Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Eläkeuudistuksesta vuosi – mitä uutta, mitä vanhaa?

Eläkeuudistuksesta vuosi – mitä uutta, mitä vanhaa?

22.3.2018

Eläkeuudistus tuli voimaan 2017. Uudistus toi muutoksia muun muassa eläkeikiin ja eläkkeen karttumiin. Lisäksi se toi mukanaan uusia eläkelajeja. Muutokset ovat kasvattaneet ihmisten kiinnostusta omiin eläkeasioihin ja eri eläkevaihtoehtoihin.

Eläkeuudistuksen merkittävimpiä muutoksia on asteittain nouseva vanhuuseläkeikä vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneillä, kertoo Marjo Skoglund, asiakaspalvelupäällikkö, Elon eläkepalvelusta.

Vuoden 2018 alusta eläkeikä nousi ensimmäisen kerran, ja vuonna 1955 syntyneiden eläkeikä on nyt 63 vuotta ja 3 kuukautta. Eläkeikä nousee ensin kolmella kuukaudella per ikäluokka aina 65 ikävuoteen asti. Tämän jälkeen vuonna 1965 ja sitä myöhemmin syntyneiden alin vanhuuseläkeikä sidotaan suomalaisten elinikään, ja se vahvistetaan lähempänä eläkeikää.

Eläkeuudistus muutti myös eläkkeen karttumia. Nyt eläkettä karttuu iästä riippumatta 1,5 prosenttia vuosiansioista tai yrittäjän YEL-työtulosta. 53–62-vuotiaat saavat korkeampaa 1,7 prosentin vuotuista eläkekarttumaa vuoden 2025 loppuun asti. Lisäksi lykkäyskorotus korottaa eläkkeen määrää, jos ei jää eläkkeelle heti kun mahdollista alimmassa eläkeiässä.

− Asiakkaamme ovat suhtautuneet eläkeikämuutoksiin mielenkiinnolla, ja olemme saaneet heiltä paljon yhteydenottoja, sanoo Skoglund. Omasta tulevasta eläkeiästä tai sen arviosta kannattaa pysyä kartalla. Tarkistaminen onnistuu esimerkiksi verkkopalvelustamme.

Uusina eläkelajeina osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työuraeläke

Vanhuuseläkettä voi halutessaan ottaa osittaisena varhennettuna vanhuuseläkkeenä maksuun 25 tai 50 prosenttia jo 61-vuotiaana. Vaihtoehto oli Elon asiakkaiden joukossa ensimmäisenä vuonna varsin suosittu.

– Osittainen varhennettu vanhuuseläke pienentää lopullisen vanhuuseläkkeen määrää. Osittaista vanhuuseläkettä miettivän kannattaakin käydä tekemässä verkkopalvelussamme laskelma sen vaikutuksesta vanhuuseläkkeen määrään ennen eläkkeen hakemista, muistuttaa Skoglund.

Työuraeläke antaa pitkän ja raskaan työuran tehneelle mahdollisuuden siirtyä eläkkeelle jo ennen alinta eläkeikää. Toistaiseksi työuraeläkehakemuksia on tullut Eloon odotetun mukaisesti varsin vähän, sillä työuraeläkkeen saaminen edellyttää tiukkojen kriteereiden täyttymistä. Vaatimuksiin kuuluu esimerkiksi vähintään 38 vuoden työura rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä.

− Elo on antanut toistaiseksi vain yhden myönteisen työuraeläkepäätöksen. Tarkkojen kriteereiden takia työuraeläkkeen hakeminen on varsin työlästä, sillä se vaatii selvityksiä työn luonteesta ja kuormittavuudesta pitkältä ajanjaksolta, huomauttaa Skoglund.

Pohditko vanhuuseläkkeelle jäämistä vuonna 2018? Huomioi seuraavat asiat ja selvitä milloin voisit jäädä eläkkeelle.

1. Milloin vanhuuseläkkeelle?

Vanhuuseläke voi alkaa alimman eläkeiän täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alusta. Jos esimerkiksi täytät 63 vuotta ja 3 kuukautta kesäkuussa, eläkkeesi voi alkaa aikaisintaan 1. heinäkuuta alkaen.

2. Katso arvio eläkkeesi määrästä

Arvion vanhuuseläkkeesi määrästä sekä eläkeikäsi voit katsoa eläkepalvelustamme www.elo.fi/elakepalvelu. Laskurissa voit myös verrata, miten paljon eläkkeesi määrään vaikuttaa, jos lykkäät eläkkeelle siirtymistä myöhemmäksi.

3. Hae eläkettä

Hae eläkettä noin kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista. Hae vanhuuseläkettä verkkopalvelustamme www.elo.fi/elakepalvelu. Yksi hakemus riittää, vaikka hakisit työeläkettä sekä yksityisestä että julkisesta palveluksesta ja lisäksi kansaneläkettä.

Työntekijä, huomioithan, että vanhuuseläkkeen alkaminen edellyttää työskentelyn päättymistä ja vanhuuseläke voi alkaa vasta työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Kannattaakin sopia työnantajan kanssa työsuhteen päättymisen ajoittamisesta eläkettä edeltävän kuun loppuun.

Yrittäjä, voit hakea vanhuuseläkettä, vaikka yrittäjätoiminta jatkuisikin. YEL-vakuutus päätetään automaattisesti eläkehakemuksen käsittelyn yhteydessä.

4. Odota eläkepäätöstä rauhassa

Odota eläkepäätöstä rauhassa. Saat päätöksen eläkkeestä ja ensimmäinen eläke maksetaan, kun olemme saaneet tarvittavat palkkatiedot mahdolliselta työnantajaltasi ja eläkkeesi määrä on laskettu. Tämä menee yleensä sen kuun puolelle, jolloin eläkkeesi on jo alkanut.

5. Ole yhteyksissä verottajaan

Päätöksen saatuasi ole yhteyksissä verottajaan ja pyydä heitä toimittamaan verokortti Eloon eläkettä varten.

Lisätietoja vanhuuseläkkeestä:

www.elo.fi/elake

Katso omat eläketietosi
Fennia-lehti 1/2018
Teksti: Elo

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja