Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Man kan också skapa sig ett eget sommarjobb – hur skulle det vara att bli sommarföretagare?

1.2.2022

Ansökan om sommarjobb är som hetast från januari till mars. För en del unga öppnas inga dörrar till arbetsmarknaden, men man kan också skapa sig ett eget sommarjobb. En företagsmässig inställning banar väg för många möjligheter i framtiden.

Många unga vill tjäna egna pengar under sommaren och skaffa sig värdefull arbetserfarenhet. Om ansökan om ett sommarjobb har gått i stöpet kan man testa att sysselsätta sig själv och bli sommarföretagare. Företagandet lär de unga förmågor som är nyttiga i arbetslivet och även annars i livet.

– Företagandet förkovrar bland annat initiativrikedom, problemlösnings- och samarbetsförmåga samt mod. Sommarföretagandet sänker tröskeln till företagande, och den unga kan till och med gilla företagandet så mycket att hen vill fortsätta med det även efter sommaren, berättar Tella Krigsman, projektchef för TAT:s program Sommarföretagare.

Föräldrarna har en viktig roll i att stöda och uppmuntra de unga.

– Man ska inte tänka på sommarföretagande för snävt. Det mest centrala när det gäller de ungas inlärning är inte om de kommer att bli företagare i slutändan. Inom TAT:s program Sommarföretagare skapar man till exempel en verksamhetsplan som de unga redan lär sig mycket av, berättar Tella.

Råd 1: Fundera vad du är bra på och vad som efterfrågas

Företagsidén bör byggas upp kring egna intressen och förmågor. Unga är kreativa och hittar på idéer om allt från matlagningskurser till handarbete och fotografering till vattengympa.

– Det som man gillar inspireras man också av. Det är bra att ta en titt på den egna miljön och fundera kring vilka utmaningar som behöver lösas. Genom att följa till exempel diskussioner och grupper på sociala medier som intresserar en själv får man värdefull information i idéskedet, råder Tella.

Råd 2: Ta hjälp av vuxna och företagarutbildningar för unga

Man måste inte traska längs med företagandets stig ensam. Föräldrar och bekanta vuxna kan hjälpa till med att hitta en idé och med praktiska saker. I Finland finns det också många företagarkurser för unga som erbjuder information och mentorskap. En av dem är TAT:s program Sommarföretagare som riktas till 17–29-åringar.

– Inom Sommarföretagare-programmet har vi ett nära samarbete med kommunerna. Ansökan till det avgiftsfria programmet öppnas i februari, och man ansöker med en egen företagsidé. Programmet består av företagarkurser, personlig rådgivning och gemensamma evenemang. Dessutom får de unga en sommarföretagarsedel som bekostas av kommunen, berättar Tella.

Tella Krigsman, projektchef för TAT:s program Sommarföretagare, uppmuntrar till att prova på företagande.

För yngre från 13 års ålder är 4H-företagande ett alternativ till sommarjobb. Även Ung
företagsamhet rf
, som Fennia samarbetar med, erbjuder unga i alla åldrar olika utbildningar om företagande och arbetslivet.

Råd 3: Ta reda på om tillstånd och försäkringsärenden på förhand

Med företagande kommer alltid finansiella frågor och andra ärenden som ska skötas. Man kan behöva tillstånd för företagsverksamheten eller till exempel ett hygienpass i livsmedelsbranschen. Det är också bra att informera sig om försäkringar för företagare.

– Det är bra att kontrollera inkomstgränser med skattemyndigheten och kontakta FPA för att få reda på hur inkomster påverkar till exempel studiestödet. När man tar reda på saker på förhand inträffar inga obehagliga överraskningar, påminner Tella.

Råd 4: Välj den bästa formen för sommarföretaget

För unga bestäms företagsformen utifrån ålder och verksamhetens omfattning.

– Men kan driva en småskalig förvärvsverksamhet med skattekort utan att behöva grunda ett företag. Man måste registreras i registret för mervärdesskattskyldiga senast när man under ett år har sålt produkter eller tjänster för 15 000 euro. Inkomstskatt ska dock betalas på all inkomst, konstaterar Tella.

Ett enkelt sätt med låg tröskel att sysselsätta sig själv är lättföretagande. Det kan man göra med eller utan FO-nummer.

– Lättföretagare är i praktiken kunder hos faktureringstjänster. Fördelen är att tjänsteleverantören sköter byråkratin åt dig. Åldersgränsen för lättföretagande är för många tjänster 15 år och det krävs ett godkännande av vårdnadshavaren, säger hon.

Om den unga tror att hen även efter sommaren kommer att tjäna en månatlig inkomst, är ett firmanamn eller aktiebolag möjliga alternativ. En person som fyllt 15 år kan grunda dessa med vårdnadshavarens tillstånd.

Vändpunkter i arbetslivet sänker tröskeln till företagande

Enligt Tella Krigsman står de unga inför helt nya möjligheter i framtiden, eftersom ett föränderligt arbetsliv sänker tröskeln till företagande.

– Gränserna mellan avlönat arbete och företagande håller på att suddas ut, när allt fler försörjer sig själva antingen delvis eller fullständigt som frilansare eller företagare. I framtiden kanske förvärvsinkomsterna erhålls från många olika håll i stället för från en arbetsgivare, konstaterar Tella.

Intervju med Ung företagsamhet-ambassadören Eerika Nissilä

Abiturienten Eerika Nissilä grundade sommaren 2019 ett musikcafé tillsammans med sina systrar i Varkaus.

Systrarna Eliina, Meeri och Eerika Nissilä grundade tillsammans musikcaféet Musiikkikahvila Kukkakeidas.

Hur fick allt sin början?

Grannens pappa hoppades att någon skulle ta över hans café och vi hoppade på idén. Till
en början drevs verksamheten på grannens gårdsplan. Vi deltog först i programmet Ung företagare, men redan i slutet av sommaren skaffade vi ett firmanamn. Efter tre år ändrades företagsformen till aktiebolag och nu sysselsätter vi även andra unga.

Varför lönar det sig att starta företag även som ung?

Sommarföretagandet ger förutsättningar för att gå hur långt som helst! Jag har lärt mig otroligt mycket och fått göra saker, som många i min ålder aldrig har fått prova på. Sommarcaféet har varit en trygg inlärningsmiljö för företagandet och jag har inte varit rädd för att misslyckas. Jag har tidigare haft ett avlönat arbete, men ett eget företag kändes som ett stort äventyr.

Vad kräver företagandet av unga?

Det krävs mod, flit och envishet för att grunda ett företag. Man måste också acceptera att allt inte lyckas på en gång och att man inte kan allt. I början bakade vi i vårt hemmakök med svetten i pannan till sent in på natten och konstaterade att det här tjänar ingenting till. Mamma hejade på oss, och nu har vi fått till vettiga processer.

Unga företagare bör bygga upp ett bra nätverk omkring sig. Vi har alltid haft någon som kan ge råd och hjälpa. Alla tillstånds- och finansiella ärenden ska redas ut noggrant. Sedan ska man bara testa på, för det är så man lär sig en sak åt gången.

Vad har du fått ut av företagandet?

En företagarattityd och en viss passion för affärsverksamhet har fastnat. Jag har utvecklats mycket och gått många utbildningar. Jag grundade sommarcaféet tillsammans med mina systrar och även om vi ibland har vridit och vänt på saker, har vi alltid gått i samma riktning. Det är fint att vi kan sysselsätta också andra unga och ge dem ansvar för saker. Förra sommaren sysselsatte sommarcaféet Musiikkikahvila Kukkakeidas ungefär 15 deltidsanställda.

Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan bli företagare eller arbeta med personalledning. Jag blir student i år och vid sidan av studierna kommer jag kanske att prova på även annat företagande. Vad jag än kommer att göra, tror jag att lärdomen från sommarföretagandet kommer att hjälpa mig i framtiden!

Tal del av Ung företagsamhet rf

Lue lisää

Försäkringar för företagareFöretagandeFörsäkringar för företagArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor