Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Henri Kössö

Fennia x Framtidens stjärnor: Laget får rullstolsbasketspelaren Henri att ge allt på planen

15.9.2022

För Henri Kössö är basketens mest givande stunder när laget vinner över en utmanande motståndare – gratisvinster känns inte lika bra. Han tycker att det är viktigt att framgångar upplevs tillsammans som ett lag, och att laget gör en gemensam insats.

Henri Kössö sysslar med många sportgrenar, allt från skidning och rullstolsbadminton till friidrott och simning. Hans främsta gren är dock rullstolsbasket som han började med som nioåring. För det tackar han sin lärare som tog med sig sportrullstolar till Henris klass för eleverna att testa. Henris intresse för grenen väcktes redan vid första provåkningen. Med årens gång har hobbyn övergått i en målinriktad tävlingsidrott och 17-åriga Henri deltar nu i Framtidens stjärnor, dvs. de ungas paralympiagrupp.

Henri berättar att basketen framför allt har lärt honom tålamod.

– I början förstod jag inte hur mycket tid som krävs för att utveckla mina förmågor och klara mig bra i en match. Basketåren har lärt honom att det krävs arbete och uthållighet för finslipa det egna spelet, konstaterar Henri.

Basketboll är ett tätt samarbete

Rullstolsbasket är ett fartfyllt och taktiskt lagspel som kräver full kontroll av rullstolen och en förmåga att hantera bollen. Också teamwork är ett trumfkort.

– I basket handlar det främst om laget och att spela tillsammans. Just därför är det rätt gren för mig. Laget är också en motivationskälla för mig. När jag vet att mina lagkompisar gör sitt bästa, vill jag också ge mitt allt.

Henri spelar i basketklubben Tapiolan Honka och hans lag består för tillfället av nio spelare. Laget har till stor del förblivit det samma från år till år.

– Vi har en mycket bra stämning i vårt lag. Vi kan stöda och hjälpa varandra i allt, både på träningen och under matcher. Vi känner varandra bra eftersom vi har spelat tillsammans i så många år, säger Henri.

Det mest givande är att övervinna utmaningar tillsammans

I rullstolsbasket spelar fem spelare samtidigt på planen, de andra sitter i byte. Laget har inga bestämda spelplatser, utan varje spelare måste behärska olika platser och situationer.

– Det är utmanande i den här grenen. Det hjälper inte att ha en stjärnkastare, utan hela laget måste hålla en hög nivå. Vem som helst kan få chansen att kasta bollen under en match, så därför måste alla öva på det lika ihärdigt.

Enligt Henri är det mest givande med basket lagets gemensamma framgångar. Särskilt de som laget har behövt jobba extra hårt för.

– Den bästa känslan är när vi har gett allt vi har och vinner över en stark motståndare genom att spela bra. Gratisvinster känns inte lika bra.

Ihärdigt mot framtidens målsättningar

Henri är med i Framtidens stjärnor redan för tredje året. Han har fått många nya kompisar i gruppen. De står igen inför nästa gemensamma läger, och Henri känner sig förväntansfull.

– Vi får inte veta på förhand exakt vilka övningar vi kommer att koncentrera oss på under lägret. Det är alltid intressant att se vad som står på programmet. Tränarna hittar ofta på något nytt inför varje läger. För tillfället fokuserar jag själv på styrkeegenskaper, och dem skulle jag vilja fokusera på även under nästa läger, berättar Henri.

Den framtida stjärnan berättar att hans största mål är att spela på en internationell nivå.

– Mitt etappmål är att efter gymnasiet åka till USA för att studera och samtidigt spela basket i universitetsligan. Jag försöker göra val som är vettiga för min framtida idrottskarriär.

När idrottskarriären i något skede övergår i något annat hoppas Henri att det blir inom IT-branschen. Just det skulle han vilja studera på universitetet och han tror att han kan hitta ett trevligt jobb inom branschen.

– Jag märker att det är möjligt att uppnå framtida mål med systematisk träning och målmedvetenhet. Det har varit min stil hittills och det tänker jag fortsätta med, avslutar Henri.

Rullstolsbasket

  • Rullstolsbasket är en sommarparalympisk gren för idrottare med en rörelsenedsättning. I världen är rullstolsbasket en av de populäraste sportgrenarna för personer med rörelsenedsättning.

  • På internationell nivå tävlar man i rullstolsbasket i VM- och EM-tävlingar utöver de paralympiska spelen. I Finland spelas grenen för tillfället på FM-nivå.

  • I rullstolsbasket används en sportrullstol som är särskilt utformad för rullstolsbasket. Rullstolarna skräddarsys för varje spelare så att sittställningen, balansen och rörligheten är optimala.

  • Fem spelare från ett lag befinner sig på planen samtidigt. Matcherna spelas i fyra 10 minuters perioder. Reglerna är förutom ett par anpassningar nästan samma som i basketboll.

Fennia stöder de framtida stjärnornas resa

Till de ungas paralympiagrupp 2022, det vill säga Framtidens stjärnor, har 24 lovande idrottare valts ut från totalt 12 olika paraidrottsgrenar. Under året deltar idrottarna i fyra läger i Pajulahti idrottscenter, som är Finlands officiella Paralympic Training Center. Via gruppen är vägen öppen ända fram till Finlands paralympialag.

Den paralympiska kommittén och Fennia har samarbetat med paraidrottarnas försäkringar sedan 2019, och 2022 är Fennia med och stöder de framtida stjärnornas resa. För Fennia är det viktigt att heja på de unga idrottarna på deras resa mot egna topprestationer, varthän resan leder. De unga har framtiden framför sig och Fennia anser att det inte finns bara en möjlig framtid, utan många framtida möjligheter.

Foto: Juhani Järvenpää

Lue lisää

Framtidens FenniaSamarbetspartnerArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor