Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Antalet elbilar ökar snabbt – lita på experten vid reparationer

Antalet elbilar ökar snabbt – lita på experten vid reparationer

24.11.2022

Antalet elbilar ökar snabbt i Finland. Allt fler bilköpare funderar på att skaffa en elbil. En av de vanligaste frågorna i köpfasen är hur mycket det kostar att reparera eventuella skador.

Enligt statistiken ökade antalet elbilar i Finland från sommaren 2021 till sommaren innevarande år med 61 procent. På Fennia ökade antalet försäkrade helt eldrivna bilar med cirka 95 procent från 2021 till 2022.

I slutet av juni 2022 fanns det totalt cirka 125 000 elbilar i trafiken. Av dessa är cirka tre fjärdedelar hybridbilar, men tillväxten är betydligt snabbare när det gäller helt eldrivna bilar. Av de personbilar som registrerades under början av året var upp till cirka 17 procent helt eldrivna. Största delen av de helt eldrivna bilarna är av märket Volkswagen (11,7 procent) och Tesla (10,8 procent).

Nyregistrerade och importerade begagnade helt eldrivna bilar på finländska fastlandet 2019–2022

Försäljningen av helt eldrivna bilar ökade särskilt 2021 och är fortfarande kraftig. Källa: Transport- och kommunikationsverket Traficom och föreningen Sähköinen liikenne ry.

I registreringen av nya bilar torde andelen helt eldrivna bilar och hybridbilar redan i år stiga till mer än 40 procent. Tillväxten bromsas främst av utmaningarna med tillgången på nya bilar orsakade av komponentbrist, samt det låga antalet använda elbilar.

Regionalt sett är elbilarnas andel av det totala antalet personbilar högst i huvudstadsregionen.

Drivkraften har liten betydelse i reparationskostnaderna

I princip spelar bilens drivkraft knappast någon roll när det gäller reparationskostnader, särskilt när skadorna endast är kosmetiska och karossmaterialet utgörs av traditionella stål och plast.

”I den offentliga diskussionen har man påstått att reparationen av elbilar är betydligt dyrare än reparationen av traditionella bilar med förbränningsmotor. Som referenspunkt för kostnaderna använder man den i genomsnitt väldigt gamla bilparken i Finland och då är det oundvikligt att kostnadsskillnaden accentueras. Skillnaden i reparationskostnaderna är ganska minimal när man jämför reparationen av en elbil med reparationen av en modernt utrustad bil med förbränningsmotor”, förklarar Pentti Oksanen, försäljningsdirektör på Autoklinikka.

Skador på konstruktion kan orsaka kostnadsskillnader

Om skadorna når djupare in i bilens konstruktion är kostnadsskillnaderna större jämfört med en traditionell bil med stålstruktur, särskilt om karossen är gjord av aluminium. I dyrare elbilar är kaross- och konstruktionsmaterialet vanligtvis aluminium, vilket används för att det är lätt och kompenserar den extra vikten som batteritekniken för med sig.

Tillverkarna av bilar med aluminiumkonstruktion ger vanligtvis väldigt noggranna reparationsanvisningar.

”Anvisningarna gäller bilarnas säkerhet. Som material binder aluminium energi bra, men i komponenterna är det i denna del samtidigt av ”engångskaraktär”. Därför byter man lättare ut stora reservdelar än i bilar med stålkonstruktion”, säger Oksanen.

I de så kallade Plug-in-hybridbilarna är det tekniken som höjer reparationskostnaderna. De använder två tekniker som drivkraft: både elmotor och förbränningsmotor. I många bilmärken är elmotorns komponenter placerade i främre kanten av ”maskinrummet”. Därmed är delarna särskilt utsatta för skador orsakade av frontalkrockar. Dessutom är de elektriska delarna i princip utbytbara, och det är inte meningen att de ska repareras.

Överlag kan vi konstatera att de vanligaste skadorna i en elbil som kräver reparation är likadana som i en bil med förbränningsmotor. Oavsett bilens drivkraft gör den som sitter bakom ratten likadana mänskliga fel.

En korrekt försäkrad bil ger sinnesfrid

Fennia vill ta hänsyn till den risk som är förknippad med att bilresan avbryts. En kaskoförsäkring ger elbilsföraren sinnesfrid och ersätter skador på fordonet.

”Vi rekommenderar att våra kunder väljer ett så omfattande försäkringsskydd som möjligt för nya och nästan nya elbilar. Från och med början av 2023 omfattar vår bilserviceförsäkring även bogsering av elbil. Servicen är till stor hjälp när batteriet i elbilen är tomt, och i samband med olika elfel”, tipsar Mikko Pöyhönen, direktör på Fennia.

Särskilda anvisningar om reparation av elbil:

  • Kontrollera alltid att verkstaden som du använder har kompetens att underhålla och reparera elbilar.

  • Om du reparerar och underhåller din elbil själv, ska du absolut följa biltillverkarens anvisningar

  • Kom ihåg arbetssäkerheten: elbilens vikt kan till exempel orsaka överraskningar i fordonslyftarnas lyftkapacitet.

Lue lisää

TrafikförsäkringBilförsäkringFordonMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor