Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Sini Paukkeri

Fennia x Framtidens stjärnor: Sini rullar mot sina mål med passionen som drivkraft

1.3.2022

Fennia har inlett ett samarbete med de ungas paralympiagrupp (Nuorten paralympiaryhmä), dvs. Framtidens stjärnor. Vi på Fennia är mycket glada över samarbetet och vill lära känna de unga idrottarnas vardag och framtidsdrömmar. Vår artikelserie Framtidens stjärnor inleds med rullstolsåkaren Sini Paukkeri.

Som barn såg Sini Paukkeri på TV hur rullstolsåkarna susade fram längs banan med en väldans fart under de paralympiska spelen. Hon bestämde sig för att en dag själv vara med och tävla.

– Som barn åkte jag ofta på ridläger, men sommaren 2014 hittade jag inget lämpligt läger. Då föreslog min mamma att jag skulle åka till Pajulahti på läger, där jag skulle få prova på många olika grenar. De ungas paralympiagrupp var samtidigt på träningsläger i Pajulahti och jag fick prova på rullstolsåkning tillsammans med idrottarna i gruppen. Jag tyckte genast om grenen, berättar Sini som nu är 20 år.

Efter lägret fick Sini en tävlingsrullstol och kunde genast börja träna. Bara några veckor senare deltog hon i Finska mästerskapen. I samband med tävlingarna fick hon bra träningstips, nya kontakter och slutligen även en egen tränare.

Rullstolsåkningen har lett till att Sini, som är hemma från Norra Österbotten, har fattat stora beslut i livet. 2017 flyttade Sini till huvudstadsregionen för att studera på ett idrottsgymnasium.

– Idrotten har gett mig otroligt mycket. Utan rullstolsåkningen hade jag knappast flyttat så långt hemifrån. Jag har hittat en egen gemenskap och fått nya vänner från Finland och hela världen. Idrotten har även format min identitet – rullstolsåkningen har gjort mig till den jag är idag, berättar Sini.

Segerviljan är idrottarens främsta framgångsfaktor

I grenen rullstolsåkning används en måttbeställd rullstol med tre hjul. Tävlingsdistanserna sträcker sig från 100 meter till ett maraton. För tillfället tränar Sini inför en sträcka på 400
meter.

– Det här är första säsongen som jag satsar på en längre sträcka. Min tränare frågade mig förra sommaren om jag är helt säker på beslutet, eftersom det är jättetungt och fysiskt ansträngande att träna inför 400 meter. Jag njuter dock av den hårda träningen för den leder till utveckling.

Sinis främsta målsättning för den närmaste framtiden är att få en plats i de paralympiska spelen 2024. Hon anser att det är möjligt, men utmanande – också på grund av det komplicerade uttagningssystemet.

– Mitt mål för den här säsongen var ursprungligen att underskrida VM-gränserna, men så sköts VM-tävlingarna upp till nästa år. Nu är mitt mål att få en bra tävlingssäsong och förbättra mina egna tider på olika distanser.

Sini Paukkeri

Inom tävlingsidrott handlar det enligt Sini i slutspelen om passion.

Sini motiveras av att överträffa sig själv och känslan av att träningen ger resultat. En ännu viktigare drivkraft är den inre tävlingsinstinkten.

– Utan segervilja kan en tävlingsidrottare inte nå tillräckligt höga prestationer. Jag älskar att tävla och känslan av att vinna: när jag återigen är bättre än en medtävlare och kommer ett steg närmare världens bästa rullstolsåkare.

Kärleken till grenen och stödnätverket hjälper när hinder uppstår längs vägen

Inom tävlingsidrott handlar det enligt Sini i slutspelen om passion. När man har ett starkt känsloband till en gren kan man inte ge upp idrotten, även om man ibland skulle vilja.

– Jag hade många svårigheter 2019–2020, eftersom träningsförhållandet med min förra tränare plötsligt upphörde och jag inte hittade någon ny. Trots den dystra känslan fortsatte jag att träna, för jag kunde helt enkelt inte sluta. Rullstolsåkning är en livsstil för mig och passionen vinner över utmaningarna.

I svåra tider hjälper även stödet från personer i Sinis omgivning. Sini har varit med i de ungas paralympiagrupp redan i flera år och gruppen är en viktig stöttepelare för henne. Under tiden när jag inte hade någon egen tränare uppmuntrade gruppen mig att fortsätta sträva framåt.

– Även om det var svårt för mig fanns gruppen vid min sida och trodde på mig och min förmåga. Gruppen hjälpte mig att inse att allt är möjligt. Senvåren 2020 hittade jag en ny tränare och min karriär tog fart igen.

Drömmen om en idrottsfylld framtid

Sini hoppas att hon kan göra idrotten till ett långsiktigt yrke för sig. En idrottskarriär utvecklar förmågor som man har nytta av också i många andra sammanhang. Uthållighet, målmedvetenhet och samarbetsförmåga behöver man oavsett yrke.

Var ser sig Sini om 10 år?

– Jag tränar inför de paralympiska spelen 2032 och har nått en punkt, där jag kan ge allt jag har och vara en idrottare till 100 procent. Trots det kunde jag även ha något annat vid sidan om. Det skulle vara fint om jag någon gång hade ett eget företag, där jag skulle ha nytta av min idrottskarriär. Livet skulle vara i balans och jag skulle njuta av vad jag gör – vad det än är, avslutar Sini.

Rullstolsåkning

  • Rullstolsåkning är en av friidrottsgrenarna i de paralympiska spelen och en av världens mest uppmärksammade paraidrottsgrenar. Rullstolsåkning har varit en gren i de paralympiska spelen ända sedan de första tävlingarna 1960.

  • De mest kända finska rullstolsåkarna är Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja och Toni Piispanen som har tagit hem många mästerskapsmedaljer. Leo-Pekka innehar världsrekordet i rullstolsåkning på sträckan 100 meter i tävlingsklass T54.

  • I rullstolsåkning tävlas det i olika distanser: 100, 200, 400, 800, 1 500, 5 000 och 10 000 meter samt maraton. Tävlingsidrottarna använder en måttbeställd rullstol med tre hjul.

  • Idrottarna i rullstolsåkning delas in i fyra olika handikappsklasser: T51–T54. Sini Paukkeri tävlar i klass T54, i vilken idrottare med lindrigare handikapp tävlar. Klassificeringen kan till exempel betyda att överkroppen fungerar normalt, men inte den nedre extremiteten.

Fennia stöder de framtida stjärnornas resa

Till de ungas paralympiagrupp 2022, dvs. Framtidens stjärnor, har 24 lovande idrottare valts ut från totalt 12 olika paraidrottsgrenar. Under året deltar idrottarna i fyra läger i Pajulahti idrottscenter, som är Finlands officiella Paralympic Training Center. Via gruppen är vägen öppen ända fram till Finlands paralympialag.

Den paralympiska kommittén och Fennia har samarbetat med paraidrottarnas försäkringar sedan 2019, och 2022 är Fennia med och stöder de framtida stjärnornas resa. För Fennia är det viktigt att heja på de unga idrottarna på deras resa mot egna topprestationer, varthän resan leder. De unga har framtiden framför sig och Fennia anser att det inte finns bara en möjlig framtid, utan många framtida möjligheter.

Läs mer om de ungas paralympiagrupp (på finska)

Lue lisää

SamarbetspartnerFramtidens FenniaArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor