Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Tjälskador kan bli dyra för elbilister

Tjälskador kan bli dyra för elbilister

23.3.2023

Tjälskador och pölar som orsakats av smältande snö på våren kan leda till obehagliga överraskningar för bilförare. I synnerhet vad gäller elbilar lönar det sig att vara uppmärksam på vägen eftersom gropar och sprickor på bilvägarna kan skada elbilarna på grund av bilens batteri och mindre markfrigång.

Bilvägarnas beläggningar skadas ofta på våren när snön smälter och temperaturen kan fluktuera mellan plus- och minusgrader. Trafikledsverket varnade södra Finland redan i januari för vägytor som skadats av den blöta vintern.

Ofta är groparna och sprickorna harmlösa, men större gropar eller till exempel vassa kanter i en spricka kan ställa till det på många sätt för bilförarna.

Enligt direktör för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster Mikko Pöyhönen bör särskilt elbilister vara uppmärksamma på vägarnas skick. Elbilarna har ofta en mindre markfrigång än vanliga bilar eftersom luftmotståndet då är mindre. När batteriet dessutom är placerad på bilens underrede, är risken större än vanligt att bilen skadas på en ojämn väg.

‒ I många elbilar kan batteriskyddet vara ganska svagt på bilens underrede. Då kan tjälskador, ojämna vägar eller isiga och snötäckta vägkanter lätt skada elbilens batteri.

Pöyhönen påminner om att en buckla i batterihöljet kan söndra battericeller och orsaka olika fel i bilen.

‒ Även besiktningspersoner är noga i detta avseende. Man bör hela tiden vara försiktig med elbilens underrede, oavsett om det är fråga om menföre, en väg till stugan eller gatstenar i staden, säger Pöyhönen.

Det lönar sig att vara uppmärksam på översvämmade vägar

Förutom gupp och gropar utgör särskilt sänkor på vägarna där det samlas mycket vatten en risk vid tidpunkten för snösmältningen. Pöyhönen uppmanar bilförarna att undvika större pölar och vattentäckta vägsträckor. Pölarna kan vara förvånansvärt djupa vilket kan leda till att vatten till och med tränger in i bilen.

Enligt Pöyhönen ska man inte köra med någon som helst bil i vatten när man inte vet exakt hur djupt vattnet är.

‒ Många gånger tror man att pölarna och sänkorna är grundare än de i verkligheten är. I synnerhet vad gäller elbilar kan vattenytan nå upp till bilens underrede snabbare på grund av den mindre markfrigången. Om fukt kommer in i bilen och dess elektriska apparater, kan den orsaka olika störningar och korrosion. Vatten kan skada också en mer traditionell motor om till exempel vatten tränger in i motorn genom luftintaget, då pölen är tillräckligt djup eller när den framför körande bilen har fått vattnet att bölja.

Det lönar sig att låta kolla elbilen fastän risken varit liten

Pöyhönen rekommenderar att inte ska tveka att kontakta servicen om man har träffat en grop eller kört bilen i en djup pöl.

‒ Ett skadat batteri kan fungera på ett oförutsägbart sätt då hela batteriet ofta måste bytas, påminner Pöyhönen.

Kaskoförsäkringarna kan ha en variation i vad de täcker och hur stor självrisk de har.

– De flesta skadorna vid menföre är däck- och fälgskador. Om till exempel bara ett däck går sönder, kan man fundera på om det lönar sig att ansöka om ersättning. Detta påverkas av olika självriskgränser och eventuella bonusförluster. Vid en olycka lönar det sig att ringa det egna försäkringsbolagets servicenummer omedelbart varvid man får reda på omfattningen av det egna försäkringsskyddet.

Om elbilens däck får en punktering och man själv vill byta däcket, ska man följa biltillverkarens anvisningar noggrant.

‒ Batteriet kan skadas om man sätter domkraften på fel ställe på elbilens underrede. Därför rekommenderar vi att en yrkesperson utför däckbytet. Dessutom är elbilen på grund av sitt batteri tyngre än en motsvarande förbränningsmotorbil, vilket innebär att domkraften inte nödvändigtvis klarar av att hålla bilen uppe längre perioder. Det lönar sig att beakta detta till exempel när man byter till sommardäck, säger Pöyhönen.

Mer information:

Mikko Pöyhönen

Direktör, fordons- och egendomsförsäkringstjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tel. 040 653 0950

Fennia – för företagande och liv

Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.FordonBilförsäkringTrafikförsäkringMeddelandePå väg
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor