kräver rörelse och naturupplevelser som motvikt.

– Vi bodde i ett hus i stan som började vara i dåligt skick. Eftersom vi snart skulle bli fyra i stället för tre, bestämde vi oss för att köpa en egen lägenhet. Jag hade svurit på att aldrig återvända till min hemtrakt, men bostadspriserna i staden var höga, så det tog inte så länge innan vi hamnade här, berättar Minna.

Familjen slog sig till en början ner i en trerumslägenhet, som senare byttes ut mot ett egnahemshus – Minnas barndomshem. Familjen trivs fortfarande i samma hus. Båda barnen har egna hobbyer som snabbt fyller vardagsschemat. Det äldre barnet har fem fotbollsträningar i veckan och dessutom matcher. Det yngre barnet tränar tre gånger i veckan och är därtill scout.

”Vår vardag är emellanåt ganska hektisk på grund av hobbyerna, och därför är det viktigt att naturen är nära. Barnen är inte alltid intresserade av att gå ut, men de gnäller aldrig när vi tillsammans går till det närliggande vindskyddet med grilltillbehören under armen.”

Familjen tillbringar tid tillsammans ute i naturen, skogen och vindskyddet. På vintern åker de skridskor och skidor.

– Jag är övertygad om att vi inte skulle tillbringa så här mycket tid i naturen om vi inte hade flyttat. Att gå ut här är aldrig ett stort projekt som kräver planering. Allt detta gjorde att vi ville flytta till landet, säger Minna.

Vinterbilder på utomhusaktiviteter från Finland.

Från idrottshatare till passionerad traillöpare – flytten förändrade identiteten

Hur påverkade flytten Minnas identitet och egna intressen? Minna berättar att hon brukade hata idrott – en identitet som härstammar från dåliga framgångar i skolidrotten.

– Förr tänkte jag att jag var dålig på idrott och att idrott aldrig skulle kunna bli min grej. Jag lärde mig att njuta av motion först när jag var 40 år, och det stora skälet till det är just flytten hit, säger Minna.

Minnas väninna lockade med sig henne till de lokala stigarna. Enligt hennes egna ord stånkade Minna bakom sin vän gång på gång, tills hon så småningom märkte att stegen lättade och entusiasmen vaknade.

– När jag förstod att sakta ner farten blev det steg för steg lättare och till och med meditativt. Nu är jag glad att jag springer, varje avlagd meter är bättre än att sitta hemma.

Traillöpning har blivit en viktig hobby för Minna. Hon tar sig tid för den antingen genom att vakna tidigare eller genom att utnyttja till exempel barnens träningstider. På sommaren kan Minnas joggingtur sluta med ett litet uppfriskande dopp i det närliggande stenbrottet.

– Flytten har förändrat min identitet så att jag inte längre är den där motionshataren. Min motionsglädje handlar om mycket mer än att bara hålla formen, den är ett levnadssätt, säger Minna glatt.

Även Minnas make slog sig in på samma bana som Minna, men valde cykel istället för löpskor. Att cykla längs med stigarna är dock lite väl fartfyllt för Minna, så hon fortsätter att knyta skosnörena.

Löparskor på spångar om hösten.

Fritidsaktiviteterna ger egentid

Minna uppskattar att hon tillbringar två till tre timmar i veckan med sina hobbyer – traillöpning, promenader och vinterbad på vintern.

– Jag jobbar som familjecoach inom ett forskningsprojekt och upplever inte mitt arbete som belastande. Arbetet kräver dock att jag sitter stilla en hel del, och som motvikt behöver jag motion och utomhusaktiviteter, säger Minna.

Minna säger att hobbyerna samtidigt ger henne egentid, som är en viktig återhämtning från vardagsstressen. Minna har rent konkret märkt hur viktigt det är att röra på sig, så att man orkar i vardagen.

”Även i flygplanet uppmanas man att först sätta på sig sin egen syrgasmask, och därefter barnens. Enligt samma princip tar jag hand om mig själv, så att jag kan vara ett bättre stöd för min familj.”

Det lönar sig att uppdatera försäkringarna i samband med flyttar

Flytten var ett bra tillfälle att kontrollera omfattningen av familjens försäkringsskydd. Sedan dess har paret uppdaterat försäkringsskyddet även i samband med den andra flytten. I takt med att bostadens kvadratmetrar ökar tenderar egendomen också att växa.

– Min make är företagare och hade redan en hel del arbetsutrustning hemma när vi bodde i stan. Efter att vi flyttat till fler kvadratmetrar har mängden utrustning inte precis minskat, säger Minna och skrattar.

Enligt Fennias produktchef Laura Luhtanen är det bra att se över försäkringsskyddet i olika skeden av livet, till exempel i samband med en flytt eller tillökning i familjen, men också när man börjar med en ny hobby. Fennias personförsäkringar följer med i livets olika vändningar och är enkla att uppdatera vid behov. Du kan till exempel påverka dina försäkringars omfattning och självrisk.

– Som Fennias kund kan du boka tid till ett webbmöte eller kontorsmöte för att kontrollera ditt eget försäkringsskydd. Under mötet går man igenom hela familjens försäkringsskydd och kontrollerar att det är aktuellt.

Lue lisää

HemförsäkringOlycksfallsförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor