Gå till innehållet
En pojke sitter i en båt och använder kikare

Båtägare, så här förbereder du dig inför sommarens stormar

7.7.2025

Varje år skadas många båtar av stormar, särskilt under sommarmånaderna och höstens oväder. Det är viktigt att båtägaren kontrollerar förtöjningarna i god tid före stormen och båtens skick omedelbart efteråt.

Enligt Fennias skadestatistik är stormskador den näst vanligaste typen av båtskador efter grundstötningar. Sjögång eller stigande havsvatten efter en storm kan slita loss en dåligt förtöjd båt eller leda till att den stöter mot exempelvis bryggan.

För att förhindra skador ska båtens förtöjningslinor vara hela, starka och av lämplig längd. Byt ut linorna regelbundet. Efter en storm är det bra att kontrollera båten för eventuella skador så snart det är säkert att göra det.

En omfattande båtförsäkring täcker skador som orsakats av en storm, men bara om båten om har förtöjts ordentligt. En mer begränsad försäkring täcker vanligtvis inte stormskador, så det är en god idé att kontrollera omfattningen av försäkringsskyddet i förväg.

Grundstötning är den vanligaste båtskadan – förändringar av vattennivån kan överraska även den mest erfarna båtföraren

En stor del av de båtskador som anmäls till Fennia orsakas av grundstötning eller bottenkänning. Typiska orsaker är förändringar av vattennivån, navigationsfel och tillfällig bristande vaksamhet. De flesta skador kan undvikas med noggrann planering och båtkunskaper.

För att säkerställa en trygg båtfärd bör du planera rutten noga och kontrollera att kartorna är aktuella. Kontrollera skicket på båtens utrustning, som flytvästar, linor och släckningsutrustning, innan du ger dig ut på vattnet. En kontroll före avfärd hjälper också till att undvika tekniska fel, som är den vanligaste orsaken till att man behöver hjälp till sjöss.

Med goda förberedelser och hänsyn till andra på vattnet kan båtlivet göras säkrare och smidigare för alla.

Glöm inte båtens vårunderhåll före den första båtturen.

Håll stormen i schack: förtöj båten på rätt sätt

  • Kontrollera att båtens förtöjningslinor är hela, tillräckligt starka och av rätt längd.
  • Förtöj båten så att förtöjningen tillåter naturlig rörelse från vågorna.
  • Se till att linorna inte nöts av vågornas rörelser.
  • Tveka inte att använda båtens fendrar. Se till att de håller sig mellan båten och bryggan, även när båten rör sig vid bryggan.
  • Utnyttja de hjälpmedel som finns på marknaden för att minska de ryckiga rörelserna som uppstår på förtöjningslinor och knapar.
  • Vid sidoförtöjning bör du använda förtöjningspunkterna på bryggan, som gör att linorna löper snett framåt och bakåt från båtens knap. Då ökar längden på linorna och gör att båten kan röra sig med vågorna.

Hjälpte det här dig?

Dela

Båtägare, så här förbereder du dig inför sommarens stormar