Fennia x Framtidens stjärnor: Motivation, familj och uthållighet driver målbollsspelaren Aino framåt i den lovande idrottskarriären
20.3.2023
Fennia stöder gruppen Framtidens stjärnor för lovande unga paraidrottare. I vår artikelserie går vi in på idrottares berättelser och framtidsmål. I början av 2023 lär vi känna den 17-åriga målbollsspelaren Aino Jaakkola som precis valts till gruppen.
Aino Jaakkola från Esbo dök upp på målbollsplanen för synskadade idrottare i början av 2022. Det första löftet som i år valts till Finlands Paralympiska Kommittés grupp Framtidens stjärnor har därefter redan kommit med i damernas landslag, samtidigt som hon har blivit en del av en ur finländsk synvinkel mycket intressant målbollperiod.
Finland har tidigare vunnit hela tre paralympiska guld i sin framgångsgren – damer 1992 samt herrar 1996 och 2012. Från och med slutet av 2010-talet har man dock varit tvungen att ibland hämta fart från B-serienivån. I fjol gjorde både damerna och herrarna en återkomst till A-serien i EM-tävlingarna.
När den nya boomen för grenen avtog hade Aino Jaakkolas spelkarriär startat runt hörnet i omvänd ordning i förhållande till den traditionella framgångsmodellen. Efter bara ett halvårs träning togs hon som 16-åring in i Finlands ungdomslag för att spela i European Para Youth Games, det vill säga EPYG.
Jaakkola hade visat potential och gjorde därför sin debut direkt på internationell nivå i den inledande serien i EPYG-matchen mot Israel, utan att ha deltagit i en enda turnering på inhemsk serienivå. Finland, som tävlade med mixat lag i EPYG-serien för herrar, nådde till kvartsfinal och Aino kunde också göra sitt första internationella mål i matchen mot Storbritannien.
– När FM-turneringarna sedan började var jag inte alls lika nervös, säger Aino, och erkänner att hon som nykomling däremot var nervös vid spelstarten av EPYG.
Efter stödperioden till klubblaget
Aino, som varit med i idrottsklubbar sedan barndomen och bara för några år sedan hade friidrott som sin främsta gren, inspirerades av det taktiska bollspelet i slutet av 2021 under stödperioden för synskadade ungdomar i Jyväskylä.
Målboll som gren hade redan hunnit bli bekant för Aino, men intresset väcktes på ett nytt sätt då jämnåriga målbollsspelaren Eemi Utriainen, som varit med i Framtidens stjärnor redan i flera år, hamnade i samma stödperiod.
– Som synskadad har stödperioderna också i övrigt varit av stor betydelse när det gäller att bekanta sig med olika grenar. När man i den miljön träffar människor som redan har en viss hobby, blir man lätt intresserad av grenen genom dem och börjar testa den som en hobby även i vardagen, berättar Aino.
Strax efter stödperioden började Aino, efter Utriainens övertalning, spela i Vandaklubben Aisti Sport och ingick i början i Aisti Open-laget som spelade i den öppna FM-serien. Nu har Aisti Inclusion blivit hennes lag.
Alla spelare på samma nivå när det gäller funktionsförmåga
Även om målboll på internationell nivå bara spelas av synskadade idrottare, och det är fråga om just en gren som är avsedd för dem, kan lagen i de inhemska serierna inte bara omfatta blinda och som i Ainos fall synsvaga personer, utan även spelare med full syn.
Det som Aino tycker är bra med målboll är att alla är på samma nivå vad gäller synen: ingen ser någonting eftersom spelarnas ögon täcks med ogenomskinliga spelglasögon.
I målboll observeras rörelserna av en boll med bjällror med hjälp av hörseln, och kommunikationen mellan de tre lagkamraterna på planen är avgörande.
Lagandan på topp i den efterlängtade FM-turneringen för damer
Snart efter sin internationella start fick Aino även spela i den för inhemska idrottshistorien viktiga FM-turneringen för endast damer.
I Finland har man sedan 1995 bara spelat FM-serien i turneringsform för herrar och dessutom en öppen FM-serie där damer hittills har spelat med herrar i mixat lag.
Förra hösten arrangerades dock damernas egen FM-turnering. Turneringen arrangerades för första gången på 27 år, nu när antalet inhemska damspelare gradvis hade börjat återhämta sig från sekelskiftets nedgång.
Damspelarna från Aisti Open, som Aino representerar, började tävla i damernas turnering som ett separat lag. Totalt deltog fem damlag i turneringen i Esbo och stämningen var på topp.
– Det var fantastiskt att få spela med damer mot andra damer – en fin upplevelse. Samstämmigheten var till och med starkare än vanligt i klubblaget, säger Aino, och menar vidare att det egna klubblaget och tränarna samtidigt är viktiga.
Utrymme för idrottarens liv
Aino, som började studera till lokalvårdare vid ett yrkesinstitut i början av året, får på fritiden styrka av metallmusik som hon lyssnar mycket på. Hon har också en egen bas som hon för närvarande spelar sporadiskt.
Det närmaste framtidsmålet är att bli färdigutbildad, men samtidigt siktar Aino seriöst på en internationell målbollskarriär. Livet som aktiv idrottare under drygt ett år har redan lärt henne att prioritera.
– Man måste göra plats för träningen i livet och verkligen tänka på sitt eget välbefinnande. Drömmen är att en dag spela i de paralympiska spelen.
Vilka tre egenskaper anser Aino är viktigast i detta skede i jakten på framtida drömmar? Efter blott ett ögonblicks betänketid svarar hon självsäkert:
– motivation, familj och uthållighet. Man ska inte ge upp, oavsett vilka utmaningar man står inför.
Målboll
Målboll är en gren som riktar sig till synskadade idrottare och som spelas på internationell nivå i paralympiska spelen, VM- och EM-tävlingar samt i olika turneringar. På nationell nivå tävlar man i herrarnas FM-serie samt i den öppna FM-serien. Dessutom arrangeras varje år en FM-turnering för damer samt idrottsläger och tävlingar för ungdomar.
Matchen spelas i inomhussalar i lag med sex spelare. Tre spelare åt gången finns på spelplanen. Det anfallande lagets syfte är att få bollen över motståndarens mållinje, medan det försvarande laget försöker förhindra det.
Alla spelare har ogenomskinliga glasögon av samma typ som för skidåkning. I spelet, som baseras på hörselsinnet, används en boll som väger 1 250 gram och som innehåller bjällror som ljudkälla.
Vid kast ska bollen nudda marken före ett sex meter brett neutralt område mitt på planen och nudda marken även på neutralt område. Bollen kastas med kraft underifrån såsom i bowling.
Läs mer om grenens historia på webbplatsen Goalball.fi (på finska) .
Fennia stöder de framtida stjärnornas resa
Till gruppen Framtidens stjärnor som samordnas av Finlands Paralympiska kommitté har för 2023 valts 22 lovande idrottare från totalt tio olika paraidrottsgrenar. Under året deltar de unga idrottarna i fyra läger i Pajulahti idrottscenter, som är Finlands officiella Paralympic Training Center. Via gruppen är vägen öppen ända fram till Finlands paralympialag.
Den paralympiska kommittén och Fennia har samarbetat med paraidrottarnas försäkringar sedan 2019, och från och med 2022 är Fennia med och stöder de framtida stjärnornas resa. För Fennia är det viktigt att heja på de unga idrottarna på deras resa mot egna topprestationer, varthän resan leder. De unga har framtiden framför sig och Fennia anser att det inte finns bara en möjlig framtid, utan många framtida möjligheter.
Foto: Joni Alhonen
Lue lisää
- Fennia x Framtidens stjärnor: Resiliens är den alpina paraskidåkaren Nettes trumfkort
- Fennia x Framtidens stjärnor: Laget får rullstolsbasketspelaren Henri att ge allt på planen
- Fennia x Framtidens stjärnor – Elrullstolsinnebandyspelarna Walter och Kasper vill avancera i både idrotts- och yrkeskarriären i framtiden
- Fennia x Framtidens stjärnor: Bakgrundsteamet lyfter parasimmaren Daniela mot toppen
- Fennia x Framtidens stjärnor: Sini rullar mot sina mål med passionen som drivkraft
Dela