Gå till innehållet
Kvinnan hänger upp en kattmask på väggen.

Hur känner man igen ett bra bostadsaktiebolag?

22.4.2019

Ibland kan ett hem charma en direkt på första visningen. När man köper ny bostad lönar det sig ändå att titta under ytan och granska bostadsaktiebolagets skick och ekonomi.

När man letar efter eget hem lönar det sig att se bortom det potentiella hemmets väggar, på bostadsbolagets saker. Be mäklaren om ett disponentintyg samt andra dokument som rör bostadsbolaget, som bolagsordning, verksamhetsberättelse, bokslut samt möjlig konditionsbedömningsrapport. I disponentintyget kommer husets renoveringshistoria, bestämda renoveringar och planer om kommande renoveringar och reparationsbehov fram. I bolagsordningen framkommer det, om delägarna till exempel har ett normalt större underhållsansvar.

Kommande renoveringar behöver inte avskräcka för mycket

I ett bolag som sköts bra tar man hand om byggnaden och kartlägger och förutser renoveringar både ekonomiskt som tidsmässigt. Om det är möjligt, kolla under visningen också på bolagets övriga lokaler – genom att titta sig omkring kan man se hur man har tagit hand om bolaget och hur andra invånare trivs i bolaget.

Bolagsvederlagets storlek varierar mellan bolag

I genomsnitt betalar man ca fyra euro per kvadratmeter i skötselvederlag. Om bolaget till exempel har hyresintäkter, dvs. att det i bolagets ägo finns bostäder eller lokaler, kan skötselvederlaget vara avsevärt lägre. Också om man äger tomten och bland annat uppvärmningssystem påverkar skötselvederlagets storlek.

En kom-ihåg-lista för dig som söker efter nytt hem:

  • Ta del av disponentintyget, bolagsordningen och andra dokument som berättar om bolaget.
  • Ta reda på om bolaget har en professionell disponent och revisor eller sköter någon av invånarna dessa arbeten.
  • Kartlägg behovet av kommande bolagsrenoveringar och ta reda på hur stora kostnader som renoveringarna och reparationerna kommer att orsaka delägaren.
  • Bereder man sig i bolaget på kommande renoveringar och reparationsbehov genom att i förväg samla in renoveringsvederlag?
  • Ta del av bostadskostnaderna dvs. storleken på skötsel- och finansieringsvederlag samt användningsersättningar.
  • Ta reda på hur många av bostäderna är i besittning av investerare? Om den största delen av delägarna själv bor i bolaget, är det oftast lättare att få igenom reparationsprojekt.
  • Hur har man förberett sig på elbilar i bolaget? Kan man i bolaget i framtiden bygga lämpliga laddningsställen av elbilar för alla delägarna?
  • Vid behov kan du vara i kontakt med disponenten eller styrelsens ordförande. De känner bättre till bolagets verksamhetskultur.


Bostadsbolagens fastigheter försäkras med fastighetsförsäkring. För det egna hemmet behöver delägaren sedan en hemförsäkring. Av Fennia får du en lämplig hemförsäkring för dina behov.

Läs mer om hemförsäkring

Hjälpte det här dig?

Dela