
Kesämyrskyt koettelevat mökkejä – näin varaudut
3.7.2025
Kesän ukkoset ja myrskyt voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja mökeille. Erityisesti kaatuvat puut ja sähkökatkot voivat aiheuttaa suuria vahinkoja kesämökeille. Myrskyihin voi varautua ennakolta, vaikka kaikki vahingot eivät ole estettävissä.
Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia mökkivahinkoja ovat mökin tai muiden rakennusten päälle kaatuvat puut, salamaniskuista johtuvat sähkölaitteiden viat sekä myrskytuulen irrottamat kattopellit tai veneet, jotka pääsevät irti huonosti kiinnitettyinä. Myös äkillisesti nouseva merivesi tai tulviva sadevesi voivat aiheuttaa vahinkoa rakennuksille.
Mökkivahinkojen ehkäisemiseksi rakennusten läheisyydessä olevan puuston kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Erityisesti huonokuntoisten puiden poistaminen on tärkeää. Irtaimisto ja kevyet rakenteet, kuten kalusteet, grilli tai trampoliini, on syytä siirtää suojaan tai kiinnittää kunnolla, jos sääennusteissa on varoitettu myrskystä tai olet poissa mökiltä pidemmän aikaa.
Sähkökatkon aiheuttamat vahingot kuuluvat usein sähkön toimittajan korvausvastuun piiriin.
Jos kesämökillä on vene, muista huolehtia myös sen turvallisuudesta myrskyn varalta. Lue myös vinkkimme veneen myrskyturvallisuuteen.
Tarkista myrskyn jälkeen mökin rakenteet, erityisesti katto, savupiippu ja ulkorakennukset. Jos vahinkoja on syntynyt, niiden dokumentointi ja nopea yhteys vakuutusyhtiöön helpottavat vahinkokäsittelyä. Muista myös tarkistaa mökin ympäristö, onko myrskyn jäljiltä jäänyt esimerkiksi kaatumisvaarassa olevia puita.
Vaikka suurin osa kesän myrskyistä on lyhytkestoisia, voivat ne olla voimakkaita ja paikallisia. Hyvällä ennakoinnilla ja varautumisella voi estää monia ikäviä yllätyksiä – ja turvata kesäpäivien huolettoman mökkielämän.
Näillä vähennät myrskyvahinkojen todennäköisyyttä
- Tarkista katon kunto vuosittain
- Pidä räystäskourut yms. siistinä, jotta sadevesi ohjautuu oikein, eikä keräänny seinien viereen
- Tarkista tai tarkistuta mökin välittömässä läheisyydessä olevien puiden kunto. Lahonneet iäkkäät puut kaatuvat herkemmin ja aiheuttavat vahinkoa mökille
- Pistä ulkona oleva irtaimisto ja kalusteet suojaan tai kiinnitä ne tukevasti
- Tarkista veneen kiinnitys ja suojaus
- Myrskyn jälkeen on aina paikallaan tarkistaa, onko vahinkoja sattunut. Tarkista samalla myös naapurimökkien tilanne ja soita tarvittaessa apua.
Estä lisävahingot ja kartoita vahingot
- Jos myrsky aiheuttaa vahinkoja, kartoita ne myrskyn laannuttua ja estä mahdollisuuksien mukaan lisävahinkojen syntyminen.
- Pyri estämään sadeveden pääsy rakenteisiin.
- Jos katto on rikkoutunut laajalta alueelta, kutsu palokunta paikalle.
- Jos sähköt ovat poissa pidemmän aikaa, ota yhteyttä sähköyhtiöön.
- Ota vahingosta valokuvia ja luettele tuhoutunut tai vaurioitunut omaisuus.
- Ilmoita vahingoista mahdollisimman pian Oma Fennia -verkkopalvelussa. Fennian Taloapu 24h, puh. 010 503 2002 auttaa sinua rakennuksille aiheutuneissa myrskyvahingoissa.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa