Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Kostnader för elbil: hur bildas priset på kasko?
Nainen auton ratissa.

Kostnader för elbil: hur bildas priset på kasko?

18.1.2023

Kaskoförsäkring för elbil ger bilisten sinnesfrid vid körning och ersätter skador på fordonet. Vi på Fennia strävar efter att fundera på hur vi kan hjälpa elbilsägarna i vardagen och minska känslan av omedvetenhet genom att erbjuda skydd och olika tjänster genom försäkring.

Elbilarnas popularitet ökar då många vill minska sina utsläpp från trafik. Av de nya bilarna som registrerats i år är till och med 35 procent elbilar eller laddbara hybrider. För fem år sedan var den motsvarande andelen cirka 2,6 procent.

– Ändringen syns så småningom. I fordonsregistret finns något mindre än tre miljoner personbilar och cirka 20 000 av dessa är elbilar, säger Mikko Pöyhönen, direktör för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster.

Nuförtiden är det många, bland annat elbilägare och de som tänker att köpa en bil, som oroar över energipriset. Är en elbil ett klokt val?

– Det är sant att elpriset stiger, men att köra elbil är relativt förmånligt även i framtiden. Skulle elpriset exempelvis bli 4–5 gånger högre än priset i nuläget, är laddning av elbil ännu billigare jämfört med bränslepriset. Det slutgiltiga beslutet om vilken typ av bil man ska skaffa fattas förstås efter ens egna behov gällande rörande, pris och värderingar.

Hur bildas priset på en kaskoförsäkring för en elbil?

– Först repeterar vi hur priset på kasko fastställs: varje kasko prissätts individuellt oberoende av vilken bil du kör. Priset påverkas bland annat av vem som tecknar försäkringen och var bilen körs. På detta vis är även priset på kasko för varje elbil individuellt, svarar Pöyhönen.

Låt oss utgå från att två identiska förare samtidigt försäkrar en elbil och en bil med förbränningsmotor. Bilarna har i övrigt identiska egenskaper. Kaskoförsäkringen för elbilen är något dyrare eftersom reparationskostnader för elbilen är högre.

– I praktiken prissätts kaskoförsäkringen baserat på vad man vet om skador och sannolikheten för dem. Reparationskostnaderna för en elbil är något högre än för en bil med förbränningsmotor, eftersom elbilarna är utrustade med nyare teknik och reparationen kräver specialkunskap. Detta syns även i priset på kaskoförsäkringen.

Vad händer om strömmen tar slut och bilen stannar på vägen?

Om man funderar på att skaffa en elbil, funderar man troligen även om bostadsbolaget har en laddstation för bilen eller om man bör skaffa en sådan till den egna gården? Lyckligtvis är det enkelt att hitta information om laddning av elbil hemma, du kan läsa vår artikel här. Bilen behöver också laddas under resan. Information om de närmaste laddstationerna hittas enkelt till exempel på en karta som tillhandahålls av Fintraffic.

–Infrastrukturen för laddning utvecklas hela tiden i Finland. Det finns dock områden där det inte finns några laddstationer. Stationerna finns inte heller placerade lika täta som bensinstationer. Även om risken minskar hela tiden, kan laddningen åtminstone i teorin ta slut om körningsrutten inte har planerats på förhand.

Därför vill vi på Fennia beakta risken för att resan avbryts.

– Från början av 2023 ersätter Bilserviceförsäkringen för våra kunder som äger en elbil bogseringskostnader om resan avbryts på grund av att strömmen har tagit slut. Då ersätter kaskoförsäkringen bogsering från platsen till närmaste ställe där bilen kan laddas

Förmånen ovan gäller endast elbilar, eftersom sannolikheten för en liknande skada med bensin- eller dieseldrivna bilar är mindre. Bensin kan tankas även till en dunk, men för närvarande finns det exempelvis inte några mobila laddbilar.

Allt tillförlitligare alternativ

Vid sidan av kostnaderna och tillförlitligheten av elbilarna kan den som funderar på att skaffa en elbil vara oroad över bilens livscykel – är den lika lång som för bilen med förbränningsmotor? Hur utvecklas andrahandsvärdet?

– På dessa frågor finns det inte några entydiga svar än. Andrahandsmarknaden är inte väldigt stor än eftersom det finns ganska få äldre begagnade elbilar, konstaterar Pöyhönen och fortsätter:

– Elbilkörning är ett intressant fenomen och jag uppmuntrar alla att fundera möjligheterna att använda elbil. Det finns flera olika bilmodeller för olika behov och budgetar. Infrastrukturen utvecklas kontinuerligt och därmed även tillförlitligheten av elbilkörning.

Vi på Fennia vill särskilt beakta de frågor som elbilägaren funderar på och medverka till ändringarna i trafiken. Vi hjälper dig i alla försäkringsärenden som rör elbilkörning.

Lue lisää

BilförsäkringTrafikförsäkringFordonArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor