Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Du som ska åka på studentutbyte, ta hand om dina försäkringar i tid!
Nainen nauraa ja hiukset hulmuaa tuulessa

Du som ska åka på studentutbyte, ta hand om dina försäkringar i tid!

20.7.2022

Ska du åka utomlands som utbytesstudent? Grattis! Utbytesstudier kan vara en av de mest oförglömliga upplevelserna under studietiden. Det lönar sig att se över vilka försäkringar du behöver i god tid innan du åker, för att utbytet ska bli så smidigt som möjligt.

På hösten packar många studerande sina väskor och åker iväg på nya äventyr utomlands som utbytesstudenter. Innan du åker är det viktigt att se till att du har alla försäkringar i ordning för hela tiden utomlands. På vissa platser kan en tillräcklig försäkring också vara ett krav för utlandsvistelsen, så det lönar sig att på förhand noggrant kontrollera vilka krav som destinationslandet och skolan har.

Uppdatera din reseförsäkring

Det är bra att alltid ha en giltig reseförsäkring när du reser. Du kan teckna en reseförsäkring antingen som tidsbestämd för en resa eller som fortlöpande. Ofta innebär utbytesstudier en längre vistelse utomlands, så en eventuell befintlig reseförsäkring kan behöva uppdateras så att den gäller för hela resan. Fennias produktchef för personförsäkrings- och skadetjänster, Iida Ouni, rekommenderar att hellre teckna en försäkring för en för lång tid än för en för kort tid.

– Det är viktigt att reseförsäkringens giltighetstid är tillräckligt lång och att den gäller för hela utbytestiden. Om det är oklart hur lång vistelsen kommer att bli lönar det sig för säkerhets skull att teckna en försäkring för en längre tid och vid behov uppdatera den senare, säger hon.

Enligt Ouni är det enkelt att utvidga en reseförsäkring. Det räcker att man kontaktar försäkringsbolaget i god tid innan resan och förlänger reseförsäkringens giltighetstid så att den gäller för hela resan. Ouni betonar att man inte ska teckna en försäkring först i destinationslandet.

– En försäkring som tecknats före resan omfattar även avbokning av resan, så därför lönar det sig att teckna försäkringen innan du lämnar hemlandet, säger hon.

Vad ingår i försäkringen?

Du bör gå igenom försäkringens innehåll noggrant innan du åker på utbyte. En reseförsäkring består av en resenärförsäkring och en resgodsförsäkring, som du kan teckna tillsammans eller var för sig. Vi rekommenderar starkt att du tecknar båda försäkringarna innan du åker på utbyte, eftersom resenärförsäkringen skyddar om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka, medan resgodsförsäkringen tryggar ditt resgods och annan egendom som du har skaffat under resan.

Många som ska åka på utbytesstudier frågar sig vad som händer om de blir sjuka under resan. Resenärförsäkringen ersätter vårdkostnader under resan om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka, som läkarbesök, sjukhusavgifter och läkemedelskostnader. Också covid-19 och tillhörande vårdkostnader ingår i reseförsäkringen.

– Ur ett försäkringsperspektiv är covid-19 en sjukdom som alla andra, och därför ingår också vårdkostnader som har med den att göra i försäkringen. Däremot täcker försäkringen inte till exempel exponering för covid-19 och en eventuell tillhörande karantän eller ombokning av resan, berättar Ouni.

Försäkringens innehåll och begränsningar finns alltid beskrivna i försäkringsvillkoren och vid behov ger försäkringsbolaget dig mer information. Spara inte kontrollen av försäkringens innehåll till sista minuten, så att eventuella ändringar av försäkringen ännu kan göras innan du åker.

Räkna ut värdet på ditt resgods

Vid försäkring av resgods är billigt inte alltid bäst. Ofta tar vi med oss värdefulla ägodelar till resmålet, som datorer, smarttelefoner, kameror eller hobbyredskap. Om en skada inträffar är det bra att resgodset är försäkrat till det totala värdet, så att viktig egendom inte uteblir från ersättningen.

Det är inte alltid så lätt att uppskatta värdet på resgodset. Som tur finns det hjälp att få vid behov:

– Ofta varar studentutbytet en längre tid, så man har med sig mer bagage. Det kan hända vad som helst under en resa, så det lönar sig inte att försäkra resgodset för ett för litet belopp. Om du är osäker på försäkringsbeloppet för resgodset hjälper Fennia gärna till med att beräkna beloppet, förklarar Ouni.

I våra resgodsförsäkringar räknas som resgods förutom det egentliga resgodset även biljetter, pass, visum och ägodelar som har skaffats under resan.

Ska du åka på utbyte utanför Europa?

Vid resor utanför Europa är betydelsen av en försäkring ännu större, men enligt Ouni finns det inga egentliga skillnader i försäkringen.

– Försäkringens innehåll ändras inte utifrån vilket land man ska resa till. För resor inom Europa används ett europeiskt sjukvårdskort som inte finns utanför Europa. Dessutom kan man behöva en tillräckligt omfattande försäkring till exempel för visum.

Exempelvis sjukvårdskostnader kan variera runt om i världen, men Ouni ger ett lugnande besked även här:

– Vår reseförsäkring har ingen övre gräns för vårdkostnader. I till exempel USA kan sjukvårdskostnaderna vara höga, men det behöver man inte tänka på när det gäller försäkringen.

Hur är det då med egendom som blir kvar i Finland?

Väldigt få som åker som utbytesstudenter utomlands tar med sig alla sina ägodelar. Många utbytesstudenter kan fundera på hur de ska göra med särskilt lägenheten och större ägodelar. Fennias produktchef för egendomsförsäkrings- och skadetjänster, Miramari Sahakoski, betonar vikten av att försäkra också egendom som blir kvar i hemlandet. Enligt henne är det viktigt att särskilt hemförsäkringen förblir i kraft.

– En bra allmänregel gällande lägenheter är att om man inte säger upp lägenheten så ska man absolut se till att försäkringarna förblir giltiga. Om man hyr ut lägenheten till en tredje part är det viktigt att kräva en försäkring även av hyresgästen, så att hens ägodelar är försäkrade, berättar hon.

En del säger upp sin lägenhet och förvarar sina ägodelar till exempel i ett lager eller hos släktingar. Också här har Sahakoski goda tips:

– Om man förvarar sina saker till exempel hos föräldrar eller i ett lager kan man vid behov försäkra dem med en försäkring för lösöre, berättar hon.

Enligt Sahakoski är det dock viktigt att komma ihåg att man aldrig ska förvara värdefulla saker i ett lager, utan på ett säkrare ställe.

Fennias reseassistans gör resan tryggare

Vi på Fennia ser till att du inte lämnas ensam om en skada inträffar, inte ens när du är på resa. I vår reseförsäkring ingår Fennias reseassistans 24h. Den hjälper dig om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under en utlandsresa. Tjänsten hjälper även till exempel med researrangemang om resan avbryts.

PS Du kommer väl ihåg att du får 25 procent rabatt på reseförsäkringen om du är högst 30 år och tecknar försäkringen i vår nätbutik!

Lue lisää

  • Serieentusiasten Aatu Veikkola: Om vägen du valt inte känns rätt kan du alltid välja en ny
ReseförsäkringHemförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor