Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Jag skadade mig i en trafikolycka
 • Yrkesinriktad rehabilitering

Yrkesinriktad rehabilitering

Yrkesinriktad rehabilitering är avsedd för dig som på grund av en trafikolycka har minskad arbetsförmåga eller riskerar att förlora ditt arbete.

Yrkesinriktad rehabilitering som beviljas utifrån trafikförsäkringen ger många möjligheter och målet med den är att du ska kunna återgå till arbetslivet. Rehabilitering kan innebära till exempel att du får gå över från tyngre till lättare arbetsuppgifter. Ibland kan alternativet vara utbildning inom en helt ny bransch.

Den skadades engagemang och vilja att återgå till arbetslivet är förutsättningar för att det ska lyckas.

Alternativ till yrkesinriktad rehabilitering

I arbetsprövning anpassas arbetsuppgifterna efter ditt hälsotillstånd. Den kan genomföras hos din nuvarande arbetsgivare eller en ny arbetsgivare som erbjuder en arbetsprövningsplats. Arbetsprövningen inleds ofta med en förkortad arbetstid, till exempel 20 timmar per vecka. Arbetsprövningens kan pågå i 1–6 månader.

Arbetsträning omfattar alltid utbildning. Detta är ett alternativ då du ska återgå till helt nya arbetsuppgifter hos din nuvarande arbetsgivare och du är i behov av ny kompetens och yrkeskunskap. Arbetsträningen kan pågå mellan sex månader och två år.

Omskolning omfattar olika utbildningsmöjligheter, såsom utbildning på andra stadiet (till exempel läroavtal) eller yrkeshögskoleexamen. Med omskolning säkerställs att du får ett arbete som passar ditt hälsotillstånd. Omskolningen kan pågå i 1–4 år beroende på hur länge studierna varar.

Företagsstöd innebär utveckling, fortsättning eller start av företagsverksamhet. Målet är att anpassa företagsverksamheten så att du klarar av ditt arbete i fortsättningen med tanke på ditt hälsotillstånd. Företagets verksamhetsförutsättningar kontrolleras alltid innan företagsstöd beviljas.

Yrkesinriktad rehabilitering steg för steg

 1. Du har råkat ut för en trafikskada som ska ersättas.

 2. Diskutera med företagshälsovården eller din läkare om hur du kan återgå till din vardag (läkarutlåtande till Fennia).

 3. Vi ger uppdraget till vår samarbetspartner.

 4. Vi fattar ett ersättningsbeslut för bland annat inkomstbortfall.

 5. Vår samarbetspartner ger ett rehabiliteringsutlåtande.

 6. Den yrkesinriktade rehabiliteringen inleds.

Tveka inte att kontakta oss så kan vi tillsammans fundera på vilket alternativ till yrkesinriktad rehabilitering som passar dig bäst.

Det är din plan och dina målsättningar som du är beredd att jobba för!

Om du har frågor hjälper vår skadetjänst mån–fre kl. 9–16.

Lisää aiheesta

Äldre som skadats i en trafikolycka

Lue lisää
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor