Mistä tunnistaa hyvän taloyhtiön?
22.4.2019
Toisinaan uusi koti saattaa viedä jalat alta ensiesittelyssä. Uutta asuntoa ostaessa kannattaa kuitenkin nähdä pintaa syvemmälle ja tutustua taloyhtiön kuntoon ja taloudenpitoon.
Oman kodin etsinnässä kannattaa suunnata katse potentiaalisen kodin seiniä pidemmälle, taloyhtiön asioihin. Pyydä välittäjältä isännöitsijäntodistus sekä muut taloyhtiötä koskevat dokumentit, kuten yhtiöjärjestys, toimintakertomus, tilinpäätös sekä mahdollinen kuntokartoitusraportti. Isännöitsijäntodistuksesta ilmenee talon korjaushistoria, päätetyt remontit ja suunnitelma tulevista remonteista ja korjaustarpeista. Yhtiöjärjestyksestä selviää, mikäli osakkailla on esimerkiksi tavallista laajempi kunnossapitovastuu.
Tulevia remontteja ei kannata säikähtää liikaa
Hyvin hoidetussa yhtiössä rakennuksesta pidetään huolta ja remontteja kartoitetaan ja ennakoidaan sekä taloudellisesti että ajallisesti. Tutustu näytöllä mahdollisuuksien mukaan myös muihin yhtiön tiloihin – katselemalla ympärille voit havainnoida, miten yhtiöstä on pidetty huolta ja kuinka hyvin muut asukkaat viihtyvät yhtiössä.
Yhtiövastikkeen suuruus vaihtelee yhtiöittäin
Keskimäärin hoitovastiketta maksetaan noin neljä euroa neliöltä. Jos yhtiöllä on esimerkiksi vuokratuloja, eli yhtiön omistuksessa on asuntoja tai liikehuoneistoja, saattaa yhtiövastike olla merkittävästi pienempi. Myös tontin omistus ja muun muassa lämmitysjärjestelmä vaikuttavat hoitovastikkeen suuruuteen.
Uuden kodin etsijän muistilista:
- Tutustu isännöitsijäntodistukseen, yhtiöjärjestykseen ja muihin yhtiöstä kertoviin asiakirjoihin.
- Selvitä, onko yhtiöllä ammatti-isännöitsijä ja kirjanpitäjä vai hoitaako joku yhtiön asukkaista kyseiset työt.
- Kartoita tulevien yhtiöremonttien tarve ja selvitä, minkä verran korjauksista ja remonteista tulee aiheutumaan kustannuksia osakkaalle.
- Varaudutaanko yhtiössä tuleviin remontteihin ja korjaustarpeisiin keräämällä ennakoidusti korvausvastiketta?
- Perehdy asumiskuluihin eli hoito- ja rahoitusvastikkeiden suuruuteen sekä käyttökorvauksiin.
- Selvitä, minkä verran asunnoista on sijoittajien hallussa? Jos suurin osa osakkaista asuu yhtiössä itse, on korjaushankkeiden läpi saaminen usein helpompaa.
- Miten yhtiössä on varauduttu sähköautoihin? Voidaanko yhtiöön rakentaa tulevaisuudessa sähköautojen lataamiseen sopivat paikat kaikille osakkaille?
- Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan. He tuntevat yhtiön toimintakulttuuria välittäjää paremmin.
Asunto-osakeyhtiöiden kiinteistöt vakuutetaan kiinteistövakuutuksella. Omaan kotiinsa osakas tarvitsee puolestaan kotivakuutuksen. Fenniasta saat tarpeisiisi sopivan kotivakuutuksen.
Lue lisää kotivakuutuksestaLue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa