Livförsäkring tryggar dina närmaste
24.10.2019
Det är svårt att tala om döden, men klokt att förbereda sig för den.
45-årig sportig man. Lite känningar i bröstet, men inget oroväckande. En vanlig morgon lekte han med barnen och var plötsligt död. Dödsorsak: hjärtmuskelinflammation.
Det är något man inte skulle önska någon, men sådant händer. Man kan inte kontrollera livet och ännu mindre döden. Men man kan förbereda sig för döden, så att tiden när sorgen är som störst inte bryter ner familjens ekonomi.
En livförsäkring tryggar de närmaste, sammanfattar Kati Ranta, jurist på Fennia Liv.
– Om du har nära anhöriga är det bra att tänka på hur de klarar sig om något skulle hända dig. Det är sällan någon av oss har så stor egendom att den räcker.
Vid dödsfall betalas en överenskommen ersättning, till exempel 100 000 euro, ut från livförsäkringen till en bestämd förmånstagare.
Lagstadgat räcker sällan
Alla kan behöva en livförsäkring, eftersom den lagstadgade grundtryggheten, till skillnad från den allmänna uppfattningen, inte är särskilt omfattande. Ersättningsbeloppen till exempel i grupplivförsäkringar som tecknas av arbetsgivaren är rätt små, och alla efterlevande makar har inte rätt till efterlevandepension.
– I snitt är en efterlevandepension inte särskilt stor, så till exempel för bolånet behövs annat skydd. De anhöriga kan också betala arvsskatten med livförsäkringsersättningen.
Livförsäkringen kan vara särskilt viktig för företagare. En företagare som avlider kan utöver bolån lämna skulder i företaget efter sig, om han eller hon har ställt personlig egendom som säkerhet för lån eller gett borgen.
Arbetstagare kan försäkras
I ett företag med flera ägare kan företagaren se till att ägandet blir kvar i bekanta händer genom att styra livförsäkringsersättningen eller en del av den till företaget. Vid dödsfall kan ägarna lösa in den avlidnas andel med ersättningen.
En företagare kan också teckna en livförsäkring för en nyckelperson i företaget. Det kan i händelse av dödsfall trygga kontinuiteten i företagets verksamhet under den tid man gör en nyrekrytering.
Livförsäkring kan tecknas också för hela personalen eller för en grupp på minst två personer. Då är premien förmånligare än för individuella försäkringar. Försäkringar för personalen kan vara en konkurrensfördel vid rekrytering.
– Försäkringspremierna är i regel avdragsgilla i företagets beskattning. En försäkringsförmån som har tecknats för en ägarföretagare eller arbetstagare räknas i princip inte heller som lön, så man behöver inte betala lönebikostnader för den, konstaterar Ranta.
”Det lönar sig att tala modigt”
Till livförsäkringen kan man också ansluta skydd mot bestående arbetsoförmåga och skydd vid allvarlig sjukdom. Från skyddet mot bestående arbetsoförmåga betalas en överenskommen engångsersättning ut om den försäkrade blir bestående arbetsoförmögen. Skyddet vid allvarlig sjukdom tryggar däremot utkomsten om den försäkrade insjuknar allvarligt.
– Om du har egendom, men inga anhöriga eller personer i din vårdnad, är en livförsäkring kanske inte nödvändig, men skydd mot bestående arbetsoförmåga eller skydd vid allvarlig sjukdom kan vara lämpliga. Också personer som har familj behöver dessa, påminner Kati Ranta.
Ungefär en tredjedel av alla finländare har en livförsäkring. De försäkrade kunde vara större till antalet, men som vi vet är döden ett svårt ämne också för dem som erbjuder försäkringar. Framför allt för unga kan det vara ett svårt ämne att ta upp med äldre personer.
Men Ranta vet också om säljare som erbjuder alla en livförsäkring.
– De tänker att då har de lyft fram frågan. Men jag har också hört berättas att livförsäkring inte har erbjudits eller att kunden inte har tecknat försäkringen och sedan fått en allvarlig diagnos. Då är det sannolikt att försäkringen inte längre beviljas. Jag tycker det är ansvarsfullt omsorgstagande att tala om livförsäkringar.
Företagare, läs mer om försäkringar för dig eller dina arbetstagare >
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela