Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Kesätyön voi keksiä myös itse – kiinnostaisiko kesäyrittäjyys?

Kesätyön voi keksiä myös itse – kiinnostaisiko kesäyrittäjyys?

1.2.2022

Kesätyön hakeminen on kuumimmillaan tammikuusta maaliskuuhun. Osalle nuorista eivät työpaikkojen ovet avaudu, mutta kesätyön voi luoda myös itse. Yrittäjämäinen asenne avaa tulevaisuudessa monia polkuja.

Moni nuori haluaisi ansaita kesällä omaa rahaa ja kerätä arvokasta työkokemusta. Jos työpaikan saanti on kiven alla, voi testata itsensä työllistämistä ja kesäyrittäjyyttä. Yrittäjyys opettaa nuorille taitoja, joista on hyötyä työelämässä ja elämässä muutenkin.

–Yrittäjyys kartuttaa muun muassa oma-aloitteisuutta, ongelmanratkaisukykyä, yhteistyötaitoja ja rohkeutta. Kesäyrittäjyys madaltaa kynnystä yrittäjyyteen, ja nuori voi jopa innostua yrittäjyydestä niin, että haluaa jatkaa sitä myös kesän jälkeen, toteaa TATin Kesäyrittäjä-ohjelman projektipäällikkö Tella Krigsman.

Vanhemmilla on tärkeä rooli nuorten kannustamisessa ja rohkaisemisessa.

– Kesäyrittäjyyttä ei kannata ajatella liian kapeasti. Nuoren oppimisen kannalta keskeisintä ei ole se, päätyykö lopulta yrittäjäksi. TATin Kesäyrittäjä-ohjelmassa esimerkiksi laaditaan liiketoimintasuunnitelma ja jo siitä oppii paljon, Tella muistuttaa.

Neuvo 1: Mieti missä olet hyvä ja mitä tarvitaan

Yritysidea kannattaa rakentaa omien kiinnostusten ja osaamisen ympärille. Nuoret ovat luovia ja keksivät ideoita kokkauskursseista käsitöihin ja valokuvauksesta vesijumppaan.

– Siitä mistä pitää, siitä innostuu. On hyvä havainnoida omaa ympäristöään, ja miettiä millaisiin haasteisiin voisi tuoda ratkaisuja. Seuraamalla esimerkiksi itseä kiinnostavia keskusteluja ja sosiaalisen median ryhmiä saa arvokasta tietoa ideointivaiheeseen, Tella neuvoo.

Neuvo 2: Ota avuksi aikuiset ja nuorten yrittäjäkoulutukset

Yrittäjyyden polkua ei tarvitse tarpoa yksin. Vanhemmat ja tutut aikuiset voivat auttaa idean löytymisessä ja käytännön asioissa. Suomessa on myös monia nuorten yrittäjyyskursseja, jotka tarjoavat tietoa ja mentoreita. Yksi niistä on TATin Kesäyrittäjä-ohjelma, joka on suunnattu 17–29-vuotiaille.

– Kesäyrittäjä-ohjelmassa tehdään tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa. Haku maksuttomaan ohjelmaan aukeaa helmikuussa, ja mukaan haetaan omalla yritysidealla. Ohjelma koostuu yrittäjyyskurssista, henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä yhteisistä tapahtumista. Lisäksi nuori saa kunnan kustantaman kesäyrittäjäsetelin, Tella kertoo.

Nuoremmille,13-vuotiaasta ylöspäin, 4H-yrittäminen on yksi kesätyövaihtoehto. Kaikenikäisille nuorille erilaisia yrittäjyyteen ja työelämään liittyviä koulutuksia tarjoaa myös Nuori Yrittäjä ry , jonka kanssa Fennia tekee yhteistyötä.

TATin Kesäyrittäjä-ohjelman projektipäällikkö Tella Krigsman kannustaa kokeilemaan
yrittäjyyttä.

Neuvo 3: Selvitä lupa- ja vakuutusasiat etukäteen

Yrittäjyyteen liittyy aina raha sekä erilaisia hoidettavia asioita. Yritystoiminnassa saatetaan tarvita lupia tai esimerkiksi elintarvikealalla hygieniapassia. Myös yrittäjien vakuutuksiin on hyvä tutustua.

– Tulorajat on hyvä tarkistaa verottajalta ja olla yhteydessä Kelaan, jotta tietää miten tulot vaikuttavat esimerkiksi opintotukiin. Kun ottaa etukäteen asioista selvää, ei tule ikäviä yllätyksiä, Tella muistuttaa.

Neuvo 4: Valitse kesäyrittäjyyteen sopivin muoto

Nuorelle yrittäjyyden sopivimman muodon määrää ikä ja toiminnan laajuus.

– Pienimuotoista tulonhankkimistoimintaa voi tehdä verokortilla ilman, että perustaa yritystä. Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin tulee liittyä viimeistään kun vuoden aikana myy tuotteitaan tai palveluitaan 15 000 eurolla. Tuloveroa on kuitenkin maksettava kaikesta tulosta, toteaa Tella.

Helppo matalan kynnyksen tapa työllistää itsensä on kevytyrittäjyys. Siihen voi ryhtyä Y-tunnuksen kanssa tai ilman Y-tunnusta.

– Kevytyrittäjät ovat käytännössä laskutuspalvelujen asiakkaita. Hyötynä on, että palveluntarjoaja hoitaa byrokratiaa puolestasi. Kevytyrittäjyyden ikäraja on monissa palveluissa 15 vuotta ja siihen tarvitaan huoltajan suostumus, hän sanoo.

Mikäli nuori uskoo tienaavansa myös kesän jälkeen kuukausittaista tuloa, ovat toiminimiyrittäjyys tai osakeyhtiö punnittavia vaihtoehtoja. Ne voi 15 vuotta täyttänyt perustaa huoltajan luvalla.

Työelämän murros madaltaa yrittäjyyden kynnystä

Tella Krigsmanin mukaan nuoret ovat aivan uusien tulevaisuuden mahdollisuuksien äärellä, koska muuttuva työelämä madaltaa kynnystä yrittäjyydelle.

– Raja-aidat palkkatyön ja yrittäjyyden välillä ovat kaatumassa, kun yhä useampi elättää itsensä joko osin tai kokonaan freelancerina tai yrittäjänä. Kenties tulevaisuudessa ansiotulot kertyvät monesta eri purosta yhden työnantajan sijaan, Tella toteaa.

Haastattelussa Nuori Yrittäjyys -lähettiläs Eerika Nissilä

Abiturientti Eerika Nissilä perusti kesällä 2019 siskojensa kanssa musiikkikahvilan Varkauteen.

Siskokset Eliina, Meeri ja Eerika Nissilä perustivat yhdessä Musiikkikahvila Kukkakeitaan.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Naapurin pappa toivoi kahvilalle jatkajaa ja me tartuimme ideaan. Aluksi toimintaa pyöritettiin naapurin pihapiirissä. Olimme ensin mukana Nuori Yrittäjä -ohjelmassa, mutta jo kesän lopussa perustimme toiminimen. Kolmantena vuonna yritysmuoto muuttui osakeyhtiöksi ja nyt työllistämme muitakin nuoria.

Miksi yrittäjyys kannattaa nuorenakin?

Kesäyrittäjyys antaa eväitä vaikka mihin! Olen oppinut mielettömän paljon ja päässyt tekemään asioita, joita ei moni minun ikäiseni ole päässyt kokemaan. Kesäkahvila on ollut turvallinen oppimisympäristö yrittäjyyteen enkä ole pelännyt epäonnistumista. Olen ollut aiemmin palkkatöissä, mutta oma yritys tuntui kuin suurelta seikkailulta.

Mitä yrittäjyys nuorelta vaatii?

Yrityksen perustaminen vaatii rohkeutta, ahkeruutta ja sitkeyttä. Pitää myös hyväksyä, että kaikki ei onnistu heti ja kaikkea ei osaa. Leivoimme aluksi kotikeittiössämme hiki hatussa yömyöhään, ja ajattelin, että eihän tässä ole mitään järkeä. Äiti tsemppasi meitä, ja olemme saaneet nyt järkevöitettyä prosesseja.

Nuoren yrittäjän kannattaa rakentaa hyvä verkosto ympärilleen. Meillä on ollut aina joku, joka osaa neuvoa ja auttaa. Kaikki lupa- ja raha-asiat tulee selvittää tarkasti. Sitten kannattaa lähteä vain tekemään, sillä siinä sitä oppii asia kerrallaan.

Mitä yrittäjyys on antanut?

Yrittäjämäinen asenne ja tietynlainen palo liiketoimintaan on tarttunut. Olen kehittynyt paljon ja käynyt monia koulutuksia. Perustimme kesäkahvilan yhdessä siskojeni kanssa ja vaikka välillä olemme vääntäneet asioista, suunta on ollut aina sama. On hienoa, että pystymme työllistämään myös muita nuoria ja antamaan heille vastuuta asioista. Viime kesänä Musiikkikahvila Kukkakeidas työllisti noin 15 osa-aikaista työntekijää.

Toivon, että voisin joskus tulevaisuudessa toimia yrittäjänä tai työskennellä henkilöstöjohtamisen parissa. Kirjoitan ylioppilaaksi tänä vuonna ja opiskelujen ohella kokeilen ehkä muutakin yrittäjyyttä. Mitä tahansa teenkin, uskon, että kesäyrittäjyyden opit auttavat tulevaisuudessa!

Tutustu Nuori Yrittäjä ry -toimintaan

Lue lisää

Yrittäjän vakuutuksetYrittäjyysYrityksen vakuutuksetArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet