
Veneilijä, näin varaudut kesämyrskyihin
7.7.2025
Veneille sattuu vuosittain runsaasti myrskyvahinkoja, erityisesti kesäkuukausina ja syksyn rajuilmojen aikaan. Veneilijän on tärkeää tarkistaa kiinnitykset hyvissä ajoin ennen myrskyä ja varmistaa veneen kunto heti sen jälkeen.
Fennian vahinkotilastojen mukaan myrskyvahingot ovat toiseksi yleisin venevahinkotyyppi karilleajojen jälkeen. Myrskyn nostattama aallokko tai kohoava merivesi voi irrottaa huonosti kiinnitetyn veneen tai kolhia sitä esimerkiksi laiturissa.
Vahinkojen ehkäisemiseksi veneen kiinnitysköysien on oltava ehjät, vahvat ja sopivan pituiset. Köydet kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti. Myrskyn jälkeen vene on hyvä tarkistaa mahdollisten vaurioiden varalta heti, kun se on turvallista.
Laaja venevakuutus kattaa myrskyn aiheuttamia vahinkoja, mutta korvauksen edellytyksenä on, että vene on ollut huolellisesti kiinnitetty. Suppeampi vakuutus ei tyypillisesti kata myrskyvaurioita, joten vakuutusturvan laajuus on hyvä tarkistaa etukäteen.
Karilleajo yleisin venevahinko – vedenpinnan vaihtelu voi yllättää kokeneenkin veneilijän
Suuri osa Fenniaan ilmoitetuista venevahingoista johtuu karilleajosta tai pohjakosketuksesta. Tyypillisiä syitä ovat vedenpinnan korkeusvaihtelut, navigointivirheet ja hetkellinen tarkkaavaisuuden herpaantuminen. Useimmat vahingot olisivat vältettävissä huolellisella suunnittelulla ja veneilytaidoilla.
Turvallisen veneilyn varmistamiseksi reitti kannattaa suunnitella huolellisesti ja tarkistaa karttojen ajantasaisuus. Veneen varusteiden, kuten pelastusliivien, köysien ja sammutusvälineiden kunto on syytä tarkistaa ennen vesille lähtöä. Myös lähtötarkastus auttaa välttämään teknisiä vikoja, jotka ovat yleisin syy avuntarpeelle vesillä.
Hyvällä valmistautumisella ja muiden vesilläliikkujien huomioimisella veneilystä voi tehdä kaikille turvallisempaa ja sujuvampaa.
Muista huolehtia myös veneen keväthuollosta ennen ensimmäistä veneretkeä.
Köysillä myrsky kuriin: kiinnitä vene oikein
- Varmista, että kiinnitysköydet ovat ehjät, riittävän vahvat ja sopivan pituiset.
- Kiinnitä vene niin, että kiinnitys sallii aalloista syntyvän luonnollisen liikkeen.
- Varmista, etteivät köydet hankaudu aaltojen liikkeistä.
- Veneen lepuuttajia kannattaa käyttää reippaasti. Varmista, että ne pysyvät veneen ja laiturin välissä myös veneen liikkuessa laiturin vieressä.
- Hyödynnä markkinoilta löytyviä apuvälineitä, joiden avulla kiinnitysköysille ja knaapeille syntyviä nykiviä liikkeitä voi vähentää.
- Kylkikiinnityksessä kannattaa hyödyntää laiturissa kiinnityskohtia, joiden avulla köydet kulkevat viistosti veneen knaapista eteenpäin ja taaksepäin, jolloin köysien pituus kasvaa ja ne antavat veneelle mahdollisuuden liikkua aaltojen mukana.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa