Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Framtidens stjärnor Nette Kiviranta

Fennia x Framtidens stjärnor: Resiliens är den alpina paraskidåkaren Nettes trumfkort

9.1.2023

Fennia stöder de ungas paralympiagrupp, det vill säga Framtidens stjärnor. I den här artikeln har vi skildrat unga idrottares berättelser och bekantat oss med deras framtidsmål. Nette Kiviranta, alpin paraskidåkare, avslutar 2022 års artikelserie.

Esbobon Nette Kiviranta var tre år när hennes föräldrar ställde henne på skidor för första gången. Därefter har snöbacken varit en viktig plats för Nette och där har hon tillbringat tid med både familjen och vännerna.

– Jag var kring sju år när jag tävlade för första gången. Då hade jag ännu ingen funktionsnedsättning. Jag avancerade nivå för nivå och säsongen 2017–2018 började jag i vuxenserien, berättar Nette och fortsätter:

– Våren 2018, som 16-åring, deltog jag i finska mästerskapen i slalom i Tahko och åkte hem FM-brons för juniorer. Efter Tahko körde vi mot Levi och finska mästerskapen i storslalom. På vägen krockade vi med en mötande bil. I frontalkrocken avled två personer, två klarade sig utan skador och jag blev förlamad i benen.

Efter olyckan följde en fyra månader lång rehabiliteringsperiod, men Nette fick inte tillbaka funktionsförmågan i benen.

Tillbaka i backen med stöd av närstående och kärleken till grenen

Ett halvår efter krocken föreslog Nettes far att hon skulle prova en sittkälke som används inom alpin paraskidåkning. Under kälken finns en skida och två stavar används för balansera åkningen.

– Till en början var jag motvillig. Jag tänkte att kälkåkning var för extremt för mig. Till slut övertalade familjen och vännerna mig. Plötsligt kändes kälken helt naturlig – det var roligt att åka skidor igen, fastän sittande den här gången.

Direkt efter första försöket beställdes en egen kälke till Nette. Kärleken till grenen och viljan att återigen tillbringa tid i backen fick henne att träna ihärdigt.

– Jag ville utmana mig själv och testa gränserna. Jag ville också tillämpa alla färdigheter som jag hade sedan tidigare.

I alpin paraskidåkning klassificeras tävlingsdeltagarna i klasser för stående, synskadade och sittande skidåkare. Det tog ett par år att få in känslan och i november 2021 fick Nette kälkklassificeringen LW11. I och med det deltog hon i den första tävlingen. Nette placerade sig på andra plats, varpå hon fick tips om att delta i världsmästerskapen. I januari 2022 åkte Nette hem VM-silver i slalom.

Paraidrotten medförde förändringar i tänkesättet

Nette berättar att hon blir motiverad av att utveckla sig själv och att hon med sin eget agerande kan öka medvetenheten om paraidrott och inspirera andra.

– Även om jag som 16-åring blev skadad i en situation som jag inte kunde påverka, har jag tagit kontrollen och visat för mig själv och andra att jag fortfarande kan göra många saker. Jag har även deltagit i Paralympiska kommitténs evenemang där jag berättat om paraidrott för barn. Det är motiverande att bredda perspektiven och svara på barnens frågor!

Vid sidan av tävlingsidrotten studerar Nette ekonomi på universitetet. Hon upplever att idrottskarriären ger fördelar även i livets övriga delområden.

– Idrott ger möjlighet möta olika människor, bakgrunder och även motgångar. Paraidrotten har möjliggjort sådant som jag inte hade kunnat tänka mig för tio år sedan. Den har utvecklat mig som person och förändrat mitt tänkesätt.

Nette har en tydlig vision om vad som är en idrottares viktigaste egenskap: flexibilitet.

– I alpin skidåkning måste man tåla föränderliga faktorer. Väderförhållandena kan växla snabbt och det finns dagar då den egna kroppen inte ger allt. Och hur tacklar man hälsoproblem? Ibland kan man tävla, ibland inte – situationen förändras hela tiden. Med hjälp av resiliens kan man vända motgångarna till vinster, sammanfattar Nette.

Gruppen ger stöd och viktiga tips

Träningen i gruppen Framtidens stjärnor har stor betydelse för Nette, särskilt med tanke på gemenskapen.

– Jag blev snabbt accepterad av gruppen och fick ett stort stöd från den. Jag skulle ha varit ganska ensam annars, eftersom jag inte längre kunde följa med mina gamla föreningsvänner på läger. Framtidens stjärnor erbjöd den gemenskap som jag saknade.

– På lägren får man höra andras erfarenheter och få tips om hur man bygger upp sin idrottskarriär. Tränarna erbjuder alltid hjälp, vare sig det är fråga om träningstips eller byråkrati. Gruppen har även gett mig ett nytt perspektiv på livet, på människors olikheter och samtidigt på jämlikhet.

Nettes mål inom den närmaste framtiden är att tävla i VM i två grenar: storslalom och slalom.

– Förra säsongen var fortfarande en prövning, även om jag även hade framgång. Den här säsongen vill jag ha mer rutin i träningen. Jag försöker också samla ett team runt mig för att skapa en väg mot de paralympiska spelen 2026.

Alpin paraskidåkning

  • Alpin skidåkning är en vinterparalympisk gren för idrottare med rörelse- och synnedsättning.

  • I grenarna inom alpin skidåkning (slalom, storslalom, Super-G och störtlopp) tävlar personer med rörelse- och synnedsättning på internationell nivå i de paralympiska spelen, VM-tävlingar samt Europacupen och Världscupen. Alpin skidåkning ingår i programmet för de paralympiska vinterspelen i Milano-Cortina i februari 2026.

  • I alpin skidåkning har idrottarna klassificerats i 15 olika klasser efter typ av funktionsnedsättning: stående LW1-9, sittande LW10-12 och synskadade B1-3. Siffrorna i klasserna ger information om skadans art, det vill säga ju lägre siffra, desto svårare skada. Nette Kiviranta tävlar i klassen LW11.

  • Den första världscuptävlingen i alpin paraskidåkning säsongen 2022–2023 arrangerades 8–11 december i St. Moritz i Schweiz. Nette Kiviranta tog tredje plats i storslalom och andra plats i den första slalomtävlingen.

Fennia stöder de framtida stjärnornas resa

Till de ungas paralympiagrupp 2022, det vill säga Framtidens stjärnor, har 24 lovande idrottare valts ut från totalt 12 olika paraidrottsgrenar. Under året deltar idrottarna i fyra läger i Pajulahti idrottscenter, som är Finlands officiella Paralympic Training Center. Via gruppen är vägen öppen ända fram till Finlands paralympialag.

Den paralympiska kommittén och Fennia har samarbetat med paraidrottarnas försäkringar sedan 2019, och 2022 är Fennia med och stöder de framtida stjärnornas resa. För Fennia är det viktigt att heja på de unga idrottarna på deras resa mot egna topprestationer, varthän resan leder. De unga har framtiden framför sig och Fennia anser att det inte finns bara en möjlig framtid, utan många framtida möjligheter.

Lue lisää

Framtidens FenniaSamarbetspartnerArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor