Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Vuosi yrittäjänä

Vuosi yrittäjänä

13.6.2019

17-vuotiaat Petrus Mutanen ja Matti Nurminen voittivat toukokuussa Fennia-palkinnon nuorten yrittäjien Uskalla yrittää -finaalissa. Löylypojat on tarjonnut hyvää oppia ja uskoa omiin mahdollisuuksiin.

Löylypojat NY syntyi, kun Matti ja Petrus hakeutuivat koulussaan Gradiassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Kummallakaan ei ollut kytköstä saunabisnekseen.

– Kiuaskiviä ei muisteta vaihtaa riittävän usein. Ajattelimme. Ajattelimme, että kivien vaihtaminen voisi olla meidän bisnes, Petrus ja Matti kertovat.

Kivinen alkutaival

Liiketoiminta käynnistyi lataamalla mopoauton peräkonttiin 10 pakettia uusia kiuaskiviä.

– Aloitimme myynnin rohkeasti ovelta ovelle -mallilla. Soitimme ovikelloa ja kysyimme, milloin kiuaskivet on vaihdettu ja kiinnostaisiko meidän palvelu. Tämä ei kuitenkaan toiminut kuten olimme ajatelleet.

– Keskustelu tutun yritysasiantuntijan kanssa auttoi meitä todella paljon. Kehitimme toimintatapaa ja myynti alkoi vetää. Nykyään saamme tilauksia etupäässä Facebook-sivumme kautta, Petrus ja Matti iloitsevat.

Oppi suoraan käytäntöön

Yrityksen pyörittäminen on tuonut mielekkyyttä arjen opintoihin.

– On ihan eri asia harjoitella talouslaskelmia tai tehdä esite omalle yritykselle kuin kuvitteelliselle yritykselle X. On palkitsevaa, kun kaikki tehdyt toimenpiteet menevät oikeasti käyttöön.

Kipinä jää elämään

Vuosi yrittäjänä -ohjelman yritykset ovat määräaikaisia. Miten käy Löylypoikien?

– Löylypoikia olisi fiksua pyörittää opintojen ohessa, koska asiakaskäynnit painottuvat iltoihin. Tärkeintä on kuitenkin saada hyvä jatkokoulutus, pojat pohtivat.

– Olen silti satavarma, että meidät vielä yrittäjinä tavataan, Petrus summaa.

Kolme oivallusta

1. Pyydä apua, sillä kukaan ei pärjää yksin
– Suomalaisittain ajattelimme aluksi, että kyllä me pärjätään. Mutta ei se mene niin. Meitä auttoi yritysasiantuntija, joka ratkoi kanssamme ongelmia. On ihan okei pyytää ja saada apua.
2. Kuka vaan voi ryhtyä yrittäjäksi
– Yrittäjyys ei ole raketti­tiedettä – kuka vaan voi perustaa yrityksen. Tärkeintä on, että teet sitä sun omaa juttua siten kuin itse haluat. Asenne ratkaisee sen, miten liiketoiminta lähtee etenemään.
3. Usko itseesi – hulluinkin idea voi kasvaa isoksi
– Hyvän liikeidean ei tarvitse olla mullistava. Pääasia, että itse uskot siihen ja uskallat lähteä kokeilemaan. Mekään emme tienneet kiuaskivistä mitään, ennen kuin perustimme Löylypojat.

Fennia-lehti 2/2019
Teksti: Annukka Ollitervo


Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja