Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Ryhmäeläkevakuutus on kätevä sitouttamiskeino yrityksen avainhenkilöille
Ryhmäeläkevakuutus

Näistä syistä ryhmäeläkevakuutus on kätevä sitouttamiskeino yrityksen avainhenkilöille

4.4.2024

Ryhmäeläkevakuutus on vapaaehtoinen lisäeläkeratkaisu, joka voidaan kohdistaa valitulle työntekijäryhmälle. Myös yrittäjä itse saa olla mukana järjestelyssä.

Ryhmäeläkevakuutus on tarkoitettu avainhenkilöiden pitkän aikavälin palkitsemiseen. Heidän sitouttamisensa on tärkeää monesta syystä. Ensinnäkin he ovat pk-yrityksen menestyksen tärkein voimavara yhdessä yrittäjän kanssa. Toiseksi henkilöstön suuri vaihtuvuus tulee yritykselle kalliiksi, sillä uusien avainhenkilöiden löytäminen on vaikeaa.

Tutkimusyhtiö IRO Research toteutti Fennian toimeksiannosta tutkimuksen, jossa kysyttiin 20–250 henkeä työllistäviltä yrityksiltä, minkälaisia palkitsemismalleja niillä on käytössä. Yleisin keino palkita työntekijöitä ovat rahabonukset. Ne eivät kuitenkaan sovellu pitkän aikavälin sitouttamiseen.

Yli puolet vastaajista koki tarvetta henkilöstön nykyisten palkitsemismallien kehittämiseen. Lähes puolet yrityspäättäjistä ei esimerkiksi tuntenut vapaaehtoisten eläkeratkaisujen hyötyjä.

Ryhmäeläkevakuutus, graafi, UUSI

Mitkä ovat ryhmäeläkevakuutuksen hyödyt yrityksille?

Fennian myyntipäällikkö Teemu Vuontela sanoo, että ryhmäeläkevakuutus on tärkeä osa yrityksen palkitsemisjärjestelmää. Lisäeläke motivoi ja sitouttaa henkilöstöä, vaikuttaa positiivisesti yrityksen tulokseen sekä parantaa työnantajakuvaa. Vastuullisesti toimivat yritykset kantavat huolta myös työntekijöidensä työuran jälkeisestä ansiotasosta.

– Ryhmäeläkevakuutus on yritykselle verovähennyskelpoinen kulu. Samalla yritys säästää palkan sivukulut toisin kuin rahabonusten kohdalla, koska vakuutusmaksua ei lueta maksuvuonna vakuutettujen palkaksi. Lisäksi vakuutuksen maksusuunnitelma on joustava, jota yrittäjät arvostavat, Vuontela kertoo.

Entä henkilöstölle?

Ryhmäeläkevakuutuksen avulla kertynyt rahapotti auttaa työntekijää ylläpitämään omaa työuran jälkeistä elintasoaan. Alaikäraja rahasumman nostamiseksi on 55 vuotta.

– Ryhmäeläkkeeseen sisältyy eläketurvan lisäksi vakuutussäästön suuruinen henkivakuutusturva vakuutetun kuoleman varalta ja turva työttömyyden varalle. Edellytyksenä on, että vakuutettu on ollut työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ja on säästön nostaessaan edelleen työtön työnhakija. Valinnaisena on myös pysyvän työkyvyttömyyden turva. Kertakorvaus on saajalleen veroton, Vuontela sanoo.

Miten ryhmäeläkevakuutus toimii käytännössä?

Yrittäjä määrittelee ryhmän, jotka ovat oikeutettuja ryhmäeläkevakuutukseen. Yleisimmin kyse on avainhenkilöistä, kuten johtoryhmä, muu johto tai myyntitiimi. Fennian asiantuntija auttaa järjestelyn toteutuksessa.

Ryhmäeläkevakuutus kannattaa sitoa aina yrityksen muutaman vuoden kasvu- tai tulostavoitteisiin.

Mitä tapahtuu, jos avainhenkilö lähtee yrityksestä?

Vuontelan mukaan avainhenkilön irtisanoutuminen on pk-yritykselle ryhmäeläkevakuutuksen näkökulmasta taloudellisesti riskitön ratkaisu.

– Jos avainhenkilö lähtee yrityksestä kesken kaiken, maksetut rahat palautuvat työnantajalle. Ja jos tavoitteet eivät täyty, niin silloin avainhenkilöille ei myöskään makseta mitään. Rahojen palautuminen yritykselle edellyttää sitä, että ryhmäeläkesopimuksessa on sitouttamisehto jollekin määräajalle. Tyypillisesti aika on 3–5 vuotta, hän sanoo.

Lue lisää

YrittäjyysYrityksen vakuutuksetYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet